Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego a linia energetyczna w ziemi

Cichyłowca

Recommended Posts

Witam,

Mam następujące pytanie:

Niedługo (bo na razie były tylko prezentacje), mają wykładać do konsultacji MPZP. Obok nas biegnie linia wysokiego napięcia 115 kV z 1970 roku. Linia biegnie wzdłuż ulicy, po wydzielonej dla niej działkach. Na prezentacjach MPZP był pokazany oddzielny obszar wydzielony dla tej linii 115 kV wzdłuż drogi.

Moje pytanie jest, czy jak będą konsultacje społeczne, to czy moja spółdzielnia, bądź też ja sam, lub grupka ludzi, możemy prosić o to by w tym miejscowym planie ta linia była wpisana jako linia doziemna? Tj. by zakopali ją w ziemi.

Czy w ogóle praktykuje się takie zapisy? Czy raczej przechodzą czy są odrzucane?

Linia zapewne jak była budowana, to na tych obszarach było mało zabudowań (bo jednak zawsze jakieś były, ta okolica to jedna z dzielnic Warszawy), jednak teraz są tu pobudowane osiedla, bloki itd., bardzo dużo osiedli i ta linia, krótko mówiąc, nie wygląda zbyt estetycznie. I pomyślałem sobie, że może zawalczyć o to by przy następnej przebudowie, pewnie za 10 - 15 lat, albo i dłużej, może by udało się ja skablować.