Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady okienne na silikonie

Recommended Posts

Są okna stalowe (rama z kątownika, szczebliny z teownika), podzielone na kwatery ok. 30x60 cm, w których osadzone są wkłady zespolone dwuszybowe. Część tych wkładów jest rozszczelniona (zaparowane) i trzeba je wymienić. Wkłady są osadzone na silikonie (pomiędzy wkładem a kształtownikami stalowymi). Mam pytanie, jak najsprawniej usunąć silikon - jest na tyle twardy, że nóż wchodzi z trudem.

Tylko nóż. Dobry (żadna zabawka do rozcinania listów za 20zł). I dobre ostrza.

Ale i tak moim zdaniem rozcinanie, mycie itp tych pakietów nie jest warte.. nie lepiej kupić nowe i z termofloatem?

stalowe ramy i proponowane nowe szyby niskoemisyjne - troche sie rozjezdza. Mozna szyby wyciac ale jest to trudna operacja. Zalezy ile tam jest miejsca pod szyba - szczelina na styku z ramami - ja kiedys w podobnej sytuacji zuzylem z 5 nozy pourywalem sobie palce i w koncu wycialem to ostroznie pila oscylacyjna -z [pila z drobnymi zebami] - ale czy warto ?????? ten szklarz nie uszczelni ci tak dobrze tych szyb by znowu nie zaparowaly - skad wezmie osuszacz i jak wsypie go w ramki [biale kuleczki pochlaniajace wilgoc z powietrza miedzyszybowego- bo chyba ze ci wypelni argonem - ale to tez jest trudne

W takim razie pozostaje tylko nóż.

Zgadza się, ale nie taki, o którym Ty myślisz. Porozumiałem się z moim kuzynem, który w Niemczech działa w branży budowlanej. Twierdzi, że przyszło mu parę razy usuwać szyby szklone na silikon. Używał noża elektrycznego jak na poniższej fotce. Myślę, że pójdę tą drogą. Zamykam temat

nóż.jpg