natka24 11.05.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Jestem zainteresowana zakupem dzialki 15x18m. I postawieniem minidomku max 70m2. Jest to alternatywa wobec mieszkania w bloku. Czy to wogole ma sens? Ktos ma jakies doswiadczenia w zakupie takiej dzialki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.05.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Taka działka to 2,7 ara ... gdzie wg mnie absolutnym minimum jest 5 arów. Nawet mini domek będzie ciężko zbudować. Odległości od granic 4+4m daje 8 m więc masz do popisu 7x10m albp 10x7 m czyli 70 mkw na styk ale po obrysie zewnętrznym co w środku daje nie więcej niż 60mkw. Jeśli działka jest w jakimś spokojnym i bardziej odludnym miejscu to jeszcze bym rozumiał. Ale jeśli jest w ciasnej zabudowie to będziesz przytłoczona i bez prywatności. Czy takie coś lepsze od mieszkania w bloku ? chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 11.05.2018 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Chyba masz racje. Od kazdej sciany po 4m do sąsiadów. Słabo... działka byłaby ok bo lokalizacyjnie b. mi pasuje. Ma dobrą cenę bo jest malutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.05.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 To tylko moje zdanie , poczekaj na zdania innych. Ja mam 7 arową działkę i powiem Ci że jest trochę za mała, tak 10 arów byłoby lepiej, a najlepiej to 15 arów. Tak żeby odległości od granic były duże wtedy masz jakiś taras z intymnością i wychodząc z domu masz trochę luzu. Poza tym dom rodzi dodatkowe potrzeby takie jak garaż dla auta, albo miejsce postojowe, wiata, jakiś dodatkowy składzik na różne graty, bo mając tak mały dom nie będzie w nim miejsca na graciarnię i gdzieś będziesz musiała mieć na to miejsce, jakiś ogródeczek na świeże zioła czy warzywka (to akurat zajmuje niewiele), no i problemy podczas budowy ... ta zajmuje każdą część działki, jak nie ziemia z wykopu to bloczki, to deski, to gruz, to dachówka to piasek, cement itd itp ... trudno pomieścić. Gdybym miał już budować na tak małej działce zrobiłbym piwnice i mały domek, dwa pokoje, kuchnia, łazienka, jako projekt indywidualny dobrze przemyślany. Można też jakiś pokój na poddaszu zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.05.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 U nas MPZP nakazuje budować się np. 6m od drogi. Oraz określa minimalną powierzchnię działki na budowę domu (min. 10 arów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 11.05.2018 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 W tygodniu jadę oblukać lokalizację. Ja jestem bezautowa i bez nadziei na zmiany, chyba ze na starosc zrobie prawko Dom byłby dla mnie i nastolatki i 4 kotów. Potrzebny wiec salon z aneksem i 2 sypialnie. Jedna większa dla nastolatki a droga mniejsza dla mnie. Gratow za duzo nie mam, jestem odgracona porządnie w mieszkaniu. Nie mam tez juz potrzeby chomikowania. Marzy mi sie mały ogrodek, lubie kwiaty. Lokalizacja dzialki jest b.fajna bo wsrod domkow jednorodzinnych, blisko stacji. A niedaleko bloki, sklepy i cywilizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.05.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 natka, obejrzyj sobie japońskie projekty domów. Tam robi się gotowce o powierzchni zabudowy 18m2, 24m2, a 30m2 to już spory dom bo mając trzy kondygnacje to już 90 m2, a przy czterech to 120m2. Wtedy działka 270m2 to całkiem sporo miejsca na ogródeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 11.05.2018 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Dzięki za słowa pociechy Oglądam tez program o mini domach w Stanach w tv ale na to jeszcze nie jestem gotowa... Myslalam o jakims niedrogim domu o prostej konstrukcji. Wtedy dzialka + dom wyszedl by mi troche wiecej niz nowe mieszkanie. A to jednak dom. Ciasny ale własny. Bo nawet ogrodek przy bloku to maksymalnie trawa z rolki bo pod garscia ziemi garaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 11.05.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 O ile mnie pamięć nie myli jeśli działka ma mniej niż 16m szerokości wtedy można dom przesunąć do granicy na 1,5m a jeśli plan pozwala to może i w granicy się da. Także jeśli budowa wyjdzie tyle co mieszkanie to bym się nie zastanawiał chociaż 10m2 to jakiś taras a nie kawałek balkonu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.05.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Zawsze z jednej czy dwóch stron możesz mieć spokojnie 3m od granicy.Co do tych japońskich domów to naprawdę nie są to jakieś mikroklitki, a tylko bardzo mądrze zaplanowane domki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 11.05.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Niestety ale taka mala działka nie nadaje sie nawet na blizniaka, to są działeczki z powierzchnią jak na szeregowce. Zapewne MPZP nie umozliwia tam budowy. Jesli mimo wszystko chcesz to kupić to zacznij od wizyty w urzedzie i sprawdz warunki dopuszczalne tam, zwlaszcza minimalna powierzchnia działki na budynek wolnostojący (w wielu gminach to 5arów), minimalna powierzchnia biologicznie czynna (w wiekszości przypadków to 75% albo nawet 80% działki), odleglosci od drogi i granic itp itdMi to nawet trudno logistycznie wyobrazić sobie budowe na takiej działce, Gdzie kłaść materiał, wjeżdzać cieżkim sprzętem, manewrować koparką przy fundamnetach itp itd Edytowane 11 Maja 2018 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.05.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Niestety ale taka mala działka nie nadaje sie nawet na blizniaka, To ma być argument? Kto prywatnie chce budować bliźniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 12.05.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 1. sprawdz w MPZP co mozesz zbudowac na tej dzialce i czy nie ma ograniczen ktore uniemozliwiaja sensowne zbudowanie czegokolwiek bo np. nie da sie zachowac np. wspolczynnikow intensywnosci zabudowy, wielkosci powierzchni biologicznie czynnej itp.2. jak nie ma MPZP wystap o warunki zabudowy.3. dzialka jest wezsza niz 16m wiec mozesz budowac w odlglosci 1,5 od granicy sciana bez otworow.4. jak bedziezs miec WZ albo wypis z MPZP idz do architketa i dowiedz sie dokladnie co sie da zbudowac a czego nie.5. dzialka generalnie szalu nie robi przez mala powierzchnie, wiec powinna byc konkretnie tansza niz podobne w okolicy albo np. w super lokalizacji albo gdzie nie ma dzialek np. stara dzielnica z super infrastruktura.6. za zachodnia granica buduje sie domy na takich dzialkach, w Polsce kazdy potrzebuje hektarow pod palac.7. nie sluchaj Januszy- doradcow. zeby nie byc goloslownym- dzialka, na ktora rysuje mi sie projekt ma w najwezszym miejscu 10m, w najszerszym 16m- mozna? mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 12.05.2018 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Dzięki za dobre slowo i konkrety. Zbadam tez w tygodniu działkę naocznie. Dam znac co dalej Nie musze miec hektarow. Dzialka jest dobrze skomunikowana z centrum miasta. Zobacze co na to mpzp. Myslalam o domach prefabrykowanych bo nie wiem czy sama ogarne budowe. Ale ciezko bedzie znalezc cos gotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.05.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Na takiej działce możesz najłatwiej wybudować dom drewniany tzn ten prefabrykowany i niczym się nie będziesz musiała przejmować, zamówisz firmę i przyjadą, zbudują, to tylko fundamenty nie zawsze wykonują. Tylko to wcale tanie nie jest, dom drewniany w porównaniu do murowanego jest droższy. O tym możesz poczytać na forum bo są epopeje na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 12.05.2018 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 No dobrze. A czy 200tys na mini domek tzn 50m2 z poddaszem uzytkowym z dachem 2spadowym, prosty w bryle jest realne? Chodzi mi o stan deweloperski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 12.05.2018 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Region niestety Warszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.05.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Jeśli chodzi o murowańca to myślę że się zmieścisz w tej kwocie za sam dom oczywiście no i w sumie nic nie robiąc. Co do drewnianego też myślę, że da radę ale to już trzeba konsultować bo ceny są różne i technologie różne. No i co z tą piwnicą ? wspominasz o poddaszu hm i tutaj sprawa do zastanowienia co lepsze czy poddasze czy piwnica. Jak woda na działce i teren lichy to lepiej poddasze. Piwnice to wygoda dla zaplecza technicznego, możesz mieć kotłownię, rekuperator, pralnię, składzik, schody nie zjamują dużo miejsca bo przeważnie są jakieś drzwi i ciąg w dół w wiatrołapie i zajmują przestrzeń piwnicy, no i metraż drugie tyle co na poziomie zero. Cena ok 30 % więcej za dom. Poddasze daje metraż mniejszy, w tak małym obrysie zmieścisz jakiś pokój i łazienkę tak żeby ściana kolankowa była znośna, albo bez kolankowej, wepchnięty wewnątrz. Niestety zawsze problemem są schody bo te zajmują cenną przestrzeń mieszkania i w takim metrażu hm będzie kiepsko. To tak jakbyś w mieszkaniu w bloku wstawiła schody na kolejne piętro ... np w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 12.05.2018 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Mpzp jest w trakcie opracowywania. Na sąsiednich dzialkach jest prąd, woda i kanalizacja oraz gaz. Wszystko w drodze przy dzialce. Martwi mnie bliskosc torow i w tygodniu po pracy podjade zlokalizowac dokladnie dzialke. Bo niestety google maps i fotki nie wystarczaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 12.05.2018 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Jesli uznam ze bliskosc torow jest akceptowalna to mogę wystąpic o wz. Chyba ze sprzedajacy ma juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts