kurtz 06.05.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 słyszałem opinie, że ościeżnica aluminiowa o profilu zamkniętym jest sztywniejsza i stabilniejsza, czy warto dopłacać aż 700zł ? czy na standardowej ościeżnicy mieliście jakieś problemy ze sztywnością albo szronem od wewnątrz w mroźne dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.05.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 słyszałem opinie, że ościeżnica aluminiowa o profilu zamkniętym jest sztywniejsza i stabilniejsza, czy warto dopłacać aż 700zł ? czy na standardowej ościeżnicy mieliście jakieś problemy ze sztywnością albo szronem od wewnątrz w mroźne dni? Moim zdaniem nie warto. W przypadku KMT ich drzwi "75"mają ościeżnicę stalową z przekładką. Wikęd - klasyczną. Nie miałem reklamacji na szron, chociaż taki widywałem, ale to było w "obiektywnie" tymczasowych, budowlanych warunkach. A że jest sztywniejsza ? to fakt. Trudniej o błąd. Ościeznicę stalową trzeba koniecznie wyprzeć pod dolnym zawiasem, dobrze wypełnić pianą no i uważać by jej nie "skręcić" przy montażu (często problemy z zamykaniem wynikają z faktu, że jest lekko przekręcona i nie tworzy ze skrzydłem kąta 90stopni). Ale to temat dla montażysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolkin 07.05.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Ościeżnice typu aluminiowe nazywane termo / terma itd. są lepsze - ale czasami wydatek jest nie uzasadniony. Moim zdaniem zależy do jakich drzwi warto dopłacać, bo czasami jest lepiej po prostu wybrać wyższy model z ościeżnicą stalową. Jak masz np. wybrać drzwi Wikęd Premium i dopłacić do oscieżnicy termo, warto się zastanowić nad Optimum - mają lepsze rozwiązania. Ew. dopłacić do lepszego doposażenia drzwi. Z przemarzaniem i szronieniem jest różnie i to zależy od montażu i warunkach w domu. Ja mam już dosyć stare drzwi ze stalową ościeżnicą, zamontowane prawidłowo, nieogrzewany wiatrołap i przy dużych mrozach przemarza. Ale poza efektem wizualnym, utratą ciepła której jestem świadomy i tak będzie do momentu zakupu nowych drzwi - nie ma wpływu na nic nadzwyczajnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 07.05.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Też dość ogólnie postawione pytanie z Twojej strony. Ja ogółem z tych ościeżnic jestem zadowolony - zarówno z KMT jak i z Wikędowej. Dopłata rzeczywiście jest nie mała, ale sama ościeżnica ma kila zalet. Ja np. nie widzę montażu klasycznej 11-ki Wikędowej w warstwie ocieplenia na konsolach. Ościeżnice Termo mają możliwość systemowego łączenia z naświetlami, poszerzeniami i łącznikami 90 stopni jak trzeba np połączyć drzwi z fixem w narożu. Takie pierdoły ułatwiające życie i jednocześnie minimalizujące błędy montażowe, co przekłada się na estetykę i poprawne działanie. Pytanie gdzie takie ościeżnice miałby być montowane? Czy to nowy dom, czy stara remontowana chałupka? No bo wiesz - można do domu podpierającego się patykiem wstawić Hromanny za 8-10 tysięcy i też to będzie dla mnie takie samo przewymiarowanie jak dawanie tam choćby Premiumów na Termo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 07.05.2018 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Moim zdaniem zależy do jakich drzwi warto dopłacać, bo czasami jest lepiej po prostu wybrać wyższy model z ościeżnicą stalową. Jak masz np. wybrać drzwi Wikęd Premium i dopłacić do oscieżnicy termo, warto się zastanowić nad Optimum - mają lepsze rozwiązania. Dzięki wszystkim za porady. Myslę właśnie nad premium + ościeżnica alumiuniowa, warto dopłącać do optimum? poza większą grubością i trochę lepszym U jakiejś większej różnicy nie widzę między nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolkin 07.05.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Dzięki wszystkim za porady. Myslę właśnie nad premium + ościeżnica alumiuniowa, warto dopłącać do optimum? poza większą grubością i trochę lepszym U jakiejś większej różnicy nie widzę między nimi Obie propozycje są dobre, ale moim zdaniem lepiej jest dołożyć do Optimum - masz m.in. grubsze drzwi, 4 strona przylga, większa ilość uszczelek, lepszy docisk skrzydła do ościeżnicy. Widziałeś je na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 10.05.2018 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Widziałem dzis na żywo. Żona mówi, że te grubsze to jak do sejfu a co dać pod prób warto poszerzenia podprogowe z klinarytu czy to mało stabilne? i oprzeć próg po prostu prób na wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 10.05.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Klinaryt nie jest mało stabilny tak samo purenit. Jego zadanie jest trochę inne jak "stabilizacja" progu. Ogólnie warto stosować takie zagadnienia kompleksowo - poszerzenie podprogowe z klinarytu + próg ciepły. Miło byłoby pomyśleć o taśmach i ogółem o ciepłym montażu pisząc skrótowo.Jak nie będziesz po tym jeździł samochodem to nie masz co się obawiać o stabilność tego rodzaju systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts