matius01 10.05.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Witam Państwa, Przymierzam się do ocieplenia mojego domku jednorodzinnego, który został wybudowany w latach 80 XX w. Piwnice zostały wykonane z kamienia, grubość ok 60-70cm, ściany z pustaka szarego i cegły grubość ok. 40-45cm. Postanowiliśmy ocieplić dom bo zauważyliśmy spore straty ciepła i duże zawilgocenie w piwnicach (gdzieś wdziera mi się wilgoć, zapewne jest to woda z opadów jak i z podlewania ogródka), ściany przesiąkają i tynk odpada. Wykonaliśmy audyt energetyczny , musimy użyć styroduru grubości 16cm. Ale jak teraz poprawnie wykonać izolację termiczną i przeciwwilgociową na takich ścianach? Na filmikach są zauważalne różne praktyki wykonywania izolacji ścian fundamentowych /piwnicznych. Z tego co wyczytałem, to wydaję mi się, że najlepszym rozwiązaniem u mnie byłoby najpierw wyrównanie ścian piwnicznych (nie wiem jak wyglądają w gruncie, a są z kamienia), następnie naklejenie styroduru, pokrycie go klejem, dopiero wtedy naniesienie izolacji przeciwwilgociowej np. dysperbitu i zakończenie tego procesu folią kubełkową? Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 13.05.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Nie po kolei. Najpierw wyrównać ściany, potem nanieść warstwę wodoszczelną. Bez odcięcia wody ocieplenie nic nie zdziała.Potem izolacja i folia kubełkowa.Zacznij jednak ocieplanie od dachu, tam masz największe straty- tylko o nich nie wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts