krzysiek.j 08.05.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Witam, W zeszłym roku wznieśliśmy dom podpiwniczony z uwagi na ukształtowanie działki. Piwnica ma 3m wysokości i będzie ocieplana 12cm polistyrenu XPS Austrotherm SF (pióro wpust). Piwnica nie jest ogrzewana. Jestem inwestorem, samodzielnie wykonującym część robót na budowie. Nie znam technologii w sposób wystarczający, stąd moja wizyta tutaj i prośba o fachową radę. Piwnica będzie ocieplana na całej wysokości ścian, a następnie przysypana do wysokości ok. 2,5m, aby zachować strefę obryzgową. Moje pytanie brzmi: czy wykonując ocieplenie powinienem zachować jakąś dylatację? Pytam, poniważ mam obawy, że grunt (wysadzinowy) napierający na ocieplenie może powodować jego pracę w kierunku góry budynku, uszkadzając docelową elewację ścian wyższych kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 09.05.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Też mam piwnicę i ścianę ocieploną tym samym styropianem. Nie zaobserwowałem "podnoszenia" styropianu w zimie. Tendencja jest raczej odwrotna. Przy zasypywaniu ściany, siadająca ziemia "ściągała" w dół folię kubełkową, która była między xpsem a gruntem. XPS sam w sobie się nie ruszył. Wg mnie dobrze jest dać folię kubełkową i będziesz miał oprócz ochrony mechanicznej, dodatkową warstwę poślizgową między gruntem.Oczywiście ważne jest też żeby ściana była odpowiednio zdrenowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts