Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KMT, Wikęd - warto dopłacać do ościeżnicy aluminiowej?

Recommended Posts

słyszałem opinie, że ościeżnica aluminiowa o profilu zamkniętym jest sztywniejsza i stabilniejsza, czy warto dopłacać aż 700zł ? czy na standardowej ościeżnicy mieliście jakieś problemy ze sztywnością albo szronem od wewnątrz w mroźne dni?

Moim zdaniem nie warto. W przypadku KMT ich drzwi "75"mają ościeżnicę stalową z przekładką. Wikęd - klasyczną. Nie miałem reklamacji na szron, chociaż taki widywałem, ale to było w "obiektywnie" tymczasowych, budowlanych warunkach.

A że jest sztywniejsza ? to fakt. Trudniej o błąd. Ościeznicę stalową trzeba koniecznie wyprzeć pod dolnym zawiasem, dobrze wypełnić pianą no i uważać by jej nie "skręcić" przy montażu (często problemy z zamykaniem wynikają z faktu, że jest lekko przekręcona i nie tworzy ze skrzydłem kąta 90stopni). Ale to temat dla montażysty.

Ościeżnice typu aluminiowe nazywane termo / terma itd. są lepsze - ale czasami wydatek jest nie uzasadniony. Moim zdaniem zależy do jakich drzwi warto dopłacać, bo czasami jest lepiej po prostu wybrać wyższy model z ościeżnicą stalową. Jak masz np. wybrać drzwi Wikęd Premium i dopłacić do oscieżnicy termo, warto się zastanowić nad Optimum - mają lepsze rozwiązania. Ew. dopłacić do lepszego doposażenia drzwi. Z przemarzaniem i szronieniem jest różnie i to zależy od montażu i warunkach w domu. Ja mam już dosyć stare drzwi ze stalową ościeżnicą, zamontowane prawidłowo, nieogrzewany wiatrołap i przy dużych mrozach przemarza. Ale poza efektem wizualnym, utratą ciepła której jestem świadomy i tak będzie do momentu zakupu nowych drzwi - nie ma wpływu na nic nadzwyczajnego...

Też dość ogólnie postawione pytanie z Twojej strony. Ja ogółem z tych ościeżnic jestem zadowolony - zarówno z KMT jak i z Wikędowej. Dopłata rzeczywiście jest nie mała, ale sama ościeżnica ma kila zalet. Ja np. nie widzę montażu klasycznej 11-ki Wikędowej w warstwie ocieplenia na konsolach. Ościeżnice Termo mają możliwość systemowego łączenia z naświetlami, poszerzeniami i łącznikami 90 stopni jak trzeba np połączyć drzwi z fixem w narożu. Takie pierdoły ułatwiające życie i jednocześnie minimalizujące błędy montażowe, co przekłada się na estetykę i poprawne działanie.

Pytanie gdzie takie ościeżnice miałby być montowane? Czy to nowy dom, czy stara remontowana chałupka? No bo wiesz - można do domu podpierającego się patykiem wstawić Hromanny za 8-10 tysięcy i też to będzie dla mnie takie samo przewymiarowanie jak dawanie tam choćby Premiumów na Termo.

Moim zdaniem zależy do jakich drzwi warto dopłacać, bo czasami jest lepiej po prostu wybrać wyższy model z ościeżnicą stalową. Jak masz np. wybrać drzwi Wikęd Premium i dopłacić do oscieżnicy termo, warto się zastanowić nad Optimum - mają lepsze rozwiązania.

Dzięki wszystkim za porady.

Myslę właśnie nad premium + ościeżnica alumiuniowa, warto dopłącać do optimum? poza większą grubością i trochę lepszym U jakiejś większej różnicy nie widzę między nimi

Dzięki wszystkim za porady.

Myslę właśnie nad premium + ościeżnica alumiuniowa, warto dopłącać do optimum? poza większą grubością i trochę lepszym U jakiejś większej różnicy nie widzę między nimi

Obie propozycje są dobre, ale moim zdaniem lepiej jest dołożyć do Optimum - masz m.in. grubsze drzwi, 4 strona przylga, większa ilość uszczelek, lepszy docisk skrzydła do ościeżnicy. Widziałeś je na żywo?

Klinaryt nie jest mało stabilny tak samo purenit. Jego zadanie jest trochę inne jak "stabilizacja" progu. Ogólnie warto stosować takie zagadnienia kompleksowo - poszerzenie podprogowe z klinarytu + próg ciepły. Miło byłoby pomyśleć o taśmach i ogółem o ciepłym montażu pisząc skrótowo.

Jak nie będziesz po tym jeździł samochodem to nie masz co się obawiać o stabilność tego rodzaju systemów.