Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza, wełna, folia i rozważania na ten temat

TheArt

Recommended Posts

Cześć

długo jestem już na tym forum i zawsze pomagaliście więc może i tym razem też czegoś się od Was nauczę. Choć przeglądając forum widzę mocny spadek odwiedzin i ogólnie ruchu ale to temat na inną dyskusję o czasach dzisiejszych.

Do rzeczy. Prosiłbym na wstępie o nie wyśmiewanie mojej niewiedzy ;). To moja pierwsza przygoda z tego typu pracami a na fachowców mnie nie stać i chcę robić sam ;).

Mam dach płaski, nachylony pod kątem około 5 stopni. Dach kryty jest papą. Pod papą pełne deskowanie. Pod deskowaniem była wełna mineralna powciskana pomiędzy krokwie i na to od razu płyty GK. Zerwałem więc to wszystko do gołego deskowania.

Podpowiedzcie mi proszę co dalej.

Z tego co widzę, wszystkie deski jak i krokwie mają standardowy kolor brązowy, widzę kilka wymienionych krokwii na zielone ale ogólnie cała reszta nie jest impregnowana. Tak myślę. Dom jest stary więc może kiedyś się inaczej budowało. Widziałem na jednym filmiku że teraz daje się drewno impregnowane to w odcieniu zieleni. Ale wiadomo nie będę całego deskowania zmieniać. Więc pytanie nr 1

1. Czy te deski i krokwie impregnować czymś? A jeśli tak to czym?

Rzecz następna to wysokość krokwii. Zmierzyłem i ich wysokość się waha między 15cm a 17cm. I są one jakby ścięte z jednej strony, to znaczy z jednego boku jest kąt prosty, kant L a z drugiego przycięte, nie jest to jakoś dużo, ścięte jest z 2cm na ukos. Co to miało dać nie wiem.

2. Czy jednak mam się tym przejmować czy wełna to wypełni?

I teraz pytanie zasadnicze gdyż kupiłem już wełnę 15cm.

3. Czy wełna 15cm się nada czy będzie za gruba?

Jako, że mam deskowanie pełne to muszę zrobić szczelinę 3-6cm ponad wełną. Nawet gdybym dał 3cm to zostanie mi 12-14cm krowii. Czy upcham tam te wełnę czy konieczne jest jednak danie cieńszej warstwy? Z drugiej strony słyszałem że wełny nie należy zbytnio ściskać bo traci swe właściwości. Szczerze mówiąc nie fajnie jak będzie trzeba ją wymieniać bo dostałem ją w bdb cenie i nawet 10cm jest droższa od tej. Więc chciałbym ją użyć bo raz jest lepsza a dwa tańsza. Może więc znacie jakiś sposób? Czym zabezpieczyć szczelinę pod deskowaniem żeby można było o te 2cm ścisnąć wełnę bez jej wpychania w nią? A może mogłaby ona wystawać pod krokwie i zniweluję te różnice drugą warstwą która będzie w poprzek krokwii, też 15cm. Poradźcie coś proszę.

Mamy szczelinę, mamy dwie warstwy wełny czyli 30cm. Naczytałem się tutaj na forum różnych, nieraz sprzecznych, opinii, że pod wełnę warto dać folię paroizolacyjną alu. Jedni mówią że lepsza, inni że gorsza od żółtej. Zwolennicy twierdzą, że daje ona dodatkową szczelność oraz szczelinę poprawiającą ocieplenie, aczkolwiek trzeba pomiędzy nią a GK zastosować 2,5cm przerwy. Mocno to utrudnia więc montaż. Ale to już jakoś ogarnę jeśli rzeczywiście warto. Przeciwnicy natomiast podpierają się ceną oraz tym, że folia Alu ponoć tłumi fale radiowe sygnału komórkowego. Korzystam z Internetu mobilnego i przyznam, że każda kreska zasięgu jest dla mnie wazna.

4. Jaką więc dać folię paroizolacyjną, srebrną z alu czy zwykłą żółtą i dlaczego?

Mam jeszcze dylemat który stworzył jeden ze sprzedawców. A że zdanie sprzedawców wolę skonfrontować z opiniami to pytam się Was.

5. Czy pomiędzy deskowanie a pierwszą warstwę wełny, za szczeliną 3cm dawać folię paroprzepuszczalną? Ma to ponoć chronić wełnę przed wiatrem, deszczem, jakimś śniegiem itp.

To chyba narazie tyle, liczę że rozwiejecie moje wątpliwości i pomożecie. Z góry wszystkim dziekuje.

Edytowane przez TheArt

Krokwi nie musisz impregnować , ale jak była pleśń to spryskaj wszystko środkiem grzybobójczym! żeby to dobrze zrobić musisz mieć około 5cm szczeliny wentylacyjnej ( masz prawie płaski dach dlatego szczelina musi być większa ) , kolejną rzeczą jest wpuszczenie tam świeżego powietrza ( nawierć kilka otworów między każdą krokwią i zabezpiecz te otwory przed owadami ) z obu stron budynku .By uzyskać odpowiednią ilość miejsca na wełnę i szczelinę dokręć do krokwi łaty 5x5 cm ( suche drewno) . Wełnę trzeba chronić przed nawiewaniem powietrza ( tak jak mówił ci sprzedawca ) wystarczy wiatroizolacja .

Jak to zrobić by było szybko , łatwo i tanio - rysunek

ggghhjk.jpg

co do paroizolacji żółta folia w sklepach to tandeta jest za cienka nic przez nią nie widać , ale niestety w sklepach tylko to mamy . Ja polecam popytać w sklepach o folię ogrodową do szklarni , jest to folia przezroczysta o grubości 0.15mm są też 0.20mm lepsza ta pierwsza , są idealne jako folie paroszczelne ! mocniejsze , widzisz gdzie masz belki i jak ktoś układał izolację .

Dzieki zrobie jak piszesz z tymi łatami. Ta folia którą polecasz za droga, mam jeszcze rolke Strotex Al90 ale naczytałem się że te aluminiowe gorsze od zwyklych.

Co do tej szczeliny to właściwie nie wiem jak to zrobić bo z jednej strony zewnętrzna ściana przylega do innego budynku, jedynie z drugiej strony bym mógł zrobić otwór, choć wiąże się to z rozwaleniem zewnętrznej ściany. Czy można jakoś inaczej zrobić tę wentylacje.

• 5 weeks później...