Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy rura PE 32x2,4 wystarczy?

dj_arch

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie jak w tytule czy rura PE 32x2,4 wystarczy do podłączenia wody do domu. Chodzi mi głównie o ściankę tej rury. W warunkach technicznych mam napisane że najmniejsza średnica ma być 32mm z podłączeniem do już istniejącego wodociągu na tej samej działce (stary dom i rury doprowadzające wodę są tej samej średnicy).I teraz pytanie po jestem na etapie zasypywania podłogi na gruncie a pod ławą przeciągnąłem właśnie w/w rurę i czy zasypałem dobrą - tzn czy chodzi o średnicę otworu rury, że ma być 32mm czy o taka jaką zamontowałem. Jeszcze nie jest wylany chudziak więc teoretycznie moge ją wymienić, dodam, ze 50 nie mogłem przepchnąć, zaś 40 nie próbowałem niestety...Jakie są wasze doświadczenia z podłączeniem tych rur?

pozdrawiam

Myślę, że autor miał na myśli "typoszereg" 32 mm. W tej średnicy możesz znaleźć różne grubości ścianek (zależnie od nominalnego ciśnienia), ale nie sądzę aby w warunkach technicznych pisali o "średnicy prześwitu". Moim zdaniem masz dobrą rurę.

A ja wcisnę swoje trzy grosze - 32 to rura calowa koszt ok 3,10 zł/mb to górna granica więc koszt rzędu 150 zł to niewielki jak za instalację tego typu. Ścianka wydaje się za cienka , taką dawałem do nawodnienia ogrodu do zasilania w domu dałbym grubszą ściankę ze względu na lepszą trwałość udarową. To co kupiłeś to jakaś oszczędnościowa - marketowa ścianka do tego typu podłączeń to 3mm ewentualnie 3,7 mm.

( to co ja mam nie będę się rozpisywał i dlaczego - u mnie średnica 40-3,7mm).

Wg mnie zmień tą rurę, a tą którą posiadasz wykorzystaj do zasilania ogrodu i wszystkich innych punktów poboru wody na zewnątrz domu.

Witam

Mam pytanie jak w tytule czy rura PE 32x2,4 wystarczy do podłączenia wody do domu. Chodzi mi głównie o ściankę tej rury. W warunkach technicznych mam napisane że najmniejsza średnica ma być 32mm z podłączeniem do już istniejącego wodociągu na tej samej działce (stary dom i rury doprowadzające wodę są tej samej średnicy).I teraz pytanie po jestem na etapie zasypywania podłogi na gruncie a pod ławą przeciągnąłem właśnie w/w rurę i czy zasypałem dobrą - tzn czy chodzi o średnicę otworu rury, że ma być 32mm czy o taka jaką zamontowałem. Jeszcze nie jest wylany chudziak więc teoretycznie moge ją wymienić, dodam, ze 50 nie mogłem przepchnąć, zaś 40 nie próbowałem niestety...Jakie są wasze doświadczenia z podłączeniem tych rur?

pozdrawiam

Taką rurę to ja dawałem pod światłowód z domu na słupa 60m kopiąc przyłącze prądowe, zapłaciłem 119 zł rok temu. Na wodę to trochę strach by był.

Jak masz kupić taką to pozorna oszczędność. Pod fundament daję się osłonową rurę np fi 50 potem się zaciąga właściwą, Ja bym takiej pracy nie odebrał ciekawe co na to wodociągi.

Ścianka wydaje się za cienka , taką dawałem do nawodnienia ogrodu do zasilania w domu dałbym grubszą ściankę ze względu na lepszą trwałość udarową.

Jeśli spojrzeć na to z tej strony to faktycznie można dać grubszą ściankę, ale wtedy to już warto podnieść średnicę rury.

A ja wcisnę swoje trzy grosze - 32 to rura calowa koszt ok 3,10 zł/mb to górna granica więc koszt rzędu 150 zł to niewielki jak za instalację tego typu. Ścianka wydaje się za cienka , taką dawałem do nawodnienia ogrodu do zasilania w domu dałbym grubszą ściankę ze względu na lepszą trwałość udarową. To co kupiłeś to jakaś oszczędnościowa - marketowa ścianka do tego typu podłączeń to 3mm ewentualnie 3,7 mm.

( to co ja mam nie będę się rozpisywał i dlaczego - u mnie średnica 40-3,7mm).

Wg mnie zmień tą rurę, a tą którą posiadasz wykorzystaj do zasilania ogrodu i wszystkich innych punktów poboru wody na zewnątrz domu.

Są rózne PE. Niskiej i wysokiej gęstości. Te ogrodowe, czarne są zazwyczaj niskiej gęstości, wiec mają maksymalne cisnienie pracy 4 lub 6atm. Niebieskie są na 10 lub 16atm. NIe ma co osczczedzac i trzeba dac rure na 16atm, to jaka przy tym ścianka wyjdzie to rzecz poboczna. 1-2mm na grubosci ścianki wielkiej róznicy nie zrobią.

U mnie przylacza wodociągowej na krókim dystansie wszedzie kazali robic rurą PE40, czyli taki odpowiednik 1 1/4".

Co stoi w warunkach technicznych? Po za średnią rury na pewno tam stoi napisanej na jakie cisnenie ta rura ma byc

Niestety ja do nawadniania mam niebieskie.......do rozprowadzania pod spryskiwacze czarne a linie kropkujące brązowe - kolor tu nic nie zmienia :)

A odnośnie średnicy i rury w warunkach technicznych u mnie też jest napisane " średnica nie mniejsza niż DN 32"

Witam

pozdrawiam

Oznaczenie rury PE 32x2,4 oznacza średnicę zewnętrzną – nominalna średnica rury z tworzyw sztucznych zawsze oznacza średnicę zewnętrzną. Grubość ścianki wpływa na jej wytrzymałość ale z tym wzrostem zmniejsza prześwit rury. Cechowanie na rurze powinno również określać wytrzymałość rury ze względu na naprężenia (PE80 lub PE100). Rura PE80 DN32 ma grubość ścianki 2,4 mm dla ciśnienia nominalnego PN10 – może akurat taką właśnie masz - sprawdź..

W warunkach faktycznie powinieneś mieć poddaną wymagana wartość ciśnienia nominalnego – wymaga tego profesjonalizm, choć bywa z tym różnie. Zapewne będzie to PN10.

Także rurę masz właściwą do wymagań określonych w warunkach.

Ale jeżeli jeszcze nie kopałeś przyłącza to warto faktycznie rozważyć zamianę na DN40. Dla Twojego odcinka wodociągu spadek ciśnienia ze względu na straty liniowe na DN32 to ok. 0,67 bar; dla DN40 to ok. 0,24 bar. Różnica ok 4,3 metra słupa wody. Czasem brakuje tego „poł bara”, zwłaszcza że masz budynek na górce.

Pod ławą daj rurę kanalizacyjną PVC 110mm, przejście do pionu dwoma kolanami 45 stopni i pionowy odcinek rury wychodzący do pomieszczenia, gdzie ma być wodomierz. Przejście pod ławą daj na głębokości o 40cm większej niż głębokość przemarzania w Twoim rejonie (oś rury). I tak musisz zrobić projekt, bo bez niego wodociągi tego nie odbiorą, a tam będzie określone jaka rura. Zależy to od ciśnienia w sieci, strat ciśnienia w instalacji i długości przyłącza, prawie na pewno będzie to 40mm i przeciągniesz ją przez tą kanalizacyjną 110mm jak będzie budowane przyłącze.

dzięki za odpowiedzi :) rura jest tania jak barszcz nie starałem się oszczędzać bo to paru metrowy odcinek. Kupiłem 50mm ale ni w ząb nie mogłem jej przepchać za duży promień zgięcia a nie da rady wykopać bo: ściany już są ziemia rodzima została a na wysokości ław mam skałę - jura krakowsko częstochowska. Może spróbuję jeszcze przepchać czterdziestkę, ale piach już ubity :( dodam że rura nie jest badziewiem bo ma atesty wszelkie, jak to rura PE :) a przed wylaniem ław fundamentowych, które były na głębokości 1, 20 wkopałem rurę stalową fi 12cm na głębokości 1,40m jak w warunkach przyłączenia, także rura osłonowa jest solidna bo jak ją odkopałem póki co była niedrgnięta. Dzięki za odpowiedzi, zastanowię się jeszcze co zrobić. Pocieszył mnie jedynie sąsiad że u niego jest taka sama i niby jest GIT ....hmm