Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opór dyfuzyjny

Recommended Posts

Małe nieporozumienie, Abakus - ani Ty ani ja nie twierdzę, że chodzi tylko o temperaturę, pisałem powyżej tylko o tym, że nic nie wspomniałeś o wilgotności ale teraz wiadomo jakie jej wartości przyjmujesz do obliczeń i wszystko jest jasne.

Ckwadrat, policzę, napiszę Ci jutro.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skrócona ale całkiem wystarczająca, choć jeśli byś przy okazji mógł wysłać pełną...

Jednego tylko nie rozumiem - uważa się powszechnie, że bk ma gorsze własności jeśli chodzi o paroprzepuszczalność niż ceramika . Wartości z postu c^2 przeczą jednak temu (chociaż jest tam chyba pomyłka, dla bk powinno być coś koło 200).

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-06 14:10 ]

bo prawdopodobnie jest, więc chodzi mi też o to, że uważa się, że styropian jest niejako "dedykowany" bk a wełna ceramice a na zdrowy rozum powinno być odwrotnie (jeśli te dane które posiadamy są prawdziwe), a przynajmniej jeśli chodzi bk - ocieplenie go materiałem o małej paroprzepuszczalności powoduje zatrzymanie w nim dużej ilości wilgoci.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-06 15:25 ]

Witam Wszystkich z nowym rokiem

Z tym oporem dyfuzyjnym to jest tak że warstwy wewnętrze winny mieć jak największy i w miarę posuwania się na zewnątrz muru powinien on spadać.

Dlatego uważam że ściany z materiałów o dużej przepuszczalności w tym poro i bk winny być jednowarstwowe

natomiast wielowarstwowe winny mieć wyraźny rozdział ról na nośną, ociepleniową, i ewentualnie elewacyjną

natomiast stosowanie w/w wymienionych materiałów jako nośna w wielowarstwowych jest sprzeczne z zasadą którą przytoczyłem na początku.

On 2003-01-06 15:44, januszek wrote:

Z tym oporem dyfuzyjnym to jest tak że warstwy wewnętrze winny mieć jak największy i w miarę posuwania się na zewnątrz muru powinien on spadać.

ściana bk + styropian spełnia ten warunek, jest zatem wg Ciebie korzystniejsza niż poro + wełna? i czy jako kryterium bierzesz usuwanie pary wodnej z pomieszczenia (nie sprzeczając się jak skuteczne jest to usuwanie przez ściany) czy tylko brak kondensacji pary w przegrodzie?

nastąpiło pewne nieporozumienie

co innego jest opór dyfuzyjny a co innego współczynnik oporu

c2 podaje współczynniki a nie opory

styropian ma mały wspólczynnik czyli mało przezeń przechodzi dlatego ma duuuży opór

więc ściana BK+ styropian nie jest taka super

dla mnie nie istnieje usuwanie powietrza przez ściany jako kryterium biorę pod uwagę brek wykraplania pary wodnej.

Tak trochę obok rozważąń teoretycznych to byłem parę dni temu u znajomych.

Mieszkają w starym "gierkowskim" domu (taki klocek :smile:), który dwa lata temu ocieplili (10 cm styropianu + plastiki). Obok stoi identyczny dom identycznie ocieplony, tylko w jednym zrobiono wentylacje nawiewną (regulowane kratki pod parapetem), a w drugim nie. W tym wentylowanym jest sympatycznie, w tym drugim po szybach spływa woda.

ryniu

powietrze to mieszanina kilku gazów azotu ,tlenu, i pary wodnej plus tam inne gazy,

para wodna w postaci gazowej jest niegroźna dla przegród budowlanych, natomiast ta sama para wodna wykroplona to wilgoć

nie ma czegoś takiego jak usuwanie wilgoći przez ściany, natomiast jest jej skutek czyli pleśń, czy niszczenie konstrukcji budowlanej, dlatego trzeba nie dopuszczać do zawilgacanie przegród budowlanych.