Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Temat rury kwasowej drążyłem już w wątku:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33857

ale mam więcej wątpliwości:

Wiem, że będę miał kocioł CO/CWU gazowy, wolałbym jednofunkcyjny z zasobnikiem. Dom parterowy z poddaszem ma mieć razem z garażem 145 m kw. W domu 3 osoby. Kocioł w pom. gosp. na parterze, obok kibelek, nad pom. gosp. łazienka. Jaka w przybliżeniu powinna być moc kotła i pojemność zasobnika? Jaką mam przewidzieć średnicę rury kwasowej?

https://forum.murator.pl/topic/23823-wyb%C3%B3r-rodzaju-kot%C5%82a-cocwu-i-przewodu-spalinowego/

20 kW to minimum jeśli chodzi o wodę i wystarczy.

Zasobnik cwu 120 litrów.

Średnica wkładu kominowego do kotła o mocy 20 kW przy założeniu długości komina (prosty) 8-10mb wynosi od 100-130mm.

Miałem klienta który miał tak wąski kanał kominowy że ledwo wszedł wkład 100mm przy długości 13mb. Żadnych problemów od trzech lat kocioł 20 kW.

Spotkałem się też z kotłem o mocy 45 kW gazowy atmosferyczny i wkład kominowy 110mm długość coś ok 10mb i również nie było problemów choć wydawałby się że wkład powinien być o większej średnicy.

VPS - wielkie dzięki - jestem jakby już mądrzejszy, ale powiedz jeszcze:

Czy taka kwasówka 100 -130 mm wymaga ocieplenia? Komin ma być prosty około 7 m wysokości z czego 1 - 2 m ponad dachem. Jaka powinna być grubość tego ocieplenia? I jeszcze bardzo ważne pytanie - czy taką rurę trzeba montować na etapie murowania komina (kawałek po kawałku) czy można wsadzić później do gotowego komina?