Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie roletami radiowe czy na kablach

Recommended Posts

Witam

jakie sterowanie rolet jes tańsze radiowe czy kablami ??

chodzi mi o koszty instalacji , zuzycie prądu, funkcjonalnosc

aktualnie jestem na etapie elektryki więc jeszcze wszystko przede mną

chciałbym jakieś takie sterowanie żeby nie ciągało mi prądu podczas gdy jest nieużywane

dom z użytkowym poddaszem chciałbym aby wyglądało to mniej więcej tak

*przełącznik góra dół był przy każdej rolecie

*zamykanie wszystkich rolet razem na górze

*zamykanie wszystkich rolet razem na dole

*zamykanie wszystkich rolet np. gdy wychodzę z domu

mam 12 okien

jak to wychodzi cenowo ?

macie jakies konkretne systemy do polecenia ??

dzieki za pomoc

Edytowane przez creative_21

Radiowo - droższe silniki ale okablowanie niewielkie może być wrecz od rolety do rolety

Tak jak chcesz - tańsze silniki ale musisz mieć centralke do której musi dojść kabel zasilający kazda rolete + kabel do wylacznikow ściennych.

W większości wypadków dodatkowe okablowanie wychodzi drożej niż dopłata do silnika RTS nawet w przypadku najdroższych silników SOMFY

myślałem że można w ten sposób do każdego silnika rolety podłączyć jakiś przekaźnik radiowy i do tego przełącznik przy każdej rolecie a później w jednym miejscu jakieś urządzonko do sterowania które będzie odbierać sygnał z rolet

Możesz zastosować takie coś : https://mobilus.pl/mobilus-products/moduly-mobilus/mobilus-c-mr/ Do każdej rolety + pilot . Tanio to jednak nie będzie na pewno.

Zawsze najtańsza opcja jest podjęcie decyzji o sterowaniu przed zamówieniem

Systemów sterowania jest naprawdę tyle że można oszalec

Mniej lub bardziej skomplikowane.

Od najprostszych Zamelowskich montowanych na szynie skrzynki elektrycznej po współpracujące z systemami inteligentnego domu

Tu naprawdę trudno cokolwiek Ci polecić

powiedzmy że tak

- bezprzewodowo

* odbiornik mobilus c-mr kosztuje 118zł x 12 rolet 1416zł

* wyłącznik żaluzjowy z postrzymaniem do każdej rolety - 20zł x 12 rolet 240zł

* centralka np. Centralka Sterująca MOBILUS COSMO GTW - 500zł

* tablet lub inne urządzenie na ścianę do sterowania

Razem: ok. 2200zł + tablet

pytania:

czy firma MOBILUS ma jakieś kartę techniczną chodzi mi o pobory mocy itp bo nie mogę znaleźć

czy jest mi potrzebny pilot czy wystarczy centralka którą zaprogramuje przez PC i później będę sterował z tabletu lub telefon

ile pobiera taki system prądu ?

jak z wytrzymałością tych odbiorników często się psują ?

czy to wszystko czy coś jeszcze brakuje w tym systemie ?

szkodliwość na zdrowie sygnału ?

-przewodowo np. na RCS

* BISTER RCS-4 - Sterownik indywidualny 12 rolet x 115zł - 1380zł

* BISTER RCS-3 - Sterownik grupowy ( góra, dół, salon ) 3x 89zł - 267zł

* wyłącznik żaluzjowy z postrzymaniem do każdej rolety + grupy - 20zł x 15 rolet 300zł

* kable ( tutaj pewnie z 500zł)

Razem: ok 2000zł

pytania:

czy to wszystko czy coś jeszcze brakuje w tym systemie ?

czy można to sterowanie podłączyć do jakiejś centralki i do tabletu telefonu ?

Edytowane przez creative_21

Największa zaleta systemu mobilusa to jego dopisek w nazwie "2-way" co oznacza, że dostajesz sygnał zwrotny o stanie rolety (otwarta, zamknięta, "awaria"). Silniku muszą mieć zwykłe, mechaniczne krańcówki.

Nie musisz kupować pilota.

Bistera podłączysz "pod coś" co go wysteruje zdalnie ale nie będziesz wiedział czy rolety się zamknęły czy nie.

Myślę, że poborem prądu przez sterowniki nie ma się co przejmować. No chyba, że chcesz to wszystko zasilać z akumulatorów w co wątpię.

czyli ta opcja 1 będzie rozsądniejsza ? łatwiejsza w sterowaniu i instalacji mniej kabli dużo mniej

nie mogę znaleźć na stronie producenta żadnych danych dot. poboru prądu oraz zasięgu tych odbiorników ;/

na stronie producenta jest napisane:

Uwaga! Operacja dodawania i usuwania urządzeń w centrali MOBILUS COSMO | GTW wymaga pilota MASTER (dowolny pilot wielokanałowy MOBILUS z komunikacją COSMO | 2WAY. Pilot powinien mieć co najmniej taką liczbę kanałów jak liczba obsługiwanych urządzeń.)

czyli jednak pilot ?

czyli zostaje bezprzewodowo czy są jakieś inne systemy sterowania podobne do mobilusa ?

lub takie do których mogę sobie sam dodawać różne rzeczy np. zaczytanie temp. w domu sterowanie ogrzewaniem, alarm, sterowanie roletami, wentylacją mechaniczną

Co Ty z tym poborem prądu? Ile to może brać (jeśli w ogóle) w stanie spoczynku? Kilka wat? Telewizor jak nie włączony to też pobiera ze 2W, wyłączasz za każdym razem go wyłącznikiem? To samo mikrofala itp. Dom buduje a się zastanawia czy mu coś "zeżre " prądu na kilka złotych w skali roku.

Masz jeszcze system Tahoma firmy Somfy

Masz tego naprawdę od cholery i ciut ciut i wcale nie musi być dedykowane przez producenta silników

Gdy masz 2way możliwości jest wiele właśnie z tego powodu o którym wspomniał bwojtek - informacja zwrotną z silnika (odbiornika) do systemu sterującego.

Poczytaj o domach inteligentnych - tak w każdym systemie jest sterowanie roletami czy zaluzjami rządowymi czy innymi odbiornikami. System sterujący nie musi być dedykowany danemu typowi silnika

Naprawdę proponuje poczytać i zapoznać się z przeogromna oferta jaka już jest na rynku

Co Ty z tym poborem prądu? Ile to może brać (jeśli w ogóle) w stanie spoczynku? Kilka wat? Telewizor jak nie włączony to też pobiera ze 2W, wyłączasz za każdym razem go wyłącznikiem? To samo mikrofala itp. Dom buduje a się zastanawia czy mu coś "zeżre " prądu na kilka złotych w skali roku.

Też się zastanawiam o co chodzi.

W stanie spoczynku odbiornik nawet 0.5W nie pobierze. To koszt pomijany nie wart jakiegokolwiek zachodu