Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

W zeszłym roku wznieśliśmy dom podpiwniczony z uwagi na ukształtowanie działki. Piwnica ma 3m wysokości i będzie ocieplana 12cm polistyrenu XPS Austrotherm SF (pióro wpust). Piwnica nie jest ogrzewana.

Jestem inwestorem, samodzielnie wykonującym część robót na budowie. Nie znam technologii w sposób wystarczający, stąd moja wizyta tutaj i prośba o fachową radę.

Piwnica będzie ocieplana na całej wysokości ścian, a następnie przysypana do wysokości ok. 2,5m, aby zachować strefę obryzgową. Moje pytanie brzmi: czy wykonując ocieplenie powinienem zachować jakąś dylatację? Pytam, poniważ mam obawy, że grunt (wysadzinowy) napierający na ocieplenie może powodować jego pracę w kierunku góry budynku, uszkadzając docelową elewację ścian wyższych kondygnacji.

https://forum.murator.pl/topic/238339-dylatacja-ocieplenia-piwnicy-czy-wykonywa%C4%87/

Też mam piwnicę i ścianę ocieploną tym samym styropianem. Nie zaobserwowałem "podnoszenia" styropianu w zimie. Tendencja jest raczej odwrotna. Przy zasypywaniu ściany, siadająca ziemia "ściągała" w dół folię kubełkową, która była między xpsem a gruntem. XPS sam w sobie się nie ruszył. Wg mnie dobrze jest dać folię kubełkową i będziesz miał oprócz ochrony mechanicznej, dodatkową warstwę poślizgową między gruntem.

Oczywiście ważne jest też żeby ściana była odpowiednio zdrenowana.

https://forum.murator.pl/topic/238339-dylatacja-ocieplenia-piwnicy-czy-wykonywa%C4%87/#findComment-7530747