Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominy - jakie. Proszę o radę

Recommended Posts

Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jakie kominy mam kupić. Chcę zamontować kominy systemowe.

Czy dobrze myślę:

1. Do kominka bez płaszcza - komin dymowy fi200 + 1 kanał wentylacyjny

2. W kuchni jest komin wentylacyjny dwukanałowy ( jakia średnica ? )

3. Kotłownia: Kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny - i tutaj nie wiem ile kanałów wentylacyjnych.

111111.jpg 22222.jpg

Do kominka dałbym izostatyczny. Rura izostatyczna wytrzymuje dużo więcej od rur grubych, mimo podobnych deklaracji wytwórców. Koniecznie przeczytaj instrukcję montażu i pilnuj budowlańca! Koniecznie kup w Darco stalowe przyłącze (redukcję) wsadzane na trójnik, a nie wpychane do wnętrza...

Są też systemy stalowe (również w pustakach). Zwykły kominek może generować wysokie temperatury do komina. Tego oczywiście nie wyczytasz w kartach produktu, czy nie dowiesz się od producentów. Wszyscy zgodnie powiedzą (i napiszą), że nie więcej jak 300, bo taki maja wymóg prawny. A po kilku miesiącach palenia będzie 750 w wielu przypadkach...

ad.2.Systemowy jakiś - pustaki. Średnica z góry określona.

ad.3.Proponuję rozpoznać jaki kocioł - konkretnie. Instalator/wykonawca podpowie i weźmie na siebie odpowiedzialność za komin.

• 8 months później...
Do kominka dałbym izostatyczny. Rura izostatyczna wytrzymuje dużo więcej od rur grubych, mimo podobnych deklaracji wytwórców. .

Zdecydowanie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że "izostatyczny" wytrzymuje dużo więcej od rur grubych.

Przynajmniej jeśli chodzi o "izostatyczne" sprzedawane w Polsce.

Do kominka proponowałbym system kominowy z ceramiką tradycyjną (grubościenną).

Może być nawet nieizolowany albowiem jak sądzę będzie to kominek raczej "rekreacyjny"