Aseme 05.05.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już stosował płyty izolacyjne termPIR w mieszkaniu, do ocieplenia podłogi. W moim przypadku nie mam możliwości położenia grubej warstwy styropianu tradycyjnego do ocieplenia podłogi. Czytałem o tym materiale (termPIR), że 3-4 centymetry grubości ma podobne właściwości termoizolacyjne jak styropian 10cm. Prosiłbym kogoś kto stosował już taką izolację o ewentualne potwierdzenie lub nie,tak dobrych termoizolacyjnych właściwości tego materiału. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.05.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 No aż takiej rewelacji termoizolacyjnej to nie ma. Płyta PIR ma powiedzmy 0,022, a styropian na podłogę 0,038.Ta pierwsza przy 4 cm. da opór cieplny R = 1,81, ten drugi przy 10 cm. da opór cieplny R = 2,63. Im więcej, tym lepiej. Ergo lepiej 10 cm. styro, aniżeli 4 cm płyty PIR. Ale płyta PIR to bardzo dobre i skuteczne rozwiązanie, jak nie ma miejsca a jest "moneta" to można spokojnie stosować płytę PIR. To bardzo dobry sposób na izolację podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aseme 06.05.2018 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Witam, Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.05.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Zastosowałem płyty PIR w okładzinie z aluminium pod podłogę, ale nie mam możliwości potwierdzenia ich fantastycznych właściwości izolacyjnych. Bo nie posiadam akredytowanego laboratorium badawczego w budowanym domu. Uwierzyłem natomiast, deklaracjom producenta, który potwierdza właściwości swoich wyrobów stosownymi certyfikatami. PIR jest twardy, docina się piłką do drewna o drobnych zębach, a ubytki uzupełnia pianą z puszki. Klipsy do rurek ogrzewania podłogowego dobrze trzymają. O pozostałych zaletach przeczytasz w necie. Ze strony Stowarzyszenia Producentów Poliuretanów możesz wybrać najtańszego dostawcę płyty. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts