Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z instalacją solarną

k313

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje pomocy, niestety, przy budynku który został kiepsko zaprojektowany, a na dodatek bardzo źle wykonany.

Jestem użytkownikiem obiektu który jest nowy, a zarazem z dużymi problemami. Mamy wiele drogich instalacji które nie działają. Od roku próbujemy poszczególne sekcje uruchamiać i dopieścić. Instalacja cieplna to jakaś porażka. Niestety, nie wszystko mogę opisać. Głównego wykonawcy nie ma, ogłosił upadłość. Podwykonawce także pogrążyły usterki.

Budżetówka + zła opinia o obiekcie dopełniają całości.

Vaillant i jego serwisanci polegli i wypieli się ze względu problemy z instalacjami.

Same solary jako takie już uruchomiliśmy. Teraz mamy jakikolwiek uzysk. Wcześniej było prawie zero. Borykamy się z przegrzewaniem instalacji i z nienadążaniem odbioru ciepła z samych paneli. Często wymienili VPM60/2 S się blokują ze względu na zbyt wysoką temperaturę paneli. Układ działa z rana i bardzo szybko osiąga u góry temperaturę 130 st.C. Na samym wymienniku temperatura nie przekracza 80st.C.

Rozumiem że to zabezpieczenie przed przegrzaniem wymiennika, ale na nim jest bezpieczna temperatura. A ze względu na dużą odległość ciepło z solarów nie nadąża "dojść". Zabezpieczam wymiennik kosztem paneli. Czy w VPM 60/2S można te zabezpieczenie wyłączyć? Układ nie reaguje na zmiany ustawień zabezpieczeń w "centrali" auroMATIC 620/3.

Mam 24 panele podłączone do jednego VPM60/2S

są 4 takie sekcje

odległość wymiennika od solarów, licząc długość rur to 100-150m

zasobnik to łącznie około 10m3

całość niby steruje auroMATIC 620/3,

Pozdrawiam

Edytowane przez k313

Może źle troszeczkę opisalem.

Rury od solarów do wymiennika mają po te 100-150m. Oczywiście licząc osobno zasilanie i powrót. Na samym dachu jest prosta rura powrotu na prawie 50 metrów. Panele solarne są na dachu, a wymienniki w piwnicy. Duża hala, tak by można to opisać.

Zasobniki to 4 wysokie zbiorniki po 2,4 m3, wszystko spięte równolegle.

Generalnie wszystko postawione na głowie. To mógł być fajny wzorowy budynek, dużo nowoczesnych rozwiązań, ale ktoś pomieszał pomysły i projekty. Bezzasobnikowa ciepła woda, centralny system mmieszający. I do tego "kotłownia". Całość nie współgra ze sobą. Aż szkoda tego potencjału. Bardzo mi zależy by to choćby troche poprawnie działo.