Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opór dyfuzyjny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-01-07 11:09, ryniu wrote:

januszek, czy w świetle powyższych rozważań można powiedzieć, że ocieplenie ceramiki styropianem jest o tyle mnie korzystne, że wilgoć zatrzymana w ścianie jest groźniejsza dla ceramiki niż np. dla bk?

odpowiedz mi najpierw na to, proszę.

P.S. podaj mi swój mail to wysle Ci ten arkusz po prostu (Abakus zezwolił).

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-07 11:30 ]

no, dobra, warstwy przegrody są następujące (d, lambda, delta), od wewn.:

tynk gipsowy 0,015 0,9 45

poro 30 0,3 0,204 150 (podzielone na 6 warstw)

wełna min. 0,12 0,04 440

tynk wap. 0,015 0,9 75

do następujących warunków:

wewn. +20 C, 40%

zewn. -15 C, 60%

nie występuje wykraplanie.

P.S. aktualnie na zewn. jest (Wrocław): -7 C, 14%.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-07 11:47 ]

a no widzisz i tu jest cały problem

współczynniki np lambda są różne w zależności o stanu ściany większość producentów podaje w stanie suchym ale one zmieniają się wraz z wilgotnością i temperaturą przegrody i tak ja przyjnuję wspł

tynk gipsowy l=0.7 d 112

poro l=0.21 d= 150

wełna l=0.5 d=480

tynk l=1 d=75

ale warunki brzegowe

to wewnątrz 60% i 20stC

na zewnątrz 95% i -5stC

te warunki są realne i całkiem prawdopodobne a w łażienkach to nawet 75% i 24stC

ps uzyskanie U=0.22 ze zwykłą ceramiką i wełną też jest możliwe zobaćz ile musisz dodac wełny policz koszty wzrostu grubości wełny i porównaj ceny poro i zwykłej ceramiki sam zobaczysz co wyjdzie

nie traktuj tego jak jakiś atak i tak zrobisz jak zechcesz ale chciałbym abyś zrobił to z pełną świadomością wad i zalet rozwiązania

pozdro.

zajżyj do ostatniego muratora tam proponują dobre rozwiązania ścian pod każdym względem i sam wybierz

ja sam preferuję ściany 2w z dokładnym rozdziałem ról które pełnią w ścianie warstwa nośna ceramika zwykła, silikaty

warstwa ociepleniowa wełna, styropian

natomiast w zależności co jest dla Ciebie bardziej ważne

czy ocieplenie to ---dasz 15-18 cm

czy wytrzymałość ----dasz 25 cm lub więcej zależy czy piętrowy

czy akustyka --------dasz wełnę

czy prosrota wykonania styropian

itp itd

dobre bezpieczne ściany wg mnie to ceramika UNI 25 i 15 wełny

Nie ma w tym nic dziwnego. To jest kwestia roznicy tempertur powietrza, na terenach miejskich jest znacznie cieplej niz na polach poniewaz budynki oddaja cieplaa po za tym istenieje lepsze tlo termiczne podloza asfaltowego i betonowego ktore sie nagrzewa od slonca (w miastach gradient roznicy temperatur powoduje powstawanie wiatrow termicznych ktore wynosza zanieczyszczenia w gorne warstwy atmosfery z przygruntowej warstwy powietrza - nawiasem mowiac).

Temp. powietrza i jego wilgotnosc sa ze soba scisle zwiazane. Jesli temp rosnie, powietrze zwieksza swoja objetosc i zwieksza sie mozliwosc przyjmowania wilgoci. Na kazde 12 stopni C pojemnosc ta zwieksza sie dwukrotnie. Np. jesli pow. o temp 22 C ma wilgotnosc 90%, to zmiana temp tego pow. do 34 C spowoduje obnizenie jego wilgotnosci do 45% (dwa razy zwiekszyla sie pojemnosc przyjmowania wilgoci, powodujac obnizenie jej poziomu). Wilgotnosc wzgledna zmienia sie wraz ze zmiana temp. pow., podczas gdy wilgotnosc bezwzgledna (okreslajaca ilosc pary wodnej w 1kg suchego powietrza) pozostaje niezmienna.