_arek_ 09.05.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Potrzebuję pomocy, podpowiedzi, nakierowania na dobry wybór. Chodzi o to żeby dobrać jak najlepiej strop pod względem jego użyteczności vs cena i łatwość wykonania. Pacjent to domek parterowy, bez użytkowego poddasza za to z pustką nad salonem. Nad garażem ma być tylko jakiś składzik na opony, kola, ozdoby świąteczne i tego typu graty. Jedni mówią, żeby wylewać ale znów po co, teriva podobno pęka, ja najchętniej wpakował bym wiązary, ale z kolei jeśli chcemy tą pustkę nad salonem z widoczna więźbą to wiązary chyba słabo się do tego nadają.... Dostałem też wyceny na strop typu Vector, w projekcie z kolei mam płyty kanałowe, żerańskie. Może zrobić jakiś drewniany w sensie belki i na to osb ?? Może ktoś coś podpowie.... Poniżej rzut parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.05.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Jak pustka ma być tak jak obrys ścian to jaki strop nie ma znaczenia.Ważne abyś konstrukcję dachu ładnie zrobił.Jak pustka ma być mniejsza i kształty nieregularne to wylewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 09.05.2018 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) Właściwie to pytanie powinno brzmieć trochę inaczej... Jaki strop najlepiej zrobić żeby było jak najtaniej Skoro ma być wszystko nie użytkowe to po co dawać tam jakiekolwiek "betony" ? Moze zrobić lekki z KG. Ewentualnie zrobić wiązary nad garażem, sypialnią, pokojami a nad salonem zrobić już tradycyjnie żeby uwidocznić więźbę ? No chyba, że taniej byłoby zrobić więźbę tradycyjną też z dolnym pasem belek i do tego sufity KG... Chciałbym jakoś uniknąć ciężkiego stropu. Jeśli można by było to też pozbył bym się tych murowanych ścian szczytowych i zrobił je w lekkiej konstrukcji drewnianej.... Tylko jak ten dach wtedy posadzić ? Na chwilę obecną projekt więźbywygląda tak: Edytowane 9 Maja 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 08.07.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Sorry za odgrzewanie "kotleta" ale mam ten sam problem. _arek_ możesz powiedzieć co finalnie wybrałeś i czy/jeśli jest to technologia gotowych wiązarów czy odnotowałeś pęknięcia/trzeszczenie itd. podczas wiatrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts