Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotna wylewka po 10 miesiącach

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar ułożyć parkiet w domu. Budynek nowy, budowa rozpoczęta wiosną 2016, w maju 2017 wykonałem tynki, natomiast w lipcu wylewki, czyli do dnia dzisiejszego minęło 10 miesięcy od wykonania wylewek. Ogólnie w ubiegłym roku okna w domu cały czas otwarte do pierwszych przymrozków, od listopada do marca budynek był ogrzewany. Znajomy posiada takie oto urządzenie http://www.boden-profi.pl/wilgotnosciomierze-gann-i-caisson/wiecej/wilgotnosciomierz-gann-compact-b.html. Pierwszy pomiar wylewki w styczniu wykazał na parterze 3%, na poddaszu również. Kolejny pomiar w 3 kwietnia wykazał 3% na parterze i ok. 2, 5% na poddaszu, natomiast pomiar wykonany wczoraj wykazał 3% na parterze i 3% na poddaszu. W budynku całą zimę było grzane, wietrzone, od początku kwietnia okna są otwarte, przez ostatnie 3 tyg. kiedy temperatura w cieniu wynosi ponad 20 stopni otwieram wszystko co możliwe na cały dzień (okna,drzwi, brama garażowa). Jak to możliwe, że wynik nie zmienił się od 5 miesięcy? Czy ta wylewka rzeczywiście może być dalej wilgotna, czy to wina urządzenia?

Witam

Mam zamiar ułożyć parkiet w domu. Budynek nowy, budowa rozpoczęta wiosną 2016, w maju 2017 wykonałem tynki, natomiast w lipcu wylewki, czyli do dnia dzisiejszego minęło 10 miesięcy od wykonania wylewek. Ogólnie w ubiegłym roku okna w domu cały czas otwarte do pierwszych przymrozków, od listopada do marca budynek był ogrzewany. Znajomy posiada takie oto urządzenie http://www.boden-profi.pl/wilgotnosciomierze-gann-i-caisson/wiecej/wilgotnosciomierz-gann-compact-b.html. Pierwszy pomiar wylewki w styczniu wykazał na parterze 3%, na poddaszu również. Kolejny pomiar w 3 kwietnia wykazał 3% na parterze i ok. 2, 5% na poddaszu, natomiast pomiar wykonany wczoraj wykazał 3% na parterze i 3% na poddaszu. W budynku całą zimę było grzane, wietrzone, od początku kwietnia okna są otwarte, przez ostatnie 3 tyg. kiedy temperatura w cieniu wynosi ponad 20 stopni otwieram wszystko co możliwe na cały dzień (okna,drzwi, brama garażowa). Jak to możliwe, że wynik nie zmienił się od 5 miesięcy? Czy ta wylewka rzeczywiście może być dalej wilgotna, czy to wina urządzenia?

Podaj wytrzymałość na ściskanie "wylewki" , jaka jest gruba? Podaj jak pamiętasz recepturę wylewki? Czy była zacierana? Zrób rysikiem stalowym mocno dociskając proste rysy a następnie dalsze w poprzek tych już zrobionych. Jeżeli ślady są ledwo widoczne to znaczy, że warstwa wierzchnia została mocna zatarta i powstał twardy, gęsty etryngit przepuszczający parę wodną bardzo powoli lub ją zablokował. Następnie wykonaj nawet tą zabawką z kulką pomiary w identycznie tych samych miejscach wtedy dowiesz się czy coś z wylewki "ucieka". Przyrząd mierzy do maks 4cm wgłąb, jezeli wylewka jest słaba, piaszczysta, poza tym wyniki są zafałszowane, jeżeli pod spodem jest zbrojenie, rury, przewody etc.

No to te 3% to już jest wilgotna a 2% to już sucha ? nie wiem jaką klasę dokładności ma ów przyrząd i tolerancje co do temperatury ale myślę że biorąc skalę wilgotności od 0 do 100 % to ten 1 % to chyba nie ma wpływu. Ja bym zmierzył metodą tradycyjną czyli folia, taśma i miska zimnej wody ;)