Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zbrojarz by sobie coś dodatkowo wygiął czy dociął i byłoby po sprawie. Tutaj te pręty to porażka, jak zmieścić 7 sztuk fi 14 na 20 centymetrach?

Zagadaj z konstruktorem i zrób, jak proponuję.

Robisz dół normalnie, powiedzmy z 4 sztuki, zobaczysz, ile się zmieści z otuliną. Na to co pół metra kładziesz w poprzek pręt fi 14 (lepiej grubszy) i układasz pozostałe 3 sztuki, czy ile potrzeba. Podkładka musi być duża, bo musi być zachowana sensowna otulina.

Tak jeszcze zerkłem na tą belkę, 11#14 dołem i dwa # 10 górą? Nie wiem gdzie konstruktor pobierał nauki ale chyba w piekarni. Ta belka jest źle zaprojektowana. Jest za niska, są zla strzemiona niezgodne z PN-EN.

Serio ? :rolleyes: tu foto całej belki

belka.jpg

Edytowane przez cieszko
dodanie foto

Belka trzyma terive 5x6 m, belki terivy 5 metrów.

Weź projekt i udaj sie do jakiegoś konstruktora , innego niż ten co to robił. Naprawdę licho to wygląda.

Błędy jakie widać to za duzo zbrojenie dołem/lub za mało górą . Przy takich siłach (oceniam po ilości zbrojenie) ktoś zapomniał zaprojektować ścinanie. Nie ma opcji żeby wyszedł stały odstęp strzemion na całej długości , do tego błąd konstrukcyjny strzemiona 2 cięte, powinny być 4 cięte.

Weź projekt i udaj sie do jakiegoś konstruktora , innego niż ten co to robił. Naprawdę licho to wygląda.

Błędy jakie widać to za duzo zbrojenie dołem/lub za mało górą . Przy takich siłach (oceniam po ilości zbrojenie) ktoś zapomniał zaprojektować ścinanie. Nie ma opcji żeby wyszedł stały odstęp strzemion na całej długości , do tego błąd konstrukcyjny strzemiona 2 cięte, powinny być 4 cięte.

To nie mój cyrk. Przekaże te info inwestorce.:yes: Ja to tylko miałem zrobić:D

Może być problem z nośnością, ugięciem i z zarysowaniem.

Projekt belki do sprawdzenia.

Ciekawe to wszystko;),ciekawe co projektant powie,ogranicza mnie wysokość belki,max 35 cm ( wymiana stropu w istniejącym budynku) Czy w ogóle da radę zrobić coś w tej wysokości i rozpiętości. :cool:

Ciekawe to wszystko;),ciekawe co projektant powie,ogranicza mnie wysokość belki,max 35 cm ( wymiana stropu w istniejącym budynku) Czy w ogóle da radę zrobić coś w tej wysokości i rozpiętości. :cool:

Pokaż jak to mniej wiecej wyglada - może trzeba iśc w żelbet a nie terive, albo jak pisze kolega d7d w dwuteowniki .... albo dwutewniki i zelbet