Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie roletami niedrogo i funkcjonalnie

Recommended Posts

Witam

jak zrobić sterowanie roletami niedrogo, a funkcjonalnie

aktualnie jestem na etapie elektryki więc jeszcze wszystko przede mną

chciałbym jakieś takie sterowanie żeby nie ciągało mi prądu podczas gdy jest nieużywane

dom z użytkowym poddaszem chciałbym aby wyglądało to mniej więcej tak

*przełącznik góra dół był przy każdej rolecie

*zamykanie wszystkich rolet razem na górze

*zamykanie wszystkich rolet razem na dole

*zamykanie wszystkich rolet np. gdy wychodzę z domu

dzięki za pomoc i porady

Edytowane przez creative_21

Najlepszym rozwiązaniem dającym o wiele więcej możliwości konfiguracji sterownia niż kolega wspomniał będzie wyposażenie rolet w siłowniki z wbudowanym modułem radiowym.

Nie wiem czy można wklejać linki bezpośrednio na forum aby nie podpaść? ale dla przykładu takie oto rozwiązanie ja zastosowałem u siebie dla 12 rolet.

https://mobilus.pl/mobilus-products/mobilus-tubular-motors/silowniki-mobilus-m35/mobilus-m35-ers/

Mam u siebie 5 rolet, i na początku myślałem, że da się to zrobić kablami, ale nie wyszło. U mnie mam doprowadzone do każdej rolety kable elektryczne zasilające silniki, a sterowanie odbywa się za pomocą sterowników radiowych Somfy. Mam sterownik przy każdej rolecie i jeden przy drzwiach wejściowych który otwiera / zamyka wszystkie rolety,

• 2 weeks później...
  • 1 month później...