Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brakuje 5 cm glazury do końca ściany.

kamil2k3

Recommended Posts

Witam, znalazłem płytki takie jak chciałem białe z delikatnym wzorem 3d, miały być 90 ale są 89 niby nie duża różnica, ale okazuje się, że zbraknie mi pionowy pasek około 5 cm na 2 dłuższych ścianach ścianach na przeciw siebie....

Czy ktoś zna jakieś sprytne sposoby na zamaskowanie takiej przestrzeni ?

To co mi przychodzi do głowy to...

1. wiadomo przyciąć 5 cm tej płytki i wkleić ale boje się, że będzie to mało estetycznie wyglądać :/

2. Wkleić pionowo 5 cm dekor jakąś listwę ... ale płytki mają wymiar 29x89 i chciałem zrobić listwę szklaną czarną poziomo w około łazienki pionowa jakoś mi nie pasuje do końca optycznie ale może widzieliście coś takiego i wygląda ok ?

3. Pasek led ? Nie myślałem o montowaniu takowego, ale może takim czymś się ratować ?

4. Zacząć np połową płytki i zakończyć większą częścią, choć to uznawałem raczej za ostateczność.

To przychodzi mi do głowy, a co wymyślicie ?

No i 2 problem przy którym zupełnie rozkładam ręce to ściana na wprost.

Mam otwór okna 83 płytka ma 89

Kładąc płytkę pod oknem wystaje po 3 cm za krawędzie okna.

Przez co przykładając płytkę wyżej do fugi zostanie mi po 3 cm przy oknie docinka 3 cm wygląda słabo więc co można z tym zrobić ?

Wyjściem było by docięcie płytek w tym środkowym rzędzie do wymiaru 83, ale docinanie nie daje takiej krawędzi jak powinna być płytki są rektyfikowane.

Chyba, że nie kłaść płytki do fugi po prostu dociąć do krawędzi i fuga dojdzie tylko do okna a na wysokości okna będzie bez ale to chyba raczej błąd nie powinno się tak układać prawda ?

Pomoże ktoś i rzuci jakieś pomysły będę bardzo wdzięczny :)

ten.jpg

Edytowane przez kamil2k3

• 3 weeks później...
Może większa fuga? przy takich dużych płytkach nie powinno być problemu. Albo jak radzi mój poprzednik, jeśli mają być docinki to to będzie najlepsze rozwiązanie. I powinno w miarę spoko wyglądać. Ja tam na Twoim miejscu w ogóle bym położył tylko płytki przy wannie czy prysznicu a resztę zwyczajnie pomalował duluxem easycare kuchnia łazienka będzie najmniej problemów. Ja tak mam i łazienka się i większa wydaje i nie jest taka ceramiczna jak każda, bardzie przytulnie jest.