Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System grzewczy z kotłem na pellet - pytania

vghm

Recommended Posts

Patrz na zakres modulaci kotłów. Blackstar jak najbardziej, Laguna P 12 KW też się nada bo od 3KW działa z pełną sprawnością, ale jeśli mówisz że za drogo to sorry, dobry kocioł kosztuje. Jeśli nie chcesz wydawać więcej kasy i nie przeszkadza Ci czyszczenie kotła z poziomym wymiennikiem co 2 tygodnie to Defro Bio Slim 10KW, ale nie ma sensu ładować się w nowym domu w kocioł przy którym jest zawsze coś do roboty. No i co do bufora, to przy trybie pracy podobnym do pieca gazowego, uważam że jest zbędny. Lepiej zamiast tego dołóż do lepszego kotła.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam nadzieję*że mój post z wyliczeniem zapotrzebowania cieplnego który obstał ostatni no poprzedniej stronie nie umknie oczom tych którzy chcieliby coś odpowiedzieć w temacie.

I kolejny problem czy też brak zrozumienia. W wielu piecach na plellet w danych technicznych jest podane że minimalna temperatura powrotu to 45 stopni. W niektórych nie widzę tego parametru wśród wykazanych. Jak to się*ma do zasilania podłogówki temperaturą ok 30 stopni?

Dalej. Jeśli podłogówka ma dość*długi czas reakcji to na ile sprawnie regulator pokojowy jest w stanie utrzymywać*stałą*temperaturę pomieszczenia? Czy utrzymuje zadaną +-0,5 stopnia czy mogą*być większe wahania?

PS: Dlaczego w moich postach dodają*się gwiazdki? Ja nie postawiłem żadnej.

Normalnie dajesz zawór mieszający do zabezpieczenia powrotu który cześć wody gorącej z zasilania zawraca do kotła i w ten sposób podgrzewa wodę powracającą do kotła - tak skrótowo. Musisz tez zastosować zawór do regulacji czynnika grzewczego w podłogówce gdyż przeważnie większość kotłów na pellet powinna pracować ż temperaturą 65-70 stC . Mogą być i wieksze wszystko zależy od instalacji, sterowania itp. Jeśli masz taką wolę to możesz tak wykonać instalację aby wachania były minimalne np 0,1 stC ale wtedy trzeba się trochę postarać i odpowiednio przygotować instalację.