Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł gazowy? Dom parterowy 100m2

PanJancio

Recommended Posts

Tak, liczyłem, ale jestem ciekaw Waszych obliczeń skoro PC ma być lepszym wyborem.

Sądze a nawet jestem pewien ze nikt z forumowiczów obliczen ozc do twojego domu nie wykonywał, po drugie nieznana jest lokalizacja domu a tym samym ceny energii elektrycznej i gazu. Wrózbitą lub jasnowidzem nikt tu nie jest, a skoro brak podstawowych danych które Ty posiadasz to pytanie o nasze obliczenie jest bezpodstawne.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Daj spokój to kilku post owiec zarejestrowany w maju;). Jakby miał to by podał, lub sam sobie policzył

Przeciez stwierdził ze sobie sam policzył opłacalnosc, ciekaw jestem jak to policzył, chociaz i bez tego wiem ze jakie by nie były te obliczenia i tak są błedne.

To ze to nowy uzytkownik forum nie oznacza ze nie moze zapytac o co go nurtuje, w koncu po to sie zapisał na forum.

Nie wiem ile będziesz pobierał paliwa gazowego ale opłata dystrybucyjna stała dla taryfy W3.6 to 42,36 /mies netto. Jeśli udałoby ci się wejść na taryfę W 2.2 to opłata byłaby niższa tj 11,70 ale za to opłata dystrybucyjna zmienna ci podskoczy z 2,489 do 2,821 za kWh. To są dodatkowe opłaty których w przypadku prądu mieć nie będziesz. Do tego jeszcze opłata abonamentowa 12,56zł/mies. Wszystkie ceny netto.

Zakładając 10letnie użytkowanie masz dodatkowe koszty nie związane z samym paliwem gazowym w kwocie dla W3.6 8106,192. Trzeba jeszcze pamiętać o opłacie zmiennej która jest zależna od ilości wykorzystanego gazu. Oraz o corocznych przeglądach. W ciągu 10 lat jeśli nic się nie zepsuje, a po 3 latach u mnie w kotle brotje padła jakaś cześć za 500zł. To byłby koszt ok 2500zł. Oczywiście można przeglądów nie robić ale to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Piszę to, nie żeby koledze wbić szpileczkę, tylko uważam, ze popełniłem błąd podłączając się do gazu.

Jak z trwałością? No i najważniejsze jakie są koszty ogrzewania przy opcji z pompą ciepła?

No załóżmy, że dom ma 140m2, ogrzewanie podłogowe, 4 osoby (2+2) wentylacja grawitacyjna, moc obliczeniowa 6-7 kW. Koszty inwestycyjne to coś ok. 23 000 - ale to mocno zalezy od marki urządzenia i od typu (przyjmuję wersję SPLIT). Symulacje z programie VitoWP pozwoliły oszacować, że koszty ogrzewania modelowego budynku gazowym kotłem kondensacyjnym będą wynosić około 3 400 złotych rocznie. Ogrzanie takiego budynku pompą ciepła będzie się wiązało z kosztem na poziomie 2 600 złotych rocznie. To tak na szybko...

Sam możesz wykonać takie obliczenia dla siebie :)

Pozdrawiam!

No załóżmy, że dom ma 140m2, ogrzewanie podłogowe, 4 osoby (2+2) wentylacja grawitacyjna, moc obliczeniowa 6-7 kW. Koszty inwestycyjne to coś ok. 23 000 - ale to mocno zalezy od marki urządzenia i od typu (przyjmuję wersję SPLIT). Symulacje z programie VitoWP pozwoliły oszacować, że koszty ogrzewania modelowego budynku gazowym kotłem kondensacyjnym będą wynosić około 3 400 złotych rocznie. Ogrzanie takiego budynku pompą ciepła będzie się wiązało z kosztem na poziomie 2 600 złotych rocznie. To tak na szybko...

Sam możesz wykonać takie obliczenia dla siebie :)

Pozdrawiam!

Pan Jancio podał zapotrzebowanie na ciepło 7231 kWh to przekłada sie na realne zuzycie ok 765 m3, koszt gazu to ok 1750 zł licząc m3 za 2,3 zł (ze wszystkimi opłatami)

Teraz pompa, to teren Tauronu wiec I taryfa to ok 71 gr II 25 gr (g12w) przyjmujemy ok 75% w II taryfie i 25 I, oraz SCOP ok 3. Daje nam to koszt niecałe 900 zł, dla bufora za grzałkami czyli 100% II taryfy będzie to ok 1810 zł

Reasumując ten kto korzysta z programu VitoWP musi miec na uwadze ze jego dokladnosc jest nawet mniejsza od ciepławlasciwego a tam głupot na temat zuzyc poszczegolnych nosników energii i ich kosztów nie brakuje.

Swoją drogą to bardzo dziwne ze tak duzy koncern jak Viessmann promuje takiego gniota.

Edytowane przez asolt

Pan Jancio podał zapotrzebowanie na ciepło 7231 kWh to przekłada sie na realne zuzycie ok 765 m3, koszt gazu to ok 1750 zł licząc m3 za 2,3 zł (ze wszystkimi opłatami)

Teraz pompa, to teren Tauronu wiec I taryfa to ok 71 gr II 25 gr (g12w) przyjmujemy ok 75% w II taryfie i 25 I, oraz SCOP ok 3. Daje nam to koszt niecałe 900 zł, dla bufora za grzałkami czyli 100% II taryfy będzie to ok 1810 zł

Reasumując ten kto korzysta z programu VitoWP musi miec na uwadze ze jego dokladnosc jest nawet mniejsza od ciepławlasciwego a tam głupot na temat zuzyc poszczegolnych nosników energii i ich kosztów nie brakuje.

Swoją drogą to bardzo dziwne ze tak duzy koncern jak Viessmann promuje takiego gniota.

Witam...

Nic nie promuje, ale podając takie informacje wypada podać źródło... Tak się chyba robi... I myślę, że dla czytelników ze źródłem jest to bardziej wiarygodne niż bez... Tak to każdy sobie może wróżyć jak z palca lub fusów. Poza tym, jest to narzędzie ogólnodostępne, każdy może skorzystać.

Już kilkakrotnie tu podawałem również nasze narzędzia.

Poza tym... powinien Pan sobie zdawać sprawę, że kalkulatory kalkulatorami, a realne koszty to realny koszty i zależą od mnóstwa czynników.

to jest tylko obraz, szacunek, pewne nakreślenie problemu, co zresztą pisałem...

Witam...

Nic nie promuje, ale podając takie informacje wypada podać źródło... Tak się chyba robi... I myślę, że dla czytelników ze źródłem jest to bardziej wiarygodne niż bez... Tak to każdy sobie może wróżyć jak z palca lub fusów. Poza tym, jest to narzędzie ogólnodostępne, każdy może skorzystać.

Już kilkakrotnie tu podawałem również nasze narzędzia.

Poza tym... powinien Pan sobie zdawać sprawę, że kalkulatory kalkulatorami, a realne koszty to realny koszty i zależą od mnóstwa czynników.

to jest tylko obraz, szacunek, pewne nakreślenie problemu, co zresztą pisałem...

Doskanale wiem od czego zależą realne koszty ale biorąc pod uwagę ten modelowy w/w dom i zakladając ze dane ktore podał PanJancio uwzgledniają dom z wm to zwiekszenie kosztów przy PC z moich obliczonych daje i tak ponad 100% błedu w stosunku do Pana obliczeń. Po co taki kalkulator?. 100 i wiecej procent błedu nie nakresla problemu, wprowadza jedynie w błąd inwestora. Oczywiscie ze jest lepszy niz wrózenie z fusów tyle tylko ze w niczym nie ułatwia inwestorowi jaką podjąc decyzję. Ktos wymyslił ozc i audyt energetyczny. Z nich trzeba korzystac a nie odsyłac potencjanych klientów do darmowych kalkulatorów. Wiem ze wizerunkowo to ładnie wygląda, ale w rzeczywistosci nie daje prawie nic czego przykładem są niekończące pytania dotyczace wyboru sysyemu grzewczego na tym i innych forach tematycznych.

Witajcie ponownie,

Ja tym razem piszę o dotacjach w Krakowie, m. in na kotły gazowe i pompy ciepła. Chodzi o kredyty na inwestycje, w spłacie których pomaga WFOŚiGW w Krakowie.

Pojawiła się informacja, że jeśli inwestycja polega na wymianie kotłów grzewczych węglowych na

– kotły gazowe i olejowe o mocy do 40 kW (koszty kwalifikowane do 1 100,00 zł za 1 kW/mocy)

– pompę ciepła o mocy do 40 kW (koszty kwalifikowane do 3 000,00 zł za 1 kW/mocy)

– podłączenie do sieci ciepłowniczej, w tym geotermalnej (koszty kwalifikowane do 830,00 zł za 1 kW/mocy),

to dotacja na częściową spłatę kapitału nie może przekroczyć 50 % kosztów kwalifikowanych i nie więcej niż 6 000,00 zł na jedno zadanie oraz nie więcej niż 50 % kwoty kredytu.

Według oficjalnych informacji, banki udzielać będą kredytów na okres nie przekraczający 8 lat.

Maksymalny okres realizacji inwestycji nie może przekroczyć 6 miesięcy, przy czym inwestycja musi zostać zakończona w terminie umożliwiającym przeprowadzenie kontroli przez Bank oraz złożenie przez Bank do Funduszu dokumentów wymaganych do rozliczenia dotacji przez Fundusz w terminie do dnia 30.11.2018 r.

Co myślicie? Ciekawa opcja?

Z moich faktur - 1756zl = 839m3.

• 2 weeks później...
Ja mam dom parterowy ponad 150m2 i kupiłam kocioł gazowy kondensacyjny De Dietrich MCR3 Plus i jestem zadowolony, głownie z tego, że jest cichy, nie było problemów z mocowaniem, wiszący jest i dobrze wygląda. Cena również była atrakcyjna + oszczędność na rachunkach.

to kupiłam czy jestem zadowolony ?