Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rachunki za energi? elektryczn?

Peteros

Recommended Posts

Jaka zmiana? Dodatkowa moc (i to też "tylko" dopłata za różnicę kW między tym co chcesz a tym co masz) - ok, ale jakie projekty? Jeśli masz już skrzynkę z licznikiem to skąd kolejne projekty?

U mnie to dosyć dziwna sprawa. Nie jest to tak jak wszyscy mają. Działkę kupiłem z prowizorką już zrobioną. Teraz okazało się, że moc nie była wykupiona i żeby mieć docelowy prąd musiałem zakładowi zapłacićza KW. To tyle. Nie wgłębiałem się w szczegóły.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ech, liczyłem że moje rachunki za prąd będą wynosić ok 150 PLN a tu pupa.

nie grzeję elektrycznie, a miesięcznie prunt zżera mi prawie 250 złotych (ok 500kWh).

rodzina 2+2, ogrzewanie ekogroszkiem. większośc źródeł światła energooszczędna, światła nie palą się bez potrzeby. zmywarka (włączana co 1-2 dni), piekarnik, płyta indukcyjna (oba używane głównie w weekendy), lodówka, pralka - wszystko klasy A lub A+. Na razie jeszcze działa hydrofor.

Czy ja coś pomijam, czy po prostu takie zużycie to Waszym zdaniem normalka?

ja mam ok 120zł/mc w tym kuchnia elektryczna 2 lodówki, TV 37" chodzi dość często do tego na górze 26" często zostaje na noc jak się przy nim zaśnie:) pralka suszarka (kondensacyjna 2-3x/tydz) ogrzewanie i podłogówka na gaz..oświetlenie przed domem 3 żarówki energooszczędne cała noc, do tego 3 kompy w tym jeden 24/7 i muszę przyznać, ze nie mam obsesji oszczędzania czyli czasem światło na klatce schodowej świeci się i 3-4h mimo, że nikogo nie ma tam...

ech, liczyłem że moje rachunki za prąd będą wynosić ok 150 PLN a tu pupa.

nie grzeję elektrycznie, a miesięcznie prunt zżera mi prawie 250 złotych (ok 500kWh).

rodzina 2+2, ogrzewanie ekogroszkiem. większośc źródeł światła energooszczędna, światła nie palą się bez potrzeby. zmywarka (włączana co 1-2 dni), piekarnik, płyta indukcyjna (oba używane głównie w weekendy), lodówka, pralka - wszystko klasy A lub A+. Na razie jeszcze działa hydrofor.

Czy ja coś pomijam, czy po prostu takie zużycie to Waszym zdaniem normalka?

kamionkal moze Cię to pocieszy ale nie jesteś sam - przy podobnych parametrach (ogrzewam propanem) też płacę ok 250 zł/m-c . Jak dla mnie masakra

• 2 months później...

cześc

też temat związany z zużyciem prądu ale podczas budowy. Wybaczcie że nie zakłądam nowego wątku ale wydaje mi się że będzie go lepiej znaleźć, a temat poniekąd pokrewny.

Czy możliwe waszym zdaniem jest zużycie prądu od momentu -kładzenia dachu - do zrobienia wylewek, tynku wewnętrznego, hydrauliki, c.o za uwaga.... 2000 zł.??

Przy czym powyższe prace zostały wykonane w rozsądnym terminie - nie przez fachowca marudera.

Ile u Was wyszło takie zużycie. Aha mówimy o taryfie normalnej a nie budowlanej. Tynki robione były maszynowo, wylewki z miksokreta.

Dom ok. 145 m użytkowej .

dziękuje i pozdrawiam gosia

dzieki mmpoplaw za podsunięcie tego wątku o sąsiedzie. No cóż znalazłam się w tej samej sytuacji co martadela. Za gapowe się płaci. Mój rachunek jest wyższy niestety ale nie udowodnie tego że sąsiad mnie oszukuje bo moze tak nie jest chociaz aż trudno wyobrazic sobie że agregat tynkarski który (w dużym zaokragleniu w góre) chodził nawet 14 dni mógłby wyczerpac aż tyle energii.

Nie wiem jaka to taryfa, sąsiad mieszka sobie na niej. Na rachunku z Zakładu Energetycznego nie jest okreslone.

No cóz zapace ale mam nadzieje że odbije sobie tą stratę bo na mojej działce znajduje się kabel energetyczny (bez mojej zgody). Jak się okaże że to Zakładu Energetycznego to tez zabulą za bezumowne korzystanie z mojej nieruchomości.

pozdrawiam i dziękuje

gośka

dzieki mmpoplaw za podsunięcie tego wątku o sąsiedzie. No cóż znalazłam się w tej samej sytuacji co martadela. Za gapowe się płaci. Mój rachunek jest wyższy niestety ale nie udowodnie tego że sąsiad mnie oszukuje bo moze tak nie jest chociaz aż trudno wyobrazic sobie że agregat tynkarski który (w dużym zaokragleniu w góre) chodził nawet 14 dni mógłby wyczerpac aż tyle energii.

Nie wiem jaka to taryfa, sąsiad mieszka sobie na niej. Na rachunku z Zakładu Energetycznego nie jest okreslone.

No cóz zapace ale mam nadzieje że odbije sobie tą stratę bo na mojej działce znajduje się kabel energetyczny (bez mojej zgody). Jak się okaże że to Zakładu Energetycznego to tez zabulą za bezumowne korzystanie z mojej nieruchomości.

pozdrawiam i dziękuje

gośka

Tak na 90% jutro podam ile zużyto prądu na budowę 145 m domu, jak na zdjęciu. Ekipa mieszkała w barakowozie a w czesną wiosną w domu, gotowała, pewnie i dogrzewała się.

Dodam jeszcze, że założenie prowizorki budowlanej to też koszt 1500 -2000 zł., którego nie ma jak prąd się "pożycza".

Gość M@riusz_Radom

Na całość budowy zużyliśmy prądu za kwotę 1 550 PLN + rachunek który pewnie niebawem przyjdzie.

Można przyjąć, że łącznie będzie to około 2 000 PLN ( z uwzględnieniem rachunku o którym wspominałem )

• 1 month później...

No mnie od kąd mieszkamy w domu od końca 2006 to rachunki za prąd przerażają, w 2009 roku dostaję rachunki w granicach 480-500zł za 2 miesiące. Ostatni rachunek opiewa na kwotę 488zł za dwa miesiące i zużycie 957kWh.

Dom 150m, 2+2 osoby, większośc żarówek energooszczędnych, pralka, zmywarka, dwa komputery po 12h, router, 2x TV, gazowy piec CO, BOILER 100l z grzalką 2kW.

Nawet kupiłem urządzenie do pomiaru zużycia energii i wyszło że boiler zużywa na dobę około 1,2kWh.

Już sam nie wiem na czym oszczędzać żeby zmniejszyć rachunki za prąd ale chyba następnym krokiem bedzie wymiana bojlera elektrycznego na zasobnik CWU podłączonego do kotła gazowego.

Może ktoś kto grzeje CWU prądem się wypowie jakie ma rachunki za prąd?

BOILER 100l z grzalką 2kW.

Nawet kupiłem urządzenie do pomiaru zużycia energii i wyszło że boiler zużywa na dobę około 1,2kWh.

Już sam nie wiem na czym oszczędzać żeby zmniejszyć rachunki za prąd ale chyba następnym krokiem bedzie wymiana bojlera elektrycznego na zasobnik CWU podłączonego do kotła gazowego.

Nie opłaci sie wymiana - ja grzeję zasobnik 100 l gazem (cyrkulacja i programowanie czasowe) i zużywam srednio 1,15m3 na dzień czyli wychodzi mnie znacznie drożej

Miałem u siebie problem ze zwiększonym zużyciem prądu. W miesiącu mi wychodziło coś około 430kWh co było dość wysokie a w domu:

- piec gazowy

- pompa co

- pompa cyrkulacyjna

- 2 x TV i 2 tunery cyfrowe z tym że na jednym w danym czasie się cokolwiek ogląda

- 3 x komp (jeden stacjonarny + 2 laptopy)

- router + acces point

- lodówka A+

- piekarnik elekryczny (kuchnia gazowa)

- zmywarka 45cm

- pralka małogabarytowa (stara z 8 lat)

- rekuperator

- zamrażarka

- oświetlenie normalne - nieenergooszczędne

Koniec końców podczas mierzenia wyszło, że:

- zamrażarka do wywalenia bo to istny pożeracz prądu. Była dość stara - ruska.

Inna rzecz jednak okazała się większym pożeraczem. Otóż miałem zakopane w ziemi przewody elektryczne, które w poźniejszym czasie miały posłużyć do oświetlenia tarsau, ogródka itd. Wyszło że musiało na nich być zwarcie i była dość stabilna upłynność prądu. Wyłączyłem ich obwód.

Od tego czasu zużycie prądu w okolicach 270kWh. Zaoszczędzone 160kWh miesięcznie. A sprawdzałem zużycie wpinając sie cengami w obwody.

BOILER 100l z grzalką 2kW.

Zakładając, że zużywasz ciepłą wodę o temperaturze 55 st. C i podgrzewasz ją od 10 st. C oraz nie ma dodatkowych strat energii, przy pomocy 1,2kWh energii możesz podgrzać ok. 23 litry wody. To bardzo małe zużycie, no chyba, że dotyczy jednej osoby w domu.

Witam teraz was zaszokuje mieszkanie w kamienicy okolo 40m2(bojler,komp,czajnik,rtv)ostatnie zuzycie1820kwh koszt 888,20zl na 2 miesiące 3 osoby do południa nikogo niema w domu.!!
Najwięcej na pewno idzie na ciepłą wodę. Wystarczy codzienna kąpiel w wannie każdego z domowników i bez problemu można taki wynik osiągnąć.

No chyba, że masz zepsuty licznik.

• 1 month później...
Wrócę jeszcze do tematu prądu podczas budowy. Wczoraj otrzymałam rachunek i o mało nie usiadłam. Pierwsza rata 2000 zł. To zużycie od stycznia do czerwca, w tym czasie chodziła już PC oraz trwały prace wykończeniowe. Zszokowana jestem.

Ustal co to za taryfa ... po cenie, po rachunku, lub dzwoniąc do energetyki.

Na rachunku moim zdaniem MUSI być podana taryfa .... szukaj dużej litery C lub G z cyferkami....

Wrzuć gdzieś skan - zamaluj nazwiska i adres.

No mnie od kąd mieszkamy w domu od końca 2006 to rachunki za prąd przerażają, w 2009 roku dostaję rachunki w granicach 480-500zł za 2 miesiące. Ostatni rachunek opiewa na kwotę 488zł za dwa miesiące i zużycie 957kWh.

Dom 150m, 2+2 osoby, większośc żarówek energooszczędnych, pralka, zmywarka, dwa komputery po 12h, router, 2x TV, gazowy piec CO, BOILER 100l z grzalką 2kW.

Hehe, ja takie rachunki mam za mieszkanie a Ty mieszkasz juz w domu 150m2 i w 4 osoby, masz jednoczesnie uruchomionych wiecej urzadzen niz ja, wiecej pomieszczen etc. i rachunki mamy podobne :wink:

Mysle ze za duzo juz nie dasz rady zjechac, jakies koszty w koncu musisz miec :lol: :wink:

Nie wydaje mi sie zeby Twoj wynik byl jakis specjalnie kiepski (za wysokie koszty)

BTW. Tez mam w tej chwili boiler elektryczny ale z czasowka a cyrkulacje wogole wylaczylem, generalnie wszystkie urzadzenia w domu mam na prad -nie mam gazu.

Pzdr.

Wrócę jeszcze do tematu prądu podczas budowy. Wczoraj otrzymałam rachunek i o mało nie usiadłam. Pierwsza rata 2000 zł. To zużycie od stycznia do czerwca, w tym czasie chodziła już PC oraz trwały prace wykończeniowe. Zszokowana jestem.

Ustal co to za taryfa ... po cenie, po rachunku, lub dzwoniąc do energetyki.

Na rachunku moim zdaniem MUSI być podana taryfa .... szukaj dużej litery C lub G z cyferkami....

Wrzuć gdzieś skan - zamaluj nazwiska i adres.

Taryfa to G11