Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania przed zakupem domu.

Mysek663

Recommended Posts

Po pierwsze chciał bym się przywitać z Użytkownikami Forum.

Od razu przejdę do nakreślenia tematu

A wiec z Żoną chcemy zakupić dom w zabudowie szeregowej segment środkowy.

Dom został zbudowany w latach 1994/1995 przez spółdzielnie budowy domów.

W 2002 Roku spółdzielnia została zlikwidowana i Aktem notarialnym przeniesiono własność domu i działki na obecnego właściciela.

Niestety obecny właściciel posiada bardzo mało liczbę dokumentów (Akt Notarialny przeniesienia własności domu jednorodzonego wraz z działką gruntu,

Plany budynku, Umowę o dostarczanie wody i odprowadzanie ścieków.)

W Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego dowiedziałem się że dom został oddany do Użytku.

W sądzie sprawdziłem Księgi wieczyste (Nie posiada żadnych obciążeń)

Urząd Miasta nie chciał mi udzielić żadnych informacji czy obecny właściciel posiada jakieś zadłużenie względem Miasta.

MPWiK ma informacje ze dom jest nie zamieszkały i nie nalicza opłat

Zakład energetyczny nie będzie robił problemów bo umowa jest na osobę a nie na dom i nawet jeśli będą jakieś zaległości nie dotyczą one domu, a osoby.

Gaz jest doprowadzony do budynku i w domu jest poprowadzona instalacja gazowa ale brakuje licznika wiec gaz nigdy nie był dostarczany.

Więc rozumiem że będę musiał zatrudnić fachowca do sprawdzenia szczelności instalacji i gazownie o założenie licznika?

Nieruchomość posiada numer porządkowy budynku.

Dom nie był nigdy zamieszkany.

W nieruchomości zostały zrobione następujące prace : instalacja elektryczna, instalacja wod-kan, instalacja gazowa,instalacja C.O.(brak pieca i grzejników)

w kominie dano wkład do spalin z pieca gazowego, stolarka okienna(obecnie do wymiany) stolarka drzwi(do wymiany), dach (do wymiany) Posadzki, Tynki, szpachlowanie ścian, Płytki i armatura w łazience.

I teraz chciał bym zadać parę pytań :

Gdzie jeszcze wypadło by się udać (urząd lub instytucja).

Czy jest jakaś różnica miedzy o daniem domu do użytkowania a zamieszkania ?

Czy miał ktoś taki przypadek i czy ciężko było załatwić wszystkie formalności przed wprowadzeniem się do domu.

Jakie mogę mieć problemy z dokumentami lub ich brakiem?

Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?

Przepraszam za tak długi i zamotany post ale chciałem opisać wszytko co wiem na temat tego domu.

Pozdrawiam Mateusz

Warto udać się do sądu, żeby sprawdzić, czy mimo braku obciążeń w księdze wieczystej, to np. nigdy nie było na nim hipoteki. Jeśli była, to czy się uprawomocniło wykreślenie hipoteki z księgi.

Do tego na pewno warto zatrudnić inspektora budowlanego, który powie Ci, w jakim stanie jest dom- może się okazać, że w gorszym niż sądzisz, bo nie był nigdy konserwowany.

Do tego warto sprawdzić dokumenty planistyczne miasta/gminy- czy czasami w okolicy nie powstanie Ci supermarket albo autostrada(jak np. pod Warszawą- ludzie kupili mieszkania na nowych osiedlach, a za oknami ma im powstać obwodnica). :(

No i oczywiście umowę przedwstępną spisuj u notariusza. Warto też spisać protokół ze stanem technicznym budynku + ruchomościami wewnątrz(np. gniazdka, lampy itp.), żeby nie okazało się, że sprzedający wyrwie kable ze ścian i będzie uważał, że ma prawo zdewastować budynek przed jego oddaniem.

Powodzenia!

Warto udać się do sądu, żeby sprawdzić, czy mimo braku obciążeń w księdze wieczystej, to np. nigdy nie było na nim hipoteki. Jeśli była, to czy się uprawomocniło wykreślenie hipoteki z księgi.

Wystarczy zajrzeć na stronę ekw.ms.gov.pl. Tam można przejrzeć KW zarówno z obecnymi wpisami, jak i wszystkimi historycznymi.