januszek 07.01.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 a ja liczę wg własnego powiedz jakie wartości zewnętrzne przyjmujesz jaki zakładasz opór warstwy tynku mineralnegoa przyjmuję opór taki jaki ma zwykła ceramika bo tak naprawdę nie wiem jaki ma poro (ale to na korzyść konstrukcji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 On 2003-01-07 11:09, ryniu wrote: januszek, czy w świetle powyższych rozważań można powiedzieć, że ocieplenie ceramiki styropianem jest o tyle mnie korzystne, że wilgoć zatrzymana w ścianie jest groźniejsza dla ceramiki niż np. dla bk? odpowiedz mi najpierw na to, proszę. P.S. podaj mi swój mail to wysle Ci ten arkusz po prostu (Abakus zezwolił). [ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-07 11:30 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 ryniu mam ten arkuszwzory są te same w końcu fizyka jest ta sama wilgoć w ścianie jest tak samo grożna dla ceramiki jak i dla BKnatomiast ważne jest to co wstawimy do wzorówczyli wspł i parametry brzegowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 no, dobra, warstwy przegrody są następujące (d, lambda, delta), od wewn.:tynk gipsowy 0,015 0,9 45poro 30 0,3 0,204 150 (podzielone na 6 warstw)wełna min. 0,12 0,04 440tynk wap. 0,015 0,9 75 do następujących warunków:wewn. +20 C, 40%zewn. -15 C, 60% nie występuje wykraplanie. P.S. aktualnie na zewn. jest (Wrocław): -7 C, 14%. [ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-07 11:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 a no widzisz i tu jest cały problem współczynniki np lambda są różne w zależności o stanu ściany większość producentów podaje w stanie suchym ale one zmieniają się wraz z wilgotnością i temperaturą przegrody i tak ja przyjnuję wspł tynk gipsowy l=0.7 d 112poro l=0.21 d= 150wełna l=0.5 d=480tynk l=1 d=75 ale warunki brzegowe to wewnątrz 60% i 20stCna zewnątrz 95% i -5stCte warunki są realne i całkiem prawdopodobne a w łażienkach to nawet 75% i 24stCps uzyskanie U=0.22 ze zwykłą ceramiką i wełną też jest możliwe zobaćz ile musisz dodac wełny policz koszty wzrostu grubości wełny i porównaj ceny poro i zwykłej ceramiki sam zobaczysz co wyjdzie nie traktuj tego jak jakiś atak i tak zrobisz jak zechcesz ale chciałbym abyś zrobił to z pełną świadomością wad i zalet rozwiązaniapozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 no tak, "żonglerka" tymi współczynnikami to zagadnienie samo w sobie. z pokorą przyjmuję wszystko co piszesz. który parametr przemawia zatem wg Ciebie za zwykłą ceramiką albo inaczej: jaki układ ściany 2W jest wg Ciebie najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.01.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Ryniu, gratuluje ales sie brachu wyrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 no właśnie, już chciałem pisać ile to potu wylałem przez Święta, żeby to jednak rozgryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 zajżyj do ostatniego muratora tam proponują dobre rozwiązania ścian pod każdym względem i sam wybierzja sam preferuję ściany 2w z dokładnym rozdziałem ról które pełnią w ścianie warstwa nośna ceramika zwykła, silikatywarstwa ociepleniowa wełna, styropiannatomiast w zależności co jest dla Ciebie bardziej ważne czy ocieplenie to ---dasz 15-18 cm czy wytrzymałość ----dasz 25 cm lub więcej zależy czy piętrowyczy akustyka --------dasz wełnę czy prosrota wykonania styropianitp itddobre bezpieczne ściany wg mnie to ceramika UNI 25 i 15 wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.01.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 dzięki, przemyślę to jeszcze. a problemem (niezależnie od rodzaju ściany) jest rzeczywiście łazienka i skuteczne zabezpieczenie jej ścian przed zawilgoceniem. z tego co się orientuję istnieją tzw. folie w płynie. to byłoby dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 08.01.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 zaskakujące są różnice w wilgotności powietrza w zależności od gęstości zabudowy, np. jeśli w środku blokowiska jest ~55% to w terenie w miarę otwartym ~15%. taka ciekawostka przyrodnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.01.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Nie ma w tym nic dziwnego. To jest kwestia roznicy tempertur powietrza, na terenach miejskich jest znacznie cieplej niz na polach poniewaz budynki oddaja cieplaa po za tym istenieje lepsze tlo termiczne podloza asfaltowego i betonowego ktore sie nagrzewa od slonca (w miastach gradient roznicy temperatur powoduje powstawanie wiatrow termicznych ktore wynosza zanieczyszczenia w gorne warstwy atmosfery z przygruntowej warstwy powietrza - nawiasem mowiac).Temp. powietrza i jego wilgotnosc sa ze soba scisle zwiazane. Jesli temp rosnie, powietrze zwieksza swoja objetosc i zwieksza sie mozliwosc przyjmowania wilgoci. Na kazde 12 stopni C pojemnosc ta zwieksza sie dwukrotnie. Np. jesli pow. o temp 22 C ma wilgotnosc 90%, to zmiana temp tego pow. do 34 C spowoduje obnizenie jego wilgotnosci do 45% (dwa razy zwiekszyla sie pojemnosc przyjmowania wilgoci, powodujac obnizenie jej poziomu). Wilgotnosc wzgledna zmienia sie wraz ze zmiana temp. pow., podczas gdy wilgotnosc bezwzgledna (okreslajaca ilosc pary wodnej w 1kg suchego powietrza) pozostaje niezmienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 08.01.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 mechanizm zjawiska rozumiem, nie przypuszczałem po prostu, że są to aż tak duże różnice. no i w kierunku bardziej optymistycznym można zweryfikować sprawę wykraplania się pary wodnej w przegrodach domu stawianego w otoczeniu mniej zaludnionym niż skupisko bloków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.01.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Beda korzystniejsze warunki brzegowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 08.01.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 ale co z tą paroizolacją w łazience? (chyba, że był już taki wątek - to podpowiedzcie gdzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.01.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Watku nie bylo ale w roznych miejscach problem byl poruszany. Na pewno cos o tym pisal W. Nitka.Osobiscie bym dawal izolacje i wentylacje mechaniczna wywiewna z higrometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 08.01.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 sprawa ważna i warta szerszego opisania w "Muratorze" (sposoby izolacji ścian zewn., wewn. i sufitu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts