rboost12 04.05.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Witam wszystkich. Planuje razem z żoną kupno domu. Znalazłem nawet fajny dom w dobrych pieniądzach ale ma on jeden mankament mianowicie gdy byliśmy go oglądać teraz w marcu przez oko wypatrzyliśmy że w łazience leje się woda pod umywalką zadzwoniliśmy do właściciela który tam prawie nie bywa a on załatwił usterke w postaci pękniętej rury. Sprawa teraz wygląda tak że mury na około domo są podmoknięte do wysokości około metra. Cała piwica jest idealnie zalana tzn. z trzeh stron budynku są takie jakby wejścia do piwnicy i w każdym woda jest praktycznie na poziomie gruntu, i tak sobie to stoji . po trzech tygodniach widziałem bodajże że woda spadła tam o jakieś 10 cm może. Dom rok bodajże 1950 , zbudowany z cegły, nic więcej mi narazie nie wiadomo. Sam dom położony chyba najwyżej w wiosce, rozmawiałem z sąsiadem czy mają probem z wodami gruntowymi to mówił mi że kiedyś dawno temu jak te powodzie były to coś tam sie działo ale to w domach tam najnizej we wsi a on zrobił drenaż i ma spokój nic mu się nie dzieje. A jednak kiedyś musiało się chyba coś dziać bo obecny właściciel mówi że ta piwnica jest ponoć zasypana, nie potrafi mi powiedzieć czemu co i jak. Zastanawiam się czy warto się w to bawić tzn. potrzebuje fachowej pomocy tzn. czy warto ? powiedzmy że miałbym około 20 000 na zrobienie tego . Najbardziej się boje że ktoś mi krzyknie 100 000 za zrobienie tego albo w ogóle mi powie że to już jest nie do zrobienia. Z właścicielem jest kontakt utrudniony, młody chłopak który nie za bardzo wie o co go właściwie pytam . Zapomniałem dodać że gdzieś 10 m od domu jest rów melioracyjny cały suchy. Na piwnicy mi w ogóle nie zależy równie dobrze dla mnie może być zalaa betonem . Dziękuje jeśli ktoś nie omieszka odpisać, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.05.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Jeżeli masz wątpliwości co do stanu technicznego budynku wybierz się na obejrzenie z fachowcem, który pomoże podjąć dobrą decyzję. Ps. nie opierałbym decyzji o zakupie domu na podstawie jednego czy też kilku wpisów na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 04.05.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 (edytowane) Surgi ma rację..., ale pamiętaj o tym, że ryba psuje się od głowy a chałupa od fundamentów.To stary dom, zaniedbany- nie wiadomo co jeszcze po zakupie odkryjecie z jego wad.Do oceny wzięłabym speca, ale z innego miasta by nie był powiązany z obecnym miejscem. Edytowane 5 Maja 2018 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rboost12 04.05.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Oczywiście że nie zamierzam takiej decyzji pdejmować na podstawie postów na forum . Ciężko mi znalezć fachowca w tej dziedzinie w moim rejonie, sam pracuje jako elektryk i z fachowcami jak i kolegami po fachu mam mieszane opinie, zresztą każdy o tym wie. Jak narazie staram się dorwać jakiegoś specjalistę od osuszania itp. w tym regionie czyli Kluczborka. W między czasie chciałem tylko zasięgnąć języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.05.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Mała szansa aby budynek z 1950 roku spełnił wymagania z 2018 roku. W/g mnie łatwiej i taniej postawić od nowa niż remontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.05.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Sprzedający nie wnika co sprzedaje, kupujący nie wie co sprawdzać. Odpuść bo wtopisz. #srugi22 ma rację to tylko koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.05.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Jeżeli już to surgi22 a nie srugi22 Ps. ktoś kto nie ma pojęcia o budowie czy remoncie może tylko wtopić kupując dom do remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts