Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrzewania 330 m^2 domu energooszczędnego

mateusz_c

Recommended Posts

pandzik - dopiero po szczegółowych rozmowach z osobami, które już wybudowały dom z "mojego" projektu będę mógł odpowiedzieć na te pytania, ale ogólne informacje o ociepleniu znajdziesz bezpośrednio w projekcie (link na poprzedniej podstronie podałem). Jeżeli pelletu wyjdzie mi na rok ok. 10-12 ton to jeszcze to przełknę, nie będzie problemu z wnoszeniem. Nie wiem na jakich sąsiadów trafiłeś (peleciarzy), ale mój sąsiad w miejscu gdzie mieszkam pali pelletem, ma dom ok 250m2. Kilka tygodniu temu pytałem go czy na ogrzewanie elektryczne się przerzucił, bo przez zimę nic mu z komina nie leciało. Wtedy wspomniał mi o pellecie, którym się zainteresowałem.

Porada z wyrzuceniem balkonów lub mniejszym domem - nie biorę tego kompletnie pod uwagę, wiadomo, że jak postawię dom pasywny 120m2 to będzie on super oszczędny i tani... ja chcę dom 300-320 m z balkonami, ot co. Jedni budują dom za 250 tys zł, drudzy za 1 mln zł, ja nikomu do kieszeni nie zaglądam. Nie szukam też na siłę oszczędności przez kompromisy, a ten wątek założyłem właściwie tylko po to, żeby dowiedzieć się jaki będzie orientacyjny koszt ogrzewania domu i ile ton pelletu mogę spalić.

Skoro od początku bierzesz pod uwagę jedynie pellet to po co ten wątek? Dla właściciela domu 400 metrowego za milionik, naprawdę tak bardzo ważne jest, czy spali 10 czy 13 ton sprasowanego miału drewnianego? Nikt Ci nie odpowie na takie pytanie na podstawie takich ubogich danych.

A jak będziesz miał 5 sąsiadów z opałem na pellet i przyjdzie bezwietrzny niż przy -15, to wierz mi, że poczujesz ten syf. Jedyny plus jest taki, że za kilka, kilkanaście lat jak przyjdzie ci wymienić piec po zmianie przepisów - otrzymasz dopłatę.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pandzik - przeczytaj pierwszy post, przeczytaj temat tego wpisu to będziesz wiedział po co ten wątek.

Chciałem jedynie dowiedzieć się ile orientacyjnie ton pelletu spalę, bo różnica pomiędzy 10 a 13 ton nie jest duża, ale pomiędzy np. 10 a 20 ton jest już spora, dlatego chciałem wiedzieć orientacyjnie czy warto iść w pellet czy zastanowić się nad innymi źródłami ciepła.

Nie wiem po co w tym temacie pojawiły się jakieś głupkowate komentarze, które w większości nie są związane z tematem.

Od czasu założenia tego wątku dowiedziałem się że:

- (dzięki Liwko) warto iść w podłogówkę "całym" domu (doczytałem też na innych forach, porozmawiałem trochę z ludźmi)

- (dzięki Asolt) muszę zrobić dokładne wyliczenie OZC, żeby móc oszacować ile będzie mnie kosztowało ogrzanie domu

- dopiero na podstawie OZC będę mógł porównać w miarę łatwy sposób różne źródła ciepła (do ogrzania domu i OWU)

- na stronie internetowej projektu, którym jestem zainteresowany ktoś wpisał błędne dane (które aktualnie oczekują na ich edycję)

wszystkie inne wiadomości w tym wątku to opinie autorów mniej lub bardziej rzeczowe i mniej lub bardziej rzetelne, lub po prostu próby leczenia własnej frustracji budowlanej.

Temat z mojej strony można zamknąć, dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez mateusz_c

- na stronie internetowej projektu, którym jestem zainteresowany ktoś wpisał błędne dane (które aktualnie oczekują na ich edycję)

.

Nawet te dobre i tak nie będą na tyle dobre zeby sie na nich opierac. Nie uwzglednią lokalizacji tej konkretnej dla danego inwestora, usytuowania, ewentualnych zmian i wielu innych czynników. Pokazą pewien obraz parametrów budynku, ale niezbyt dokładny

Nawet te dobre i tak nie będą na tyle dobre zeby sie na nich opierac. Nie uwzglednią lokalizacji tej konkretnej dla danego inwestora, usytuowania, ewentualnych zmian i wielu innych czynników. Pokazą pewien obraz parametrów budynku, ale niezbyt dokładny

Jasne, mam (już) tego świadomość, ale jak na ten moment przybliżone wartości mi wystarczą - wszak jestem jeszcze na etapie podejmowania ostatecznej decyzji co do projektu.

Co to znaczy że masz niskie rachunki?

Czy 54 zł za energię miesięcznie, które płacę to więcej od Ciebie?

Co powiesz na to, że będę płacił 20 zł miesięcznie?

Ile wynoszą Twoje rachunki za energię?

Dla mnie 800zł rocznie za CO i 400 za CWU jest wystarczająco niskim rachunkiem i nie mam zamiaru się brandzlować jakimś nawiewem z klimy żeby je obniżyć.

Co to znaczy że masz niskie rachunki?

Czy 54 zł za energię miesięcznie, które płacę to więcej od Ciebie?

Co powiesz na to, że będę płacił 20 zł miesięcznie?

Ile wynoszą Twoje rachunki za energię?

Nie dyskutuj z TROLLEM, popatrz na jego stopke.

Większość czasu spędza poza domem, (chwali się, że zwiedził pół świata), a dodatkowo dogrzewa kominkiem-stąd jego niskie rachunki.

Dobrze że o tym nie wiedziałem i mam pompę z odwiertami i niskie rachunki :)

Zapytaj go ile wydał na pompe z odwiertami, i kiedy niskie rachunki ten wydatek zamortyzują?

• 3 weeks później...
Witam wszystkich,

od razu zaznaczę, że jestem kompletnym laikiem w sprawie budownictwa. Od przyszłego roku biorę się za budowę domu 330 m^2 i chciałbym podpytać trochę o ogrzewanie. Dom jest energooszczędny, wyliczenia energooszczędności wyglądają następująco:

EUco+w 15,18 [kWh/(m2*rok)]

EP (paliwo stałe - ekogroszek) 93,10 [kWh/(m2*rok)]

EP (gaz) 90,16 [kWh/(m2*rok)]

U ściany 0,17 W/(m2*K)

U dachu < 0,18 W/(m2*K)

4 osoby, zużycie ciepłej wody standardowe/statystyczne.

Piec na ekogroszek chciałbym zastąpić piecem na pellet, ale nie wiem jaką moc pieca powinienem wziąć pod uwagę. W projekcie jako opcja zastosowana jest również wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Woda ma być ogrzewana jak sądzę z tego pieca na paliwo stałe.

I teraz konkretnie moje pytania:

- czy może mi ktoś doradzić jaką moc pieca powinienem zastosować w tym domu?

- ile przy podanych współczynnikach piec na pellet może spalić w skali roku?

Witam,

Zachęcam Pana również do zastanowienia się nad wyborem pompy ciepła zamiast kotła na pellet lub na paliwa stałe. Takie rozwiązanie mimo wyższych początkowych kosztów inwestycyjnych, pozwoli na uzyskanie niższych rocznych kosztów eksploatacyjnych w każdym sezonie grzewczym. Dodatkowo pompa ciepła jest całkowicie bezobsługowa oraz ekologiczna, ponieważ wytwarzanie ciepła nie zachodzi na drodze spalania. W ofercie marki Buderus znajdują się zarówno powietrzne, jak i gruntowe pompy ciepła z rodziny Logatherm, które posiadają jeden z najwyższych współczynników COP na rynku. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: moderowano.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.