Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lepsza woda w studni kregowej

qubus

Recommended Posts

Mam studnie kręgową. Wyszorowałem ją na całęj powierzchni, uszczelniłem wszystkie kregi.

Wybrałem stare dno, zasypałem nowym żwirem.

Woda jest mętna.

Na dnie studni, woda wypływa z jednego punktu. Strumień jest silny tak,że cały żwir odrzuciło na przeciwległą strone dna.

Czy jest jakiś sposób i czy ma to sens bym ten silny strumień jakoś stłumił, rozłożył go na powierzchni dna by wolniej to się przesączało i nie odrzucało żwiru?

Edytowane przez qubus
literówki

Mam studnie kręgową. Wyszorowałem ją na całęj powierzchni, uszczelniłem wszystkie kregi.

Wybrałem stare dno, zasypałem nowym żwirem.

Woda jest mętna.

Na dnie studni, woda wypływa z jednego punktu. Strumień jest silny tak,że cały żwir odrzuciło na przeciwległą strone dna.

Czy jest jakiś sposób i czy ma to sens bym ten silny strumień jakoś stłumił, rozłożył go na powierzchni dna by wolniej to się przesączało i nie odrzucało żwiru?

To może grubszy żwir? Kamienie w zasadzie? A dopiero na nie żwir drobniejszy? Mętna może być z wielu powodów. Wodę należy zbadać żeby się dowiedzieć co zawiera.

To może grubszy żwir? Kamienie w zasadzie? A dopiero na nie żwir drobniejszy? Mętna może być z wielu powodów. Wodę należy zbadać żeby się dowiedzieć co zawiera.

woda jest zbadana. Ogólnie nie jest źle bo wszystko w normie ale mętność tej wody jest spora.

Mangan, żelazo, ph, bakterie - jest dobrze. Dla świętego spokoju wyczyściłem tę studnię no ale teraz jest mętna ta woda bardzo.

woda jest zbadana. Ogólnie nie jest źle bo wszystko w normie ale mętność tej wody jest spora.

Mangan, żelazo, ph, bakterie - jest dobrze. Dla świętego spokoju wyczyściłem tę studnię no ale teraz jest mętna ta woda bardzo.

Może mętność jest z nowego żwiru? On musi się wypłukać...

Jeśli mętność jest od szorowania lub piasku to szybko minie.

Jesli nie minie to pochodzi z warstwy wodonosnej. Woda do studni napływa szybko i wsypany żwir "zdmuchneła" na jedną strone. Woda pobierana jest bez żadnego filtrowania.

Po mojemu trzeba dno wysypać bardzo grubym żwirem/kamieniami, takim, żeby napływająca woda go nie ruszyła. To przysypać mniejszym, znowu mniejszy, kończąc żwirem filtracyjnym.