qubus 08.05.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 (edytowane) Mam studnie kręgową. Wyszorowałem ją na całęj powierzchni, uszczelniłem wszystkie kregi.Wybrałem stare dno, zasypałem nowym żwirem.Woda jest mętna.Na dnie studni, woda wypływa z jednego punktu. Strumień jest silny tak,że cały żwir odrzuciło na przeciwległą strone dna.Czy jest jakiś sposób i czy ma to sens bym ten silny strumień jakoś stłumił, rozłożył go na powierzchni dna by wolniej to się przesączało i nie odrzucało żwiru? Edytowane 8 Maja 2018 przez qubus literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.05.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Mam studnie kręgową. Wyszorowałem ją na całęj powierzchni, uszczelniłem wszystkie kregi. Wybrałem stare dno, zasypałem nowym żwirem. Woda jest mętna. Na dnie studni, woda wypływa z jednego punktu. Strumień jest silny tak,że cały żwir odrzuciło na przeciwległą strone dna. Czy jest jakiś sposób i czy ma to sens bym ten silny strumień jakoś stłumił, rozłożył go na powierzchni dna by wolniej to się przesączało i nie odrzucało żwiru? To może grubszy żwir? Kamienie w zasadzie? A dopiero na nie żwir drobniejszy? Mętna może być z wielu powodów. Wodę należy zbadać żeby się dowiedzieć co zawiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubus 08.05.2018 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 To może grubszy żwir? Kamienie w zasadzie? A dopiero na nie żwir drobniejszy? Mętna może być z wielu powodów. Wodę należy zbadać żeby się dowiedzieć co zawiera. woda jest zbadana. Ogólnie nie jest źle bo wszystko w normie ale mętność tej wody jest spora. Mangan, żelazo, ph, bakterie - jest dobrze. Dla świętego spokoju wyczyściłem tę studnię no ale teraz jest mętna ta woda bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.05.2018 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 woda jest zbadana. Ogólnie nie jest źle bo wszystko w normie ale mętność tej wody jest spora. Mangan, żelazo, ph, bakterie - jest dobrze. Dla świętego spokoju wyczyściłem tę studnię no ale teraz jest mętna ta woda bardzo. Może mętność jest z nowego żwiru? On musi się wypłukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.05.2018 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Kręgi wyszorował, czy kamień był płukany bo jak nie to może przez to mętna?. Z czasem samo się powinno oczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.05.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Jeśli mętność jest od szorowania lub piasku to szybko minie.Jesli nie minie to pochodzi z warstwy wodonosnej. Woda do studni napływa szybko i wsypany żwir "zdmuchneła" na jedną strone. Woda pobierana jest bez żadnego filtrowania.Po mojemu trzeba dno wysypać bardzo grubym żwirem/kamieniami, takim, żeby napływająca woda go nie ruszyła. To przysypać mniejszym, znowu mniejszy, kończąc żwirem filtracyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts