Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawić wygląd elewacji?

Recommended Posts

Otrzymałam wizualizację elewacji mojego domu.

8761c3821142517emed.jpg7def1137c4e33606med.jpg

Tak wygląda wizualizacja i"tyłu"w drugiej wersji, pierwszej (tej z narożnymi boniami nie mam)

6ba7ac176fcd5c7fmed.jpg

Pewnie jest tam wiele błędów. O niektórych jeden z forumowiczów napisał:

"Od tzw błędów aż roi się w obu koncepcjach. Brak kompletnie wyczucia, że detal może spowodować bolesną dla oka zmianę optyczną proporcji . Szczególnie figury niezbyt atrakcyjnej w sobie samej.

Wciągniecie "oblistwowanych" okien w fasetę, nadaje zwłaszcza tak symetrycznej budowli, wyraz zaciętego przygłupa w szpiczastej czapce pajaca.

Podcięcie skośne podbitki do wewnątrz z zawiesistym gzymsem, to dziwoląg na skalę ogólnopolską. Trzeba się na coś zdecydować Albo nawiązanie do stylu międzywojennego, mieszczańskiego, albo śródziemnomorski mezalians z przybrzeżną Ameryką u włoskiego mafioza. Tam istnieją takie dziwactwa.

Pusty i mocno zniekształcający rzeczywisty podział kondygnacji przez obniżony fryz , ryzalit z naczółkiem i niby-portal nad oknem z finezyjną balustradą jak u Szekspira a do tego asymetryczne drzwi wejściowe, schowane wstydliwie w podcieniu."

Proszę o pomoc jak poprawić elewację aby dom miał lepsze proporcje?