k313 07.05.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 (edytowane) Witam Potrzebuje pomocy, niestety, przy budynku który został kiepsko zaprojektowany, a na dodatek bardzo źle wykonany. Jestem użytkownikiem obiektu który jest nowy, a zarazem z dużymi problemami. Mamy wiele drogich instalacji które nie działają. Od roku próbujemy poszczególne sekcje uruchamiać i dopieścić. Instalacja cieplna to jakaś porażka. Niestety, nie wszystko mogę opisać. Głównego wykonawcy nie ma, ogłosił upadłość. Podwykonawce także pogrążyły usterki. Budżetówka + zła opinia o obiekcie dopełniają całości. Vaillant i jego serwisanci polegli i wypieli się ze względu problemy z instalacjami. Same solary jako takie już uruchomiliśmy. Teraz mamy jakikolwiek uzysk. Wcześniej było prawie zero. Borykamy się z przegrzewaniem instalacji i z nienadążaniem odbioru ciepła z samych paneli. Często wymienili VPM60/2 S się blokują ze względu na zbyt wysoką temperaturę paneli. Układ działa z rana i bardzo szybko osiąga u góry temperaturę 130 st.C. Na samym wymienniku temperatura nie przekracza 80st.C. Rozumiem że to zabezpieczenie przed przegrzaniem wymiennika, ale na nim jest bezpieczna temperatura. A ze względu na dużą odległość ciepło z solarów nie nadąża "dojść". Zabezpieczam wymiennik kosztem paneli. Czy w VPM 60/2S można te zabezpieczenie wyłączyć? Układ nie reaguje na zmiany ustawień zabezpieczeń w "centrali" auroMATIC 620/3. Mam 24 panele podłączone do jednego VPM60/2S są 4 takie sekcjeodległość wymiennika od solarów, licząc długość rur to 100-150m zasobnik to łącznie około 10m3całość niby steruje auroMATIC 620/3, Pozdrawiam Edytowane 7 Maja 2018 przez k313 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/238323-problem-z-instalacj%C4%85-solarn%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciech_pi 07.05.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Nie jestem specjalistą od systemów solarnych, ale tak z ciekawości zapytam :- gdzie one są umieszczone w odległości 100-150m od budynku i jakiego ?- a zasobnik 10m3 to na co ? PozdrWojciech Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/238323-problem-z-instalacj%C4%85-solarn%C4%85/#findComment-7529990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k313 07.05.2018 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Może źle troszeczkę opisalem.Rury od solarów do wymiennika mają po te 100-150m. Oczywiście licząc osobno zasilanie i powrót. Na samym dachu jest prosta rura powrotu na prawie 50 metrów. Panele solarne są na dachu, a wymienniki w piwnicy. Duża hala, tak by można to opisać. Zasobniki to 4 wysokie zbiorniki po 2,4 m3, wszystko spięte równolegle. Generalnie wszystko postawione na głowie. To mógł być fajny wzorowy budynek, dużo nowoczesnych rozwiązań, ale ktoś pomieszał pomysły i projekty. Bezzasobnikowa ciepła woda, centralny system mmieszający. I do tego "kotłownia". Całość nie współgra ze sobą. Aż szkoda tego potencjału. Bardzo mi zależy by to choćby troche poprawnie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/238323-problem-z-instalacj%C4%85-solarn%C4%85/#findComment-7530044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts