Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwężanie otworu wejściowego pod drzwi

Recommended Posts

Witam,

planuję zamontować w kuchni drzwi przesuwne. W trakcie pomiaru montażysta poprosił o zwężenie z jednej strony i(tylko bo z drugiej ściana idzie na płasko) istniejącego otworu wejściowego z 87cm do 78 cm (czyli o 9 cm pod drzwi 70 i zamontowanie tunelu). Same drzwi beda wisieć na systemie przesuwnym więc zasugerował wykorzystanie do zmiejszenie wnęki karton gipsu. Ściana na której znajduje się otwór to typowa dla wielkiej płyty działowa ścianka z gipsowych materiałów.

Moje pytanie zatem - czy bawić się w budowanie stelaży pod karton gips i docinanie czy nie lepiej...warstwami przykleić klejem gipsowym na siebie paski z karton gipsu (9cm to sporo wiec pewnie z 7 by ich wyszło) . Wnęka będzie typowo pod tunel więc raczej nie będzie jakoś specjalnie obciążona.

A może jakieś inne rozwiązanie ?

Z góry dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam!

Edytowane przez ArekKop

Szkoda, że montażysta sam nie zrobił tego. Rozumiem, że ma być trochę taniej. Oczywiście czego nie zrobisz, to montażysta będzie marudził i chętnie poprawi Twoją pracę tak aby cokolwiek doliczyć do rachunku. Takie mam dziwnie mrowienie w kościach na ten temat.

Co do samej istoty problemu to od biedy możesz pokleić paski GK + daj kilka śrub aby to się jakoś mocniej trzymało. Połącz to na dyble ze ścianą i będzie OK. Na wykończenie koniecznie użyj fizeliny aby nie było pęknięć.

Nie piszesz jaki to system jest i jaki producent. Nie wiem też czy będą dawane jakieś opaski / ćwierćwałki? Nie wiadomo czy będzie to montaż w ostrej ścianie? To Trochę rozjaśniłoby sytuację.

Co do obaw, to martwi mnie to, że będzie to łączenie wychodziło poza głębokość ościeżnicy (prawie na pewno tak będzie) i będzie to pękało co jakiś czas.

Dziękuję za odpowiedź! Co do producenta to DRE , system przesuwny pojedynczy do tego tunel regulowany z opaską 8cm. Poniżej zdjęcia omawianego otworu. Zwężenie miało by się zadziać po prawej stronie ale zastanawiam się czy nie lepiej z dwóch stron zwęzić, żeby po lewej stronie zrobił się mały węgarek? czy opaską będzie się dało zamaskować łączenie?

Screenshot at May 07 21-28-39.jpg

EDIT: zdjęcie załączyło sie dość małe. Ta przerwa między szafą a obecnym końcem wnęki to 3,5cm

Edytowane przez ArekKop

Węgarek jest wskazany. Łączenie zakryją ma moje oko opaski, choć na szybko tego Ci w 100% nie powiem. Można montować też w ostrej ścianie, choć lepiej jakby tunel miał małe oparcie na takim węgarku.

Wiem, że niektórzy ludzie próbują już zwężać otwory poprzez poszerzenia do ościeżnic takie jak masz np. w Wikędzie czy są stosowane do okien. Sztywniejsze i szybsze, ale nie do końca wiem jak to można później zakryć gładzią w razie jakby takie coś wystawało poza pióro ościeżnicy regulowanej. Tak czy inaczej takie poszerzenia do normalnych ościeżnic do drzwi zewnętrznych są bardzo przydatne, ale jakoś nie widzę ich zastosowania tutaj.

• 2 weeks później...

Witam,

dziękuje uprzejmie za odpowiedź! Zdecydowalem się jednak na szybko dokleić kawałki z betonu komórkowego 7,5 bo to w sumie szybkie i chyba najpewniejsze rozwiązanie. Czy w tym wypadku wystarczy zagruntować istniejącą ścianę (tam są zamontowane profile aluminiowe) i dokleić kawałki ytonga do ściany ewentualnie wzmacniając połączenie metalowymi łącznikami? (jak w załączniku)

ytong-256.jpg

Należałoby co jakiś czas taki łącznik wstawić. Ja osobiście do profilu nie miałem okazji nic przymocowywać - wybierałem inne rozwiązania. Tak czy inaczej łączniki ze ścianą trzeba dawać, bo inaczej będzie takie łączenie pękać. Resztę niech załatwi montażysta.