muzykant 05.04.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 trzeba jeszcze chyba dodać, że prąd na budowę jest rozliczany wg taryfy c11 (u mnie 1kWh kosztuje 0,4948zł) no i szukając oszczędności myślę, że bardziej trzeba się "przyjżeć" urządzeniom pracującym 24/24 - 7/7 niż tym z których korzystamy "doraźnie"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.04.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Wygrzebałem ten wątek z archiwum bo płacę rachunki ponad 200 zł/miesiąc (za około 550 kWh miesięcznie- średnia od stycznia do marca). Żadnych rarytasów, świetlówki energooszczędne, czajnik elektryczny, prala, zmywara, lodówa, 2 komputery (8-10 godzin dziennie każdy), 3 telewizory (po około 8 godzin dziennie), rozległy system alarmowy... Może przyczyną jest to, że jako jedyny chodzę i gaszę za pozostałymi trzema użytkownikami??? Dużo płacę??? Nie zapominaj, że system grzewczy też pobiera sporo prądu. Piec, pompy obiegowe jakaś cyrkulacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 05.04.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Wygrzebałem ten wątek z archiwum bo płacę rachunki ponad 200 zł/miesiąc (za około 550 kWh miesięcznie- średnia od stycznia do marca). Żadnych rarytasów, świetlówki energooszczędne, czajnik elektryczny, prala, zmywara, lodówa, 2 komputery (8-10 godzin dziennie każdy), 3 telewizory (po około 8 godzin dziennie), rozległy system alarmowy... Może przyczyną jest to, że jako jedyny chodzę i gaszę za pozostałymi trzema użytkownikami??? Dużo płacę??? sprawdź jaką masz taryfę - może zmiana na inną pozwoli zmniejszyć Twoje rachunki? sprawdź w ZE jakie taryfy masz do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.04.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Na zmianie taryfy niewiele się zyska. 550 kWh to daje coś około 200 zł w taryfie g11. Przejście z zyskiem na taryfę g12 czy jakieś g12w (jeśli są) dałoby oszczędności tylko wtedy gdyby mieszkańcy specjalnie pilnowali godzin tańszego prądu, ale zyski i tak nie byłyby powalające tak z kilkanaście procent na rachunkach można by zarobić góra.Już lepiej poszukać sposobów na zmniejszenie zużycia prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.04.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Na zmianie taryfy niewiele się zyska. 550 kWh to daje coś około 200 zł w taryfie g11. Przejście z zyskiem na taryfę g12 czy jakieś g12w (jeśli są) dałoby oszczędności tylko wtedy gdyby mieszkańcy specjalnie pilnowali godzin tańszego prądu, ale zyski i tak nie byłyby powalające tak z kilkanaście procent na rachunkach można by zarobić góra. Już lepiej poszukać sposobów na zmniejszenie zużycia prądu. Jezier prosze napisz ile Tobie wyszło za prąd: styczeń, luty marzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 05.04.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Na zmianie taryfy niewiele się zyska. 550 kWh to daje coś około 200 zł w taryfie g11. Przejście z zyskiem na taryfę g12 czy jakieś g12w (jeśli są) dałoby oszczędności tylko wtedy gdyby mieszkańcy specjalnie pilnowali godzin tańszego prądu, ale zyski i tak nie byłyby powalające tak z kilkanaście procent na rachunkach można by zarobić góra. Już lepiej poszukać sposobów na zmniejszenie zużycia prądu. zgadza się przy tym poziomie zużycia zmiana taryfy powinna spowodować zmniejszenie rachunku - przy progu zużycia w tańszej strefie 30-35% - tak wychodzi wg stawek "mojego" ZE. ale to trochę skórka za wyprawkę bo zmiana taryfy kosztuje coś ok. 100PLN... no chyba, że.... "przepisujesz" licznik na żonę/męża i wtedy jako "nowy klient" ma ona/on prawo do bezpłatnego wyboru taryfy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 05.04.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 200 zł miesięcznie, prąd budowlany. 4-5 osób, płyta elektryczna, 2 lodówki, zmywarka,czajnik i inne drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.04.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Jezier prosze napisz ile Tobie wyszło za prąd: styczeń, luty marzec. Za styczeń - 845,35 zł Za luty - 650,9 zł Za marzec - 603,56 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.04.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Chwilowo letniak,bedzie domek murowany, ale dotychczasowo ok 200zł za miesiąc taryfa G11.Co mamy włączone:Terma przepływowa 3fazy, 12KW,pralka,hydrofor(400W) + podlewanie ogrodu 1,5-2godz dziennie,lodówka, telewizor, oświetlenie domu i ogrodu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.04.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Jezier prosze napisz ile Tobie wyszło za prąd: styczeń, luty marzec. Za styczeń - 845,35 zł Za luty - 650,9 zł Za marzec - 603,56 zł Hm nie wiem co napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 05.04.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 U mnie 220,- za 2 miesiące. Podłogówka w łazience i wiatrołapie, przepływowy 3 fazowy do tego normalne sprzęty - komp. czajnik, lodówka, pralka no i oczywiście światło. Uważam, że w normie w mieście płaciłam około 80,- za gaz i około 100,- za prąd co drugi miesiąc. Teraz mam jeszcze dodatkowo podłogówkę a i opłata stała za tzw "siłę" jest wyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.04.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 A czy któraś z tych kwot dotyczy zasliania "prądem budowlanym"? Prąd budowlany to ok 50-80 zł więcej miesięcznie , ale tańszy prąd. Komputer potrafi sporo spalić szczególnie gdy pracuje non stop. 300W x 24 x 30 = 216 kWh * ,36 zł = 77 zł ... aż trudno uwierzyć. Drugi pożeracz to oświetlenie ogrodowe i na ganku (nawet energooszczędne) nie wspomnę o halogenach które potrafią się właczyć przy każdym podmuchu wiatru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.04.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Mieszkanie w bloku. Około 350,- na 2 miesiące. Kiedyś pokusiłam się, żeby policzyć skąd takie duże zużycie prądu. Wyszło mi, że 40% idzie na oświetlenie (nikt u nas nie lubi siedzieć w ciemnym pokoju, nawet jeśli ogląda tylko telewizję), ~20% pralka, potem reszta : elektryczne czajniki, kuchenki, mikrofalówki, żelazka, zmywarki, telewizor, radio, komputer, tuner tv satelitarnej i na końcu wszelkiego rodzju czuwacze. Proponuję dobre żarówki energooszczędne. Przysłużysz się też środowisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 07.04.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 8 osób w domu i 400zł co 2 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 20.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Odgrzebuje ten temat ale proszę też o podanie zużycia w kWh. Za ostatnie pół roku (lipiec-styczeń) nasz zużycie to 2270 kWh co daje prawie 1100 zł Co daje ok 180zł/m-c dom 170m23 osoby w domu dwa TV dwa kompy + 2 routery. piec gazowy + trzy pompy do c.o. (w czasie sezonu grzewczego)czajnik itp.. Wydaje mi się trochę duże to zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 20.01.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dom 100m/2, cztery osoby(2+2),piec gazowy, kuchenka gazowa, wszystkie urządzenia energooszczędne, 1 komp, tv, oświetlenie energooszczędne plus ledy+ sąsiad budujący bez prądu Zużycie od 29.08.2009 do dzisiaj 820kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.01.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 tv w czuwaniu to chyba nie ciągnie 15W - raczej 5W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 20.01.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Od piątku w ZEWT ok 10% drożej dzienna: 51,coś -> 56,5 grnocna: 29,coś -> 32,7 gr pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 20.01.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 U mnie średnie zużycie to 11,5 kWh/day Dom ok 150m/2, 3 osoby(2+1),piec gazowy, kuchenka elektryczna, wszystkie urządzenia energooszczędne, maty grzenie (300W w sumie), komp, tv, żarówki energooszczędne .. i kilka halogenów w łazienkach, 2 lampki na zewnątrz domu na zmierzchowym. A i zmieniam taryfę z budowlanej. Policzyłem, że ta zmiana (inwestycja - musze wykupić kilowaty, projekty - w sumie cała akcja bedzie mnie kosztować ok 2k) z C11 na G11 zwróci mi się po ok. 3 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 20.01.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 U mnie średnie zużycie to 11,5 kWh/day Dom ok 150m/2, 3 osoby(2+1),piec gazowy, kuchenka elektryczna, wszystkie urządzenia energooszczędne, maty grzenie (300W w sumie), komp, tv, żarówki energooszczędne .. i kilka halogenów w łazienkach, 2 lampki na zewnątrz domu na zmierzchowym. A i zmieniam taryfę z budowlanej. Policzyłem, że ta zmiana (inwestycja - musze wykupić kilowaty, projekty - w sumie cała akcja bedzie mnie kosztować ok 2k) z C11 na G11 zwróci mi się po ok. 3 latach. Jaka zmiana? Dodatkowa moc (i to też "tylko" dopłata za różnicę kW między tym co chcesz a tym co masz) - ok, ale jakie projekty? Jeśli masz już skrzynkę z licznikiem to skąd kolejne projekty? Im więcej czytam o przyłączach prądu to się zastanawiam, że mój ZE jest chyba jakiś nienormalny, bo koszty jakie poniosłem są niewspółmiernie małe w stosunku do tego co inni przechodzą (płaciłem tylko za moc przyłączeniową - cała reszta mnie nie interesowała, żadne projekty, uzgodnienia itp). Edited: Średnie zużycie od września: 45kWh na dobę (2 osoby, wszystko na prąd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts