ryniu 06.01.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Małe nieporozumienie, Abakus - ani Ty ani ja nie twierdzę, że chodzi tylko o temperaturę, pisałem powyżej tylko o tym, że nic nie wspomniałeś o wilgotności ale teraz wiadomo jakie jej wartości przyjmujesz do obliczeń i wszystko jest jasne. Ckwadrat, policzę, napiszę Ci jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 06.01.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Mogli byście napisać jak się to liczy, bo nigdzie nie mogę znaleść. Też bym sobie policzył. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 06.01.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 pozwoliłem sobie (nie wiem jak sprawa copyrights Abakusa) wysłać Ci to mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 06.01.2003 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Wyrażam zgodę na przesłanie Jest to wersja skrócona do 20 stopni.Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 06.01.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Skrócona ale całkiem wystarczająca, choć jeśli byś przy okazji mógł wysłać pełną... Jednego tylko nie rozumiem - uważa się powszechnie, że bk ma gorsze własności jeśli chodzi o paroprzepuszczalność niż ceramika . Wartości z postu c^2 przeczą jednak temu (chociaż jest tam chyba pomyłka, dla bk powinno być coś koło 200). [ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-06 14:10 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 06.01.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Wydaje mi się, że chyba jednak BK jest zdecydowanie bardziej nasiąkliwy od ceramiki (także poryzowanej) a co za tym idzie i bardziej paroprzepuszczalny. Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 06.01.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 bo prawdopodobnie jest, więc chodzi mi też o to, że uważa się, że styropian jest niejako "dedykowany" bk a wełna ceramice a na zdrowy rozum powinno być odwrotnie (jeśli te dane które posiadamy są prawdziwe), a przynajmniej jeśli chodzi bk - ocieplenie go materiałem o małej paroprzepuszczalności powoduje zatrzymanie w nim dużej ilości wilgoci. [ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-06 15:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 06.01.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Witam Wszystkich z nowym rokiemZ tym oporem dyfuzyjnym to jest tak że warstwy wewnętrze winny mieć jak największy i w miarę posuwania się na zewnątrz muru powinien on spadać.Dlatego uważam że ściany z materiałów o dużej przepuszczalności w tym poro i bk winny być jednowarstwowenatomiast wielowarstwowe winny mieć wyraźny rozdział ról na nośną, ociepleniową, i ewentualnie elewacyjnąnatomiast stosowanie w/w wymienionych materiałów jako nośna w wielowarstwowych jest sprzeczne z zasadą którą przytoczyłem na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 On 2003-01-06 15:44, januszek wrote: Z tym oporem dyfuzyjnym to jest tak że warstwy wewnętrze winny mieć jak największy i w miarę posuwania się na zewnątrz muru powinien on spadać. ściana bk + styropian spełnia ten warunek, jest zatem wg Ciebie korzystniejsza niż poro + wełna? i czy jako kryterium bierzesz usuwanie pary wodnej z pomieszczenia (nie sprzeczając się jak skuteczne jest to usuwanie przez ściany) czy tylko brak kondensacji pary w przegrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 06.01.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 to ja powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 06.01.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 nastąpiło pewne nieporozumienie co innego jest opór dyfuzyjny a co innego współczynnik oporuc2 podaje współczynniki a nie oporystyropian ma mały wspólczynnik czyli mało przezeń przechodzi dlatego ma duuuży opór więc ściana BK+ styropian nie jest taka superdla mnie nie istnieje usuwanie powietrza przez ściany jako kryterium biorę pod uwagę brek wykraplania pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 06.01.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 teraz to już mi wszystko gra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 06.01.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 On 2003-01-06 16:10, januszek wrote: dla mnie nie istnieje usuwanie powietrza przez ściany powietrza nie ale wilgoci na pewno tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Tak trochę obok rozważąń teoretycznych to byłem parę dni temu u znajomych. Mieszkają w starym "gierkowskim" domu (taki klocek ), który dwa lata temu ocieplili (10 cm styropianu + plastiki). Obok stoi identyczny dom identycznie ocieplony, tylko w jednym zrobiono wentylacje nawiewną (regulowane kratki pod parapetem), a w drugim nie. W tym wentylowanym jest sympatycznie, w tym drugim po szybach spływa woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 ckwadrat, sprawdziłem - praktycznie rzecz biorąc dla położenia punktu rosy różnica w ociepleniu wełną 12 a 15 cm nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 ryniu powietrze to mieszanina kilku gazów azotu ,tlenu, i pary wodnej plus tam inne gazy,para wodna w postaci gazowej jest niegroźna dla przegród budowlanych, natomiast ta sama para wodna wykroplona to wilgoć nie ma czegoś takiego jak usuwanie wilgoći przez ściany, natomiast jest jej skutek czyli pleśń, czy niszczenie konstrukcji budowlanej, dlatego trzeba nie dopuszczać do zawilgacanie przegród budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 ok, januszek. ja ten problem też rozumiem jako skuteczne usuwanie wilgoci ZE ścian (bo one ją niezaprzeczalnie pochłaniają) a nie PRZEZ ściany (tzn. zamiast wentylacji). suma summarum pozostaję przy swoim pomyśle na ścianę: 30 poro + 12 wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 januszek, czy w świetle powyższych rozważań można powiedzieć, że ocieplenie ceramiki styropianem jest o tyle mnie korzystne, że wilgoć zatrzymana w ścianie jest groźniejsza dla ceramiki niż np. dla bk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 a co daje Ci takie rozwiązanie w ostatnim muratorze (jako autorutet) nie ma takiego rozwiązania a to dlatego że nie jest ono dobre właśnie ze względu na dyfuzję ja takie ściany wiele razy przeliczałem i niestety występuje wykraplanie pary wodnej. zrezygnowałem na rzecz zwykłej ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 takie rozwiązanie daje mi cieplejszą ścianę (0,22 zamiast 0,26). a masz jakies dane nt. paroprzepuszczalności poro bo my się opieramy na przypuszczeniach? ja liczę za pomocą arkusza Abakusa i wykraplanie pary wodnej nie następuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts