Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa małej hali/wiaty ocieplanej

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem nowy na forum i nie jestem pewien czy w dobrym dziale zakładam temat Le do konkretów:

Chciałbym wybudować halę warsztatową o wymiarach 8x12 wys 3-4m (dwa stanowiska + małe biuro i jakieś pomieszczenie socjalne). Przeznaczenie obiektu to myjnia więc odprowadzenie wody z posadzki jakieś musi być. Ile może kosztować postawienie czegoś takiego przez firmę a ile jeśli bym chciał budować samodzielnie. Hala ma być stalowa ocieplana (chyba że istnieją tańsze materiałowo rozwiązania bez utraty stabilności konstrukcji). Gdzie się nie zapytam to odpowiedź "przykro nam prowadzimy budowy hal powyżej 1000m2, zapraszamy do kontaktu przywiekszych inwestycjach". Gdzie zrobią mi projekt takiej hali?

Projektu szukaj w jakimś biurze projektowym zajmującym się projektami przemysłowymi, usługowymi. Będziesz miał projekt będziesz szukał wykonawcy będziesz miał co wycenić.

Tak poza tematem jesteś pewny że to dobry pomysł na interes? Nie wiem skąd jesteś ale obserwując okolice tego typu myjnie się zwinęły, teraz królują te na żetony samoobsługowe.

Mam pomysł na studio detailingowe, wiem że myjnia typowo tylko na mycie auta to taki średni pomysł, aczkolwiek w mojej okolicy są 3 i zawsze jest kolejka. Jednak oferując usługi dodatkowe, do których wymagana jest odpowiednia wiedza lub sprzęt, myślę że jestem w stanie to ogarnąć.

Mam pomysł na studio detailingowe, wiem że myjnia typowo tylko na mycie auta to taki średni pomysł, aczkolwiek w mojej okolicy są 3 i zawsze jest kolejka. Jednak oferując usługi dodatkowe, do których wymagana jest odpowiednia wiedza lub sprzęt, myślę że jestem w stanie to ogarnąć.

Zamierzasz władować kupę forsy w nieruchomość?

Na własnej ziemi zamierzasz budować? Jeśli nie, to wskazana jest pewna tymczasowość budowli wzorem podobnych konstrukcji, czyli na przykład szkielet metalowy z dwuteowników obłożony płytami warstwowymi na dobrej płycie betonowej (wiatrów u nas ci dostatek i to coraz mocniejsze)

Zatem obliczasz powierzchnię scian, dachu i sprawdzasz w necie cenę metra odpowiednio ściennych i dachowych. Doliczasz cenę bram płytyi masz wstępną cenę.

Tak dokładnie mam zamiar zbudować coś co w razie czego mogę rozebrać i przenieść w inne miejsce. Co do teownikow to właśnie nie mam pojęcia jakie są potrzebne (wymiary) aby było optymalnie cena/stabilność bo oczywistym jest że z innych teownikow robi się hale 3 piętrową o powierzchni 1000m2 a inne są wystarczające ma małą klitke jak moja

• 10 months później...
Projekt powinna wykonać praktycznie każda firma produkująca hale namiotowe. Producentów na naszym rynku jest bardzo wielu. Co do kosztów, wszystko zależy od materiałów jakich chcesz użyć. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, zalecam zrobić sobie listę kilku producentów i kontaktować się przez formularze na stronach.