wojciechu89 08.05.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 cześć! Mam do was pytanie, w zeszłym roku na jesień "fachowcy" wykonali mi izolacje na nowo budowanym domu. zastosowałem styropian frezowany grafitowy 15cm + kołki + dekielki styropianowe + siatka + dwie warstwy kleju. Od początku nie podobało mi się wykonanie przynajmniej dwóch ścian, co do reszty przymykałem oko, aż do dziś .... po włączeniu oświetlenia w podbitce, okazało się, że pod klejem widać wszystkie plyty styropianu, kilka kołków ( w ich miejscu wypukłość), a przede wszystkim ( na ty dwóch felernych ścianach) duże ilości nierówności. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy po położeniu struktury - tynk biały silikonowy, płyty dalej będą widoczne? 2. Czy jest możliwość " zeszlifowania" grudek i nierówności powstałych przez np. krawędź pacy albo niedbałe nałożenie kleju? 3. W jaki sposób wyrównać fale na elewacji ( 3 zdjęcie)? 4. Czy tynk zniweluje nierówności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.05.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Wszystkie nierówności trzeba usunąć bo będą widoczne - te po pacy to papierem ściernym , ale te z kołkami i płytami to raczej nie - takie rzeczy robi się po położeniu styropianu, a przed położeniem siatki zbrojącej na warstwie kleju. Niedbalstwo wykonawcy.Są trzy możliwości naprawy...,kosztowna, kosztowna i bardziej kosztowna.Nałożenie tyle warstw kleju do siatki, aby wyrównać nierówności i ukryć nierówno ułożone płyty.Zerwać siatkę zbrojącą wyrównać i położyć od nowa wszystkie warstwy już na równej powierzchni.Szlifować to co widać do momentu wyrównania - położyć nową siatkę i pokryć klejem....a następnie tynk. Można jeszcze położyć na to tynk i wyłączyć..................................................bezpiecznik oświetlenia...... ale to jest akurat głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechu89 08.05.2018 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 dzięki za odpowiedź, na tej jednej fatalnej ścianie zlecę wygładzenie nierówności trzecią warstwą kleju, resztę być może zeszlifują.....a co z widocznymi płytami? po położeniu struktury dalej będą widoczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.05.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 .a co z widocznymi płytami? po położeniu struktury dalej będą widoczne ? Tak , struktura ma uziarnienie 1,5 mm ew. 2 mm i na tyle się układa , im ściana pod nią równiejsza tym wady układania samej struktury są mniej widoczne , u Ciebie spotęgują się szczególnie przy sylikonowym tynku, który naprawdę "lubi" gładką powierzchnię wtedy jest naprawdę ładny w innym przypadku będą widoczne "cienie" tak jakby był brudny w "pasy" i "łaty" szczególnie przy oświetleniu bocznym. Jak zamieściłeś fotografię to pierwszy raz rzuciło mi się, że to pasy ciemniejszej warstwy kleju....ale po powiększeniu widać , że ściana jest cała w nierównościach, jakieś bąble, fale, wyraźne linie łączeń płyt styropianowych- tak jakby w ogóle nie zatarli ściany po np: "piankowaniu", a zeskrobali szpachelką i nałożyli klej myśląc, że on wszystko zniweluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.05.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 @wojciechu89 Masz może zdjęcie Twojej elewacji tuż po przyklejeniu styropianu, a przed położeniem siatki?Bo na pierwszym zdjęciu widać poziome łączenia płyt styropianu, ale pionowe wyglądają tak jakby płyty styro. nie były klejone na mijankę (w cegiełkę) tylko jedna nad następną. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.05.2018 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 @wojciechu89 Masz może zdjęcie Twojej elewacji tuż po przyklejeniu styropianu, a przed położeniem siatki? Bo na pierwszym zdjęciu widać poziome łączenia płyt styropianu, ale pionowe wyglądają tak jakby płyty styro. nie były klejone na mijankę (w cegiełkę) tylko jedna nad następną. Pozdrawiam Cezary no Panie kolego... co za oko ! Faktycznie wyglada na to ze jest tak jak cezary mowi. to sprawa sie robi prosta - wezwac wykonawce do usuniecia usterki.. bo tu jest niejedna i sprawa sie sama rozwiaze bo to trzeba zerwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechu89 09.05.2018 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Panowie, na etapie klejenia robilem zdjęcia. styropian jest ułożony w "cegiełkę", najgorzej wygląda ściana z wykuszem. Na drugiej kiepskiej będzie na szczęście imitacja drewna na styropianie. Wygląda to tak, jakby te ściany robił inny "fachowiec" bo są znacznie gorsze od pozostałych. O dziwo, te błędy na pozostałych ścianach są widoczne przy świetle podbitki.... a znajomy mówił, " przy oświetleniu podbitki nawet milimetr krzywizny widać" Te pionowe pasy to może poprostu siatka ? Jestem załamany bo ekipa ma w nosie dokończyć zadanie - mieli jeszcze pomalować podkład pod tynk, ale Pan Włodek zwodzi mnie i nie odbiera telefonu... Słyszałem, o gładziach zewnętrznych, można to stosować pod tynk ? Czyli radzicie zamiast tynku silikonowego położyć inny? Jaki? droga na osiedlu jest w jednym miejcu nieutwardzona, więc kurzy się strasznie, chciałem silikonowy, bo można go podobno myć wodą pod ciśnieniem, bez obaw o uszkodzenie. nie wiem jak z innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 09.05.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) Można jeszcze położyć na to tynk i wyłączyć..................................................bezpiecznik oświetlenia...... ale to jest akurat głupie. ale chyba jedyne naprawdę skuteczne. I najtańsze:) A swoją drogą chyba jeszcze nie widziałem oświetlenia w podbitce, które nie wyciągałoby wszystkich niedoróbek elewacji... Edytowane 9 Maja 2018 przez nass literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts