eliks 13.05.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Patrz na zakres modulaci kotłów. Blackstar jak najbardziej, Laguna P 12 KW też się nada bo od 3KW działa z pełną sprawnością, ale jeśli mówisz że za drogo to sorry, dobry kocioł kosztuje. Jeśli nie chcesz wydawać więcej kasy i nie przeszkadza Ci czyszczenie kotła z poziomym wymiennikiem co 2 tygodnie to Defro Bio Slim 10KW, ale nie ma sensu ładować się w nowym domu w kocioł przy którym jest zawsze coś do roboty. No i co do bufora, to przy trybie pracy podobnym do pieca gazowego, uważam że jest zbędny. Lepiej zamiast tego dołóż do lepszego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vghm 13.05.2018 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Mam nadzieję*że mój post z wyliczeniem zapotrzebowania cieplnego który obstał ostatni no poprzedniej stronie nie umknie oczom tych którzy chcieliby coś odpowiedzieć w temacie. I kolejny problem czy też brak zrozumienia. W wielu piecach na plellet w danych technicznych jest podane że minimalna temperatura powrotu to 45 stopni. W niektórych nie widzę tego parametru wśród wykazanych. Jak to się*ma do zasilania podłogówki temperaturą ok 30 stopni? Dalej. Jeśli podłogówka ma dość*długi czas reakcji to na ile sprawnie regulator pokojowy jest w stanie utrzymywać*stałą*temperaturę pomieszczenia? Czy utrzymuje zadaną +-0,5 stopnia czy mogą*być większe wahania? PS: Dlaczego w moich postach dodają*się gwiazdki? Ja nie postawiłem żadnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.05.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Normalnie dajesz zawór mieszający do zabezpieczenia powrotu który cześć wody gorącej z zasilania zawraca do kotła i w ten sposób podgrzewa wodę powracającą do kotła - tak skrótowo. Musisz tez zastosować zawór do regulacji czynnika grzewczego w podłogówce gdyż przeważnie większość kotłów na pellet powinna pracować ż temperaturą 65-70 stC . Mogą być i wieksze wszystko zależy od instalacji, sterowania itp. Jeśli masz taką wolę to możesz tak wykonać instalację aby wachania były minimalne np 0,1 stC ale wtedy trzeba się trochę postarać i odpowiednio przygotować instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts