caxap 09.05.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Witam wszystkich jako nowy na forum. Remontuję stary przedwojenny ( chyba nawet z przed I wojny ) dom. Chcę uzyskać efekt mniej więcej jak na zdjęciach. W tej chwili mam zbite tynki do cegły i zagruntowane. Jak to wykonać? Dodam że nie mam dwóch lewych i jakieś tam murowanie czy miejscowe tynkowanie to nie problem. Tylko zawsze zacierałem na gładko a nie takie coś. Jakie warstwy, jakie zaprawy, czy robić szpryc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 10.05.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Bierzesz pod uwagę np. tynk strukturalny? Najlepszy byłby gruboziarnisty- wtedy struktura wychodzi gładsza, z takimi falami jak na fotkach, przy drobniejszym są ostre krawędzie struktury, które trzeba szlifować i nie przypominają starego tynku. Dawno temu widziałam takie produkty w OBI to był Primacol chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caxap 10.05.2018 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Myślałem raczej o bardziej tradycyjnych materiałach np. wapno i piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 10.05.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Myślałem raczej o bardziej tradycyjnych materiałach np. wapno i piasek. Hmm... glinianym tynkiem też uzyskasz taki efekt, ale nie wiem, czy to dobry pomysł na stare mury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 10.05.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Możesz zawsze tynkować rękami albo gąbką nawet tynk gipsowy. Na próbę polecam wziąć kawałek płyty np. G-K i popróbować. Jeśli ściany są otynkowane, to koniecznie wcześniej pomaluj je czymś, co pozwoli się nowemu tynkowy przyczepić np. beton kontaktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caxap 10.05.2018 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Na razie na próbę obrzucilem kawałek zaprawą wapno + piasek 4:10. Wygląda dobrze. Jak przyjdzie druga warstwa i wygładzę to szczotką lub gąbką to powinien być efekt jaki chcę. Problem tylko taki że od rana jest jeszcze miękkie i wilgotne. Tak ma być? Nie mam doświadczenia z takimi zaprawami. Te z cementem szybciej wiążą chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 11.05.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Hmm... nie mam bladego pojęcia. Kupiony tynk miałbyś już twardy, ale jeszcze jakiś czas byłby mokry. Nam tynki gipsowe zimą schły niecałe 2 miesiące przy domu ogrzewanym do 10 stopni. A twarde były już właściwie następnego dnia(nie testowałam ich jakoś mocno, tylko na dotyk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts