Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a wykończenie podlogi

manwithnoname

Recommended Posts

W tym problem że chcemy dać wszędzie (oprócz wiatrołapu, pralni i łazienki) taką samą podłogę. Nie podoba nam sie miejscowa zmiana nawierzchni np. w salonie gdzie mamy go połączonego z kuchnią :) W salonie też jest koza.

kwestia gustu

ja mam tak połaczone (kuchnia płytki z salonem panele, hol z salonem i pokojem gościnnym (hol płytki, salon i pokój gościnny panele) i w salonie mam z płytek wyspę na kozę...

i sobie chwalę, podoba mi się takie łączenie :p

ale jak kto woli

kwestia gustu

ja mam tak połaczone (kuchnia płytki z salonem panele, hol z salonem i pokojem gościnnym (hol płytki, salon i pokój gościnny panele) i w salonie mam z płytek wyspę na kozę...

i sobie chwalę, podoba mi się takie łączenie :p

ale jak kto woli

Też planujemy płytki w łazienkach, kuchni, wiatrołapie i kotłowni, a w reszcie domu panele. Nie bardzo widzę sens w układaniu paneli w kuchni- to jest pomieszczenie, gdzie łatwo o ich zalanie, więc mogą się szybko zniszczyć. W przypadku, gdybyście chcieli w całej przestrzeni dziennej zrobić jedną podłogę, to już lepiej położyć płytki... ale wyjdą Was dużo drożej niż położenie płytek w kuchni, a paneli w salonie.

Też planujemy płytki w łazienkach, kuchni, wiatrołapie i kotłowni, a w reszcie domu panele. Nie bardzo widzę sens w układaniu paneli w kuchni- to jest pomieszczenie, gdzie łatwo o ich zalanie, więc mogą się szybko zniszczyć. W przypadku, gdybyście chcieli w całej przestrzeni dziennej zrobić jedną podłogę, to już lepiej położyć płytki... ale wyjdą Was dużo drożej niż położenie płytek w kuchni, a paneli w salonie.

Chcemy aby dom byl spójny a brak łączenia podłóg dodaje przestrzeni jesli sie ma salon połączony z kuchnia. Nieststy koszt jest zbliżony bo gdyby nasze panele były tańsze to bysmy je wzieli bez wahania.

Chcemy aby dom byl spójny a brak łączenia podłóg dodaje przestrzeni jesli sie ma salon połączony z kuchnia. Nieststy koszt jest zbliżony bo gdyby nasze panele były tańsze to bysmy je wzieli bez wahania.

ja się może nie znam, ale i tak będzie listwa pomiędzy kuchnią a salonem bo żeby to była jedna płaszczyzna, bez listwy i dylatacji (czy jak to się tam nazywa), to będzie za duża powierzchnia i to będzie proszenie się o kłopoty

ja się może nie znam, ale i tak będzie listwa pomiędzy kuchnią a salonem bo żeby to była jedna płaszczyzna, bez listwy i dylatacji (czy jak to się tam nazywa), to będzie za duża powierzchnia i to będzie proszenie się o kłopoty

U mnie kuchnia razem z salonem mam 11 metrów i nie ma łączenia (dylatacji). A zakup paneli z VOX był razem z montażem, więc jest też gwarancja na takie układanie. Niekoniecznie oznacza kłopoty...

Łazienki, wiatrolap i kuchnia płytki, pokoje panele, korytarz i salon deska.

Deska lita dębowa jest super, wszystkie połączenia z płytkami bez dylatacji. Mimo że dębowa to w porównaniu do dobrych paneli jest dość delikatna, ale kocham ją;)

W panelach nienawidze tego że to pływająca podłoga. Nie stuka prawie ale niektóre kroki powodują skrzypienie co przy zupełnej ciszy jest irytujące.

Deska jest najprzyjemniejsza, panele są niewiele chlodniejsze ale to też pewnie zależy od tego jaką mają powierzchnię. Płytki są chłodne.

U mnie kuchnia z salonem jest bez listwy a rozpiętość to 9m.

Edytowane przez zibizz1

• 1 month później...
Ma jakies znaczenie jesli chodzi o koszta eksploatacji pompy ciepła PW czym wykończymy podłogę? Zastanawiam sie co wybrać: gres czy panel podłogowy. Co macie u siebie?
Witam, Wybór typu podłogi w budynku przy zastosowaniu pompy ciepła jest zobligowany wymogami związanymi z ogrzewaniem podłogowym. Nie ma problemu z wszelkiego rodzaju gresami, natomiast panele podłogowe muszą posiadać atest do współpracy z ogrzewaniem podłogowym. Dostępne są również odpowiednie typy drewnianego parkietu, które mogą być wykorzystane do ogrzewania podłogowego. Przy okazji zachęcam do [moderowano].Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, Konsultant marki Buderus Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.