Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szukam forumowicza który ściągnął węgiel z RPA

akson

Recommended Posts

Węgiel z RPA sprowadzał mlody pisał o tym w wątku domy z bali.Czasami zagląda na Forum.

pozdrawiam Ewa

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-08-02 10:59 ]

Jaka tam tajemnicza!

To tylko przykład działania w kolektywie :wink:

Mój znajomy i jego 4 kolegów z jego miejscowości złożyli się, wybudowali wielkie składowisko, ogrodzili i zamówili węgiel w jakiejś kopalni w RPA. Wtedy tona węgla kosztowała u nas 180 zł, a oni sprowadzili za 140 zł i to podobno o klasę lepszy.

Węgiel przypłyną statkiem do Danii a z tamtąd przywiozły im go 2 tiry. Nie bardzo wiem ile tego węgla tam było ale podobno na 6 lat miało im wystarczyć, to chyba coś koło 150 ton.

Nie wiem jednak jak teraz by to wyszło bo wtedy węgiel był u nas chyba drogi, no i poza tym to chyba różnice będą z cłem teraz a wtedy. To był rok bodajże 1995, albo 94.

• 3 years później...
Węgiel przypłyną statkiem do Danii a z tamtąd przywiozły im go 2 tiry. Nie bardzo wiem ile tego węgla tam było ale podobno na 6 lat miało im wystarczyć, to chyba coś koło 150 ton.

ciekawe co to za samochody??

albo waga :))))

No własnie a podobno na tira wchodzi ok. 38,5 tony... 8)

Gdy węgiel leży na zwałach to po pierwsze wietrzeje, a po drugie grozi mu samozapłon. W elektrowniach prowadzi się (a raczej powinno się prowadzić) taką gospodarkę węglem, by zbyt długo nie lezał. Czasem jednak zdaży się, że do spalania podaje się węgiel po dłuższym pobyćie na placu. No i bywa z tym róznie 8) :wink: