Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rachunki za energi? elektryczn?

Peteros

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koło 100 za miesiac. kuchenka , czajnik, sprzet RTV, światło ( dom 170m).

w sezonie zimowym jak właczałem ogrzewanie podłogowe skakało do 250 ale w ostatnim sezonie wyłaczylem bo gaz lepiej sie kalkuluje, teraz w zimowym koło 150 pln bo dochodzi czesciej uzywana sauna i podłogówka tylko w łazience.

Może powinienem prawdzić licznik? To już trzeci raz 300 za dwa miesiące...

Prąd "budowlany" nie jest chyba aż o tyle droższy od "normalnego"?

Pomysł niegłupi albowiem mnie licznik wymieniali. Ale miałem sprawę oczywistą - stała sobie szafka licznikowa i nic więcej, ani jednego odbiornika, a tarcza w liczniku się obracała. Może warto odłaczyć wszystkie odbiorniki i popatrzeć czy wolniutko nie obraca się tarcza licznika. Jeżeli tak będzie to może być uszkodzony licznik albo upływność na przewodach. To znaczy powolutku "fajczy" się izolacja instalacji elektrycznej.

Mieszkanie w bloku. Około 350,- na 2 miesiące. Kiedyś pokusiłam się, żeby policzyć skąd takie duże zużycie prądu. Wyszło mi, że 40% idzie na oświetlenie (nikt u nas nie lubi siedzieć w ciemnym pokoju, nawet jeśli ogląda tylko telewizję), ~20% pralka, potem reszta : elektryczne czajniki, kuchenki, mikrofalówki, żelazka, zmywarki, telewizor, radio, komputer, tuner tv satelitarnej i na końcu wszelkiego rodzju czuwacze.

• 1 year później...
Wygrzebałem ten wątek z archiwum bo płacę rachunki ponad 200 zł/miesiąc (za około 550 kWh miesięcznie- średnia od stycznia do marca). Żadnych rarytasów, świetlówki energooszczędne, czajnik elektryczny, prala, zmywara, lodówa, 2 komputery (8-10 godzin dziennie każdy), 3 telewizory (po około 8 godzin dziennie), rozległy system alarmowy... Może przyczyną jest to, że jako jedyny chodzę i gaszę za pozostałymi trzema użytkownikami??? Dużo płacę??? :-?

tak dla sportu:

czajnik elektryczny

jeśli mamy czajnik o mocy 2500W (2,5kW) - można odczytać z tabliczki znamionowej;

wlewamy wodę i mierzymy czas od włączenia do zagotowania...

przyjmijmy, że to 6 minut... = 0,1godz.

u mnie cena 1kWh=0,3985zł (G11)

czyli jedno zagotowanie wody:

2,5[kW]*0,1[godz]*0,3985[zł]=0,10zł (10 groszy)

teraz oczywiście trzeba przemnożyć te 10gr przez ilość gotowań w miesiąci i mamy miesięczny koszt prądu za herbatkę....

telewizor

moc 70W (0,07kW)

czuwanie 15W (0,015kW)

średni czas pracy na dobę - 5 godz

średni czas czuwania na dobę - 19 godz

czyli:

"praca":

0,07[kW]*5[godz]*31[dni]*0,3985[zł]=4,32zł/m-c

"czuwanie":

0,015[kW]*19[godz]*31[dni]*0,3985[zł]=3,52zł/m-c

wychodzi, że więcej płacimy za oglądanie niż za "czuwanie".... :lol: