creative_21 05.05.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 (edytowane) Witam jakie sterowanie rolet jes tańsze radiowe czy kablami ??chodzi mi o koszty instalacji , zuzycie prądu, funkcjonalnosc aktualnie jestem na etapie elektryki więc jeszcze wszystko przede mną chciałbym jakieś takie sterowanie żeby nie ciągało mi prądu podczas gdy jest nieużywane dom z użytkowym poddaszem chciałbym aby wyglądało to mniej więcej tak *przełącznik góra dół był przy każdej rolecie*zamykanie wszystkich rolet razem na górze *zamykanie wszystkich rolet razem na dole*zamykanie wszystkich rolet np. gdy wychodzę z domu mam 12 okien jak to wychodzi cenowo ?macie jakies konkretne systemy do polecenia ?? dzieki za pomoc Edytowane 5 Maja 2018 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.05.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Radiowo - droższe silniki ale okablowanie niewielkie może być wrecz od rolety do rolety Tak jak chcesz - tańsze silniki ale musisz mieć centralke do której musi dojść kabel zasilający kazda rolete + kabel do wylacznikow ściennych.W większości wypadków dodatkowe okablowanie wychodzi drożej niż dopłata do silnika RTS nawet w przypadku najdroższych silników SOMFY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.05.2018 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 rolety z silnikami już zamontowane z tego idą kable 5 żyłowe bodajże co w takim wypadku jak to ugryźć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.05.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 4 zylowe Pozostaje już robić okablowanie i centralke Jak już masz zamontowane to po cóż pytanie o sterowanie radiowe skoro jeśli to nie masz to pozamiatane i wszystko musi przejac centralka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.05.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Wojek Google pomoże Ci w zabawie szukania centralek Jest tego na pęczki Od najprostszych Zamechu po inne bardziej skomplikowane aż to te które umożliwiają współpracę z siecią i sterowanie laptopem czy komorka przez WiFi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.05.2018 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 myślałem że można w ten sposób do każdego silnika rolety podłączyć jakiś przekaźnik radiowy i do tego przełącznik przy każdej rolecie a później w jednym miejscu jakieś urządzonko do sterowania które będzie odbierać sygnał z rolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.05.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Też są takie systemy Musisz wykorzystać wójka bo jest tego sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.05.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 myślałem że można w ten sposób do każdego silnika rolety podłączyć jakiś przekaźnik radiowy i do tego przełącznik przy każdej rolecie a później w jednym miejscu jakieś urządzonko do sterowania które będzie odbierać sygnał z rolet Możesz zastosować takie coś : https://mobilus.pl/mobilus-products/moduly-mobilus/mobilus-c-mr/ Do każdej rolety + pilot . Tanio to jednak nie będzie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.05.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Zawsze najtańsza opcja jest podjęcie decyzji o sterowaniu przed zamówieniem Systemów sterowania jest naprawdę tyle że można oszalec Mniej lub bardziej skomplikowane.Od najprostszych Zamelowskich montowanych na szynie skrzynki elektrycznej po współpracujące z systemami inteligentnego domuTu naprawdę trudno cokolwiek Ci polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 06.05.2018 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) powiedzmy że tak - bezprzewodowo * odbiornik mobilus c-mr kosztuje 118zł x 12 rolet 1416zł * wyłącznik żaluzjowy z postrzymaniem do każdej rolety - 20zł x 12 rolet 240zł* centralka np. Centralka Sterująca MOBILUS COSMO GTW - 500zł* tablet lub inne urządzenie na ścianę do sterowania Razem: ok. 2200zł + tablet pytania:czy firma MOBILUS ma jakieś kartę techniczną chodzi mi o pobory mocy itp bo nie mogę znaleźćczy jest mi potrzebny pilot czy wystarczy centralka którą zaprogramuje przez PC i później będę sterował z tabletu lub telefonile pobiera taki system prądu ? jak z wytrzymałością tych odbiorników często się psują ? czy to wszystko czy coś jeszcze brakuje w tym systemie ? szkodliwość na zdrowie sygnału ? -przewodowo np. na RCS* BISTER RCS-4 - Sterownik indywidualny 12 rolet x 115zł - 1380zł * BISTER RCS-3 - Sterownik grupowy ( góra, dół, salon ) 3x 89zł - 267zł * wyłącznik żaluzjowy z postrzymaniem do każdej rolety + grupy - 20zł x 15 rolet 300zł * kable ( tutaj pewnie z 500zł) Razem: ok 2000zł pytania: czy to wszystko czy coś jeszcze brakuje w tym systemie ? czy można to sterowanie podłączyć do jakiejś centralki i do tabletu telefonu ? Edytowane 6 Maja 2018 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.05.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Największa zaleta systemu mobilusa to jego dopisek w nazwie "2-way" co oznacza, że dostajesz sygnał zwrotny o stanie rolety (otwarta, zamknięta, "awaria"). Silniku muszą mieć zwykłe, mechaniczne krańcówki.Nie musisz kupować pilota. Bistera podłączysz "pod coś" co go wysteruje zdalnie ale nie będziesz wiedział czy rolety się zamknęły czy nie. Myślę, że poborem prądu przez sterowniki nie ma się co przejmować. No chyba, że chcesz to wszystko zasilać z akumulatorów w co wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 06.05.2018 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 czyli ta opcja 1 będzie rozsądniejsza ? łatwiejsza w sterowaniu i instalacji mniej kabli dużo mniejnie mogę znaleźć na stronie producenta żadnych danych dot. poboru prądu oraz zasięgu tych odbiorników ;/ na stronie producenta jest napisane:Uwaga! Operacja dodawania i usuwania urządzeń w centrali MOBILUS COSMO | GTW wymaga pilota MASTER (dowolny pilot wielokanałowy MOBILUS z komunikacją COSMO | 2WAY. Pilot powinien mieć co najmniej taką liczbę kanałów jak liczba obsługiwanych urządzeń.) czyli jednak pilot ? czyli zostaje bezprzewodowo czy są jakieś inne systemy sterowania podobne do mobilusa ? lub takie do których mogę sobie sam dodawać różne rzeczy np. zaczytanie temp. w domu sterowanie ogrzewaniem, alarm, sterowanie roletami, wentylacją mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.05.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Zadzwoń jutro do producenta i dopytaj o pobór prądu.Wg mnie centralka może być pilotem master ale pewności nie mam. "Podobny" do mobilusa ale o większych możliwościach jest opensource'owy system supla - https://www.supla.org/pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 06.05.2018 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 a jak w tej supla wyglądają odbiorniki do rolet czy tutaj te z Mobiusa będą pasować czy już trzeba jakieś inne ?przyznam że dość ciekawie to wygląda czy też jest dostępny ten system 2-way Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.05.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Mobilus nie jest zgodny z supla. Wydaje mi się, że dostępne w sprzedaży sterowniki do rolet (Zamel) nie mają funkcjonalności 2-way. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.05.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Co Ty z tym poborem prądu? Ile to może brać (jeśli w ogóle) w stanie spoczynku? Kilka wat? Telewizor jak nie włączony to też pobiera ze 2W, wyłączasz za każdym razem go wyłącznikiem? To samo mikrofala itp. Dom buduje a się zastanawia czy mu coś "zeżre " prądu na kilka złotych w skali roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.05.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Masz jeszcze system Tahoma firmy SomfyMasz tego naprawdę od cholery i ciut ciut i wcale nie musi być dedykowane przez producenta silnikówGdy masz 2way możliwości jest wiele właśnie z tego powodu o którym wspomniał bwojtek - informacja zwrotną z silnika (odbiornika) do systemu sterującego. Poczytaj o domach inteligentnych - tak w każdym systemie jest sterowanie roletami czy zaluzjami rządowymi czy innymi odbiornikami. System sterujący nie musi być dedykowany danemu typowi silnika Naprawdę proponuje poczytać i zapoznać się z przeogromna oferta jaka już jest na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.05.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Mobilus nie jest zgodny z supla. Wydaje mi się, że dostępne w sprzedaży sterowniki do rolet (Zamel) nie mają funkcjonalności 2-way. Nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.05.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Co Ty z tym poborem prądu? Ile to może brać (jeśli w ogóle) w stanie spoczynku? Kilka wat? Telewizor jak nie włączony to też pobiera ze 2W, wyłączasz za każdym razem go wyłącznikiem? To samo mikrofala itp. Dom buduje a się zastanawia czy mu coś "zeżre " prądu na kilka złotych w skali roku. Też się zastanawiam o co chodzi. W stanie spoczynku odbiornik nawet 0.5W nie pobierze. To koszt pomijany nie wart jakiegokolwiek zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 06.05.2018 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 temu pytam bo nie wiem ile bierze czyli średnio rocznie 50 zł za prąd wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts