Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gril i dylemat

Stary Traper

Recommended Posts

Węgiel drzewny najlepiej przygotować z drewna dębowego, bukowego, grabowego lub z gruszy i czereśni :) ... robi się go bardzo łatwo i szybko w kontenerze z zasuwami wykonanym z metalowej beczki. Wykonanie tego urządzenia jest tanie i bardzo łatwe.

Węgiel drzewny najlepiej przygotować z drewna dębowego, bukowego, grabowego lub z gruszy i czereśni :) ... robi się go bardzo łatwo i szybko w kontenerze z zasuwami wykonanym z metalowej beczki. Wykonanie tego urządzenia jest tanie i bardzo łatwe.

Ciekawy pomysł,wrzuć jakiś rysunek,albo linka

Węgiel zrobiłem z w miarę suchych,opadłych gałęzi,jakie się po drodze znalazły.

Gruszy albo czereśni wycinał nie będę,ale jak kto ma dostęp do takiego drzewa to jak najbardziej.

Eksperyment który przeprowadziłem miał na celu sprawdzenie czy każdy może to zrobić z dostępnych materiałów na każdym podwórku.

kopce można zrobić różne ,od miniaturowych do takich co najmniej z dwa metry wysokości.Jak tylko materiał i fantazja pozwoli.Zalecam jednak rozsądek,bo temperatura w kopcu wysoka.

Zapomniałem napisać że dobrze jest wymieszać rozrobioną ziemię z trawą,taką rwaną garściami,wzmacnia to konstrukcję podczas oklejania drewna..Trawy raczej z umiarem.

Jedno jest pewne,że będzie to węgiel z samego drewna a nie ze ścinek meblarskich i obrzynów sklejki,bo i o takiej produkcji słyszałem.

Czy tak jest?,nie wiem,nikogo za rękę nie złapałem.

Przyjemnej zabawy.

Ciekawy pomysł,wrzuć jakiś rysunek,albo linka

...

...

Czytałem kiedyś na ten interesujący temat na portalu "wędliny domowe" ... sam węgla drzewnego nie robię. Używam innych źródeł energii.

Edytowane przez Chef Paul