ktemk 06.05.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Cześć, zastanawiam się jakie ścianki działowe wybudować w domu budowanym technologią prefabrykatów betonowych firmy Mabudo.Dom parterowy 111mkw --> Przy bukowej 5. W domach budowanych tą technologią zazwyczaj stosuje się ścianki z płyt g/k. I tutaj obawiam się o słabą izolację akustyczną tego rozwiązania. Oczywiście istnieją możliwości takie, żeby dać więcej waty akustycznej oraz podwójne płyty z obu stron - choć to rozwiązanie może generować podwojony koszt wykonania. Z drugiej strony zależy mi bardzo na czasie.... Wykonując ścianki z betonu komórkowego, a następnie tynkując je muszę czekać co najmniej miesiąc, żeby ruszyć dalej z sufitem itd. Stąd moje pytanie... Co byście poradzili w takim przypadku? jakie rozwiązania polecacie? PozdrawiamKrzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 06.05.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Cierpliwość polecam, bez kombinowania. Albo robisz szybko i byle jak, albo robisz wolniej i lepiej. Wybierając dom z prefabrykatów trzeba sobie zdawać sprawę z późniejszych konsekwencji i "zalet" mieszkania w nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 06.05.2018 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Cierpliwość polecam, bez kombinowania. Albo robisz szybko i byle jak, albo robisz wolniej i lepiej. Wybierając dom z prefabrykatów trzeba sobie zdawać sprawę z późniejszych konsekwencji i "zalet" mieszkania w nim. Czy mógłbyś rozwinąć tą myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.05.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Ehm nie bardzo wiem co mam rozwinąć, po prostu jeśli da się zrobić ściany z bloczków to poczekaj i je zrób, będą znacznie lepsze niż te z płyt. Ale czy da się to zrobić tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.05.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) Tylko silikat. Ja bede mial wiec musza byc dobre. Sciana z gk zapewni mizerną izolqcyjność akustyczną. Edytowane 9 Maja 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 09.05.2018 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Z tego co słyszałem to jakość ścian nie ma znaczenia przy akustyce jeśli drzwi są nieszczelne... A ja nie planuje rekuperacji więc będę miał drzwi z kilku centymetrową szpara na pewno. Mając rekuperacje może mieć to sens. Natomiast co jeszcze ciekawszego slyszalem to, to że najpierw powinno się zbudować ścianki z płyt g-k a dopiero wtedy wylać posadzkę... Hmm dzięki temu nie przenosi się dźwięk po podłodze jak coś spadnie. I bądź tu mądry wybierając rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 09.05.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Z tego co słyszałem to jakość ścian nie ma znaczenia przy akustyce jeśli drzwi są nieszczelne... A ja nie planuje rekuperacji więc będę miał drzwi z kilku centymetrową szpara na pewno. Mając rekuperacje może mieć to sens. Natomiast co jeszcze ciekawszego slyszalem to, to że najpierw powinno się zbudować ścianki z płyt g-k a dopiero wtedy wylać posadzkę... Hmm dzięki temu nie przenosi się dźwięk po podłodze jak coś spadnie. I bądź tu mądry wybierając rozwiązanie I dobrze slyszales. Przejzyj materialy producentow systemow do suchej zabudowy i okaze sie ze bez wielkich nakladow mozna uzyskac sensowne parametry w suchej zabudowie. Przegroda jest tyle warta ile jej najslabszy fragment a u prawie kazdego sa to drzwi wiec wiekszosc argumentow o tym jakie sciany z silikatu sa super mozna odnosnie 99,9% przypadkow w domach jednorodzinnych wsadzic w... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 10.05.2018 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 I dobrze slyszales. Przejzyj materialy producentow systemow do suchej zabudowy i okaze sie ze bez wielkich nakladow mozna uzyskac sensowne parametry w suchej zabudowie. Przegroda jest tyle warta ile jej najslabszy fragment a u prawie kazdego sa to drzwi wiec wiekszosc argumentow o tym jakie sciany z silikatu sa super mozna odnosnie 99,9% przypadkow w domach jednorodzinnych wsadzic w... Dzięki za opinie. Ktoś myśli inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 10.05.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Z tego co słyszałem to jakość ścian nie ma znaczenia przy akustyce jeśli drzwi są nieszczelne... A ja nie planuje rekuperacji więc będę miał drzwi z kilku centymetrową szpara na pewno. Mając rekuperacje może mieć to sens. Natomiast co jeszcze ciekawszego slyszalem to, to że najpierw powinno się zbudować ścianki z płyt g-k a dopiero wtedy wylać posadzkę... Hmm dzięki temu nie przenosi się dźwięk po podłodze jak coś spadnie. I bądź tu mądry wybierając rozwiązanie Jeśli chcesz, żeby Ci płyty napuchły, to jest to doskonałe rozwiązanie! Pamiętaj, że G-K to nic innego jak gips, który chłonie wodę, także tą z wylewki. Na forum był jeden forumowicz, który pokazywał, jak mu płyty na poddaszu powyginało, bo majster powiedział, że najpierw zrobi zabudowy "a potem se pan będziesz mógł wylewkę zrobić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 10.05.2018 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Jeśli chcesz, żeby Ci płyty napuchły, to jest to doskonałe rozwiązanie! Pamiętaj, że G-K to nic innego jak gips, który chłonie wodę, także tą z wylewki. Na forum był jeden forumowicz, który pokazywał, jak mu płyty na poddaszu powyginało, bo majster powiedział, że najpierw zrobi zabudowy "a potem se pan będziesz mógł wylewkę zrobić". No i to jest magiczny temat - jednym puchną, a innym nie....firma, która ma mi budować dom zawsze robi wylewkę bezpośrednio po działówkach z płyt i nigdy nie mieli zwrotów. Może to kwestia materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.05.2018 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Ja wyodrebnilem w developerskim mieszkaniu 3 lata temu dodatkowy pokoj z salonu. Sciana GK 10cm z welną, po Bożemu gumowe tasmy po obwodzie i podwójna płyta z 2 stron. Ciezkie drzwi ramiakowe na 3 zawiasach, bez podcięcia. Akustyka byla naprawde kiepska. Z 10 lat remu gdy pracowalem w zawodzie projektowalismy pokoj3 hotelowe na poddaszu zespołu pałacowego. Sciana GK ze wzgl na obciążenia. Tyle ze byla podwójna 2x10,cm z pustką 10cm, dodatkową wełną, 2x plyty. Wyciągnięta metr ponad sufit, oblozona 25cm welny. To dawało radę Edytowane 11 Maja 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 11.05.2018 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Co do puchniecia, jakby dokladnie odciąć ścianę od wylewki to moze by nie pociagnela wody. Wylewka jest przeciez półsucha. Zapewnic wentylacje i jechac. Później dokladnie efekt opisz w tym wątku. Koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 11.05.2018 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 W poniższym wątku można obejrzeć efekty pracy fachowca, który karton gipsy kładł przed wylewkami. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?338138-Jak-naprawi%C4%87-napuchni%C4%99ty-karton-gips&highlight=karton+gips Jeśli firma, która stawia Ci dom gwarantuje Ci, że nic się nie stanie, bo mają jakąś wyjątkową technologię to luz. Możesz spróbować. W końcu płyty układa się także np. w łazienkach, tylko zanim zacznie się korzystanie z tych pomieszczeń, to G-K jest odcięte od wilgoci gładzią i farbami/płytkami. Jestem bardzo ciekawa technologii, jaką stosuje Twój wykonawca(poważnie zaburza to mój światopogląd budowlany, więc serio fajnie by było nauczyć się czegoś nowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts