eryk77 30.05.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Dziewczyna nic nie napisała o wentylacji, ociepleniu podłóg, stropu a wy jej wciskacie pompę ciepła bo "cyferki się nie mylą". Ciekawe czy przy -15 na zewnątrz też tak kolorowo będzie miała z tą pompą. A szczytem to już jest porównywanie tej pompy do pompy gruntowej. Zastanów się porządnie na tą pompą dziewczyno. Mi też doradzali pompę, prąd bo "dom mały" i "cyferki nie kłamią". I dobrze, że nie założyłem. Mam gaz, śmieciucha i śpię spokojnie. Przemyśl dobrze wszystko i rozważ ten kocioł z podajnikiem. Na kolegę arturo72 weź poprawkę Najlepiej podłogowe i nie tylko z powodu niższych temperatur jakie musi "wytworzyć" pompa ale po prostu jest bardziej komfortoweZapomniałeś dopisać, że DLA CIEBIE jest bardziej komfortowo. Ja natomiast nie lubię ciepła z podłogówki dlatego mam grzejniki w całym domu. Świadomie wybrane Poza tym nie masz wtedy gratów (grzejników) wiszących na ścianachNo popatrz, a ja mam grzejniki pod oknami a nie na ścianach. I tak pod okna nie dasz szafy czy biurka więc to żaden agrument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.05.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Dziewczyna nic nie napisała o wentylacji, ociepleniu podłóg, stropu a wy jej wciskacie pompę ciepła bo "cyferki się nie mylą". Ciekawe czy przy -15 na zewnątrz też tak kolorowo będzie miała z tą pompą. A szczytem to już jest porównywanie tej pompy do pompy gruntowej. Zastanów się porządnie na tą pompą dziewczyno. Mi też doradzali pompę, prąd bo "dom mały" i "cyferki nie kłamią". I dobrze, że nie założyłem. Mam gaz, śmieciucha i śpię spokojnie. Przemyśl dobrze wszystko i rozważ ten kocioł z podajnikiem. Na kolegę arturo72 weź poprawkę co za bzdury. pompa ciepła p-w z prawidłowo wykonaną instalacją ogrzewania podłogowego ma SCOP 3-3,5. czyli średniorocznie masz w tym założone te temperatury poniżej 15 stopni. świetna rada - kup se kocioł z podajnikiem, zostań jego niewolnikiem. Zapomniałeś dopisać, że DLA CIEBIE jest bardziej komfortowo. Ja natomiast nie lubię ciepła z podłogówki dlatego mam grzejniki w całym domu. Świadomie wybrane No popatrz, a ja mam grzejniki pod oknami a nie na ścianach. I tak pod okna nie dasz szafy czy biurka więc to żaden agrument akurat we współczesnym budownictwie raczej nie czuć działania podłogówki. po prostu w domu jest ciepło. kaloryfery pod oknami? co jak okna są do podłogi? albo w kuchni pod oknem i ścianami zewnętrznymi są meble? na parterze np. nie mam w ogóle miejsca na grzejnik, a nawet gdybym miał to bym się w to nie wpakował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 30.05.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 pompa ciepła p-w z prawidłowo wykonaną instalacją ogrzewania podłogowego ma SCOP 3-3,5Ah ta magia cyferek i copów świetna rada - kup se kocioł z podajnikiem, zostań jego niewolnikiem.A może warto to przekalkulować? Jeżeli ogrzewanie w moim domu wyjdzie znacząco taniej to dorzucanie raz na tydzień do podajnika chyba nie będzie wielkim problemem. Robi się z ludzi teraz niemoty z lewymi rękami. akurat we współczesnym budownictwie raczej nie czuć działania podłogówki. po prostu w domu jest ciepło.No dokładnie. Kwestia indywidualna. Ja lubię czuć działanie grzejnika. Ty nie lubisz co jak okna są do podłogi? albo w kuchni pod oknem i ścianami zewnętrznymi są meble?Wszystko zależy od projektu, Mam jedno duże przeszklenie i grzejnik dałem ozdobny obok na ścianie. I w niczym mi to nie przeszkadza. A dom mam 80m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.05.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 To teraz Eryku rozpętałes wojnę z COPowcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.05.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Ah ta magia cyferek i copów fizyka to dla ciebie magia? masz na forum opomiarowane instalacje, nawet na kaloryferach A może warto to przekalkulować? Jeżeli ogrzewanie w moim domu wyjdzie znacząco taniej to dorzucanie raz na tydzień do podajnika chyba nie będzie wielkim problemem. Robi się z ludzi teraz niemoty z lewymi rękami. widocznie słabo kalkulowałeś. na forum zwykle jak się ktoś przesiada z ekogroszku na PC to ma niższe rachunki. Wszystko zależy od projektu, Mam jedno duże przeszklenie i grzejnik dałem ozdobny obok na ścianie. I w niczym mi to nie przeszkadza. A dom mam 80m2 ozdobny grzejnik? wybacz, ale ładniejsze rzeczy można powiesić na ścianie. wstawiłeś kocioł na paliwo stałe do domu 80 m2 ? w jakim celu? taniej niż budowa całej kotłowni komina i instalacja kotła wyszłoby doprowadzenie domu do stanu mocno energooszczędnego i grzanie prądem. warto zauważyć, że założyciel wątku nie ma miejsca na kocioł. z tego jasno wynika, że do kosztu instalacji kotła na paliwo stałe należy doliczyć koszt odpowiedniego pomieszczenia i komina (całego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka_93 31.05.2018 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 A no gruntowa to już trochę inaczej niestety nie na moje warunki . A co sądzicie o wycenie montażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.05.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 A no gruntowa to już trochę inaczej co inaczej? gruntowa to SCOP spokojnie 4, powietrzna spokojnie 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka_93 31.05.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 co inaczej? gruntowa to SCOP spokojnie 4, powietrzna spokojnie 3. To inaczej, że gruntowa różni się od powietrznej sposobem pracy, montażu, cena, zapotrzebowaniem na energię itd. Więc nie ma co kierować się opiniami i wskaźnikami gruntowki wybierając pompę powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Dziewczyna nic nie napisała o wentylacji, ociepleniu podłóg, stropu a wy jej wciskacie pompę ciepła bo "cyferki się nie mylą". Ciekawe czy przy -15 na zewnątrz też tak kolorowo będzie miała z tą pompą. A szczytem to już jest porównywanie tej pompy do pompy gruntowej. Zastanów się porządnie na tą pompą dziewczyno. Mi też doradzali pompę, prąd bo "dom mały" i "cyferki nie kłamią". I dobrze, że nie założyłem. Mam gaz, śmieciucha i śpię spokojnie. Przemyśl dobrze wszystko i rozważ ten kocioł z podajnikiem. Na kolegę arturo72 weź poprawkę Zapomniałeś dopisać, że DLA CIEBIE jest bardziej komfortowo. Ja natomiast nie lubię ciepła z podłogówki dlatego mam grzejniki w całym domu. Świadomie wybrane No popatrz, a ja mam grzejniki pod oknami a nie na ścianach. I tak pod okna nie dasz szafy czy biurka więc to żaden agrument I takich jaskiniowcow,którzy nie mają zielonego pojęcia o dzisiejszym życiu należałoby z powrotem do szkoły odsylac na lekcję fizyki. I to nie przypadek,że wyborcami PIS jest głównie nie douczone i nie myślace społeczeństwo. Powietrzne pompy ciepła człowieku z jaskini od dziesiecioleci stosowane są z powodzeniem w Skandynawii gdzie klimat jest "troszkę" ostrzejszy niż w Polsce. Nie lubisz cyferek zatem przy temp.-20st.C pompa pracowała normalnie zużywając przy tym 3,45kWh na godzinę pracy z mocą 9kW. Ba pracowała normalnie również przy najniższej zaobserwowanej od 5 lat -26st.C. Wentylacja czy izolacja ma mało tu do rzeczy bo gdybym mial grawitacyjna i słaba izolację pompa zamiast 10h pracy na dobę pracowałaby 13 czy 15h i w tych mrozach nie zuzylaby ok.35kWh czyli ok.10zł na dobę tylko 52kWh czyli 20zl na dobę. Już Ci zwracałem uwagę,żebyś mówił "nie lubię zimna z podłogowki" bo temp.podlogi przy podlogowce to 25-27st.a Twoja stopa ma 36,6st. Lubisz chodzić po lodowatej podlodze. Edytowane 1 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 @Arturo72 dzięki za opinię - właśnie takiej konkretnej mi było trzeba Jesteśmy już w 95,9 % przekonani co do pompy. Dlatego też postanowiłam napisać do lokalnych firm o wycenę PW. Postanowiłam podzielić się z Wami jedną z nich. Co sądzicie? Czy taka cena jest warta uwagi? Oferta na wykonanie kotłowni z pompą ciepła - powietrzną Viessmann Vitocal 100-S A 08 o mocy 8,2 kW, COP = 4,8, Klasa: A+ (ogrzewanie), A+ (ciepła woda użytkowa) (wersja A1) Oferta została sprawdzona pod względem technicznym i dopasowana do Państwa potrzeb cieplnych obiektu, jak i ciepłej wody użytkowej. 1. Etap instalacje wod.-kan., c.o. podtynkowe Instalacja wodna: rury i kształtki wodne; instalacja kanalizacyjna: rury i kształtki kanalizacyjne, uchwyty do rur (bez leżaka kanalizacyjnego i stelaży podtynkowych); instalacja c.o. podtynkowa, szafki rozdzielaczowe (szt.2), otuliny. Materiał i robocizna: 5 300,00 zł + VAT8% 2. Etap instalacje wodna, c.o. podposadzkowe Instalacja wodna wewnętrzna podposadzkowa, zespół wodomierzowy, filtry, instalacja cyrkulacyjna cwu, instalacja wodna ogrodowa, instalacja c.o. podłogowa (156 m2), rozdzielacze c.o. podłogowe z rotametrami (szt.2) Materiał i robocizna: 12 300,00 zł + VAT8% 3. Etap pompa ciepła z buforem i zasobnikiem Pompa ciepła powietrzna Viessmann Vitocal 100-S A 08 o mocy 8,2 kW 1 fazowa jednostka zewnętrzna i wewnętrzna z zasobnikiem c.w.u. Biawar Quattro 150 l i buforem Biawar UKV 100 l, osprzętem kotłowni, instalacją łączącą jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną z maskownicami instalacji wraz z robocizną, podłączeniem, uruchomieniem pompy i przeszkoleniem Inwestora. Materiał i robocizna: 25 600,00 zł + VAT8% Łączna wartość oferty: materiał i robocizna : 43 200,00 zł netto + VAT 8% Z pdlogowka wygląda ok. Oczywiście można taniej rozdzielając poszczególne etapy dla tańszych wykonawców i kupując tańsza pompę bo Viesseman cenowo jest z górnej półki co nie znaczy tak samo w przypadku technicznego aspektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.06.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 No tak, w sumie racja, nic nie napisałam. Proszę o wyrozumiałość, nie bardzo znam się jeszcze na rzeczy Więc tak- dom z poddaszem użytkowym, około 140 m2 po podłogach, na planie prostokąta, dach dwuspadowy z dwiema lukarnami , salon od strony poludniowo -zachodniej. Bez garazu. Kotlownia niecale 6 m2 . Okna raczej trzyszybowe. Ogrzewanie podłogowe w całym domu plus dwa grzejniki w łazienkach . Fundament tradycyjny. Będziemy budować z Ytonga 24cm, ocieplenie styropian 15 cm. Hmm co jeszcze ? OZC niestety nie mam Jak ogarnę jak się wstawia zdjęcia to wrzucę rzuty Hm.. przy takich parametrach budynku fachowcy polecają PC o mocy 8,2kW ? Ciekawe dlaczego, do mojego domku 3ch zapytanych zalecało mi 9kW a mam 84 mieszkalnej plus 26 garaż i nieco lepsze ocieplenie Ktoś pytał jakie minusy pompy oprócz ceny? To jeden z nich - nie wiadomo któremu instalatorowi wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Hm.. przy takich parametrach budynku fachowcy polecają PC o mocy 8,2kW ? Ciekawe dlaczego, do mojego domku 3ch zapytanych zalecało mi 9kW a mam 84 mieszkalnej plus 26 garaż i nieco lepsze ocieplenie Ktoś pytał jakie minusy pompy oprócz ceny? To jeden z nich - nie wiadomo któremu instalatorowi wierzyć Mając obliczone OZC nie bazujemy na nikim i nie prosimy o dobór nikogo tylko konkretnie uderzamy o ofertę danej mocy. Ileż to razy można powtarzać,że OZC to podstawa....chociażby dla własnej wiedzy jakich rachunkow spodziewać się po domu i ile dom potrzebuje mocy. I to nie dotyczy tylko pompy ciepła ale każdego źródła ciepła czy to kotla na węgiel czy pellet czy gazowego czy elektrycznego czy kabli i mat grzewczych Edytowane 1 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.06.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Mając obliczone OZC nie bazujemy na nikim i nie prosimy o dobór nikogo tylko konkretnie uderzamy o ofertę danej mocy. Ileż to razy można powtarzać,że OZC to podstawa....chociażby dla własnej wiedzy jakich rachunkow spodziewać się po domu i ile dom potrzebuje mocy. I to nie dotyczy tylko pompy ciepła ale każdego źródła ciepła czy to kotla na węgiel czy pellet czy gazowego czy elektrycznego czy kabli i mat grzewczych Czy dla domu zbudowanego z BK klasy 400 wynik OZC będzie taki sam jak dla BK klasy 600? Czy różnica grubości 2cm styropianu na elewacji jest bez znaczenia? Czy ilość komór w ramach okiennych ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Czy dla domu zbudowanego z BK klasy 400 wynik OZC będzie taki sam jak dla BK klasy 600? Czy różnica grubości 2cm styropianu na elewacji jest bez znaczenia? Czy ilość komór w ramach okiennych ma znaczenie? Dla każdego domu nawet identycznie zbudowanego technologicznie a zbudowanego w dwóch różnych strefach klimatycznych zapotrzebowanie na ciepło jak i obciążenie cieplne będzie RÓŻNE. Zatem dobór mocy urzadzenia grzewczego będzie inny jak też i rachunki za ogrzewanie będą inne w tych dwóch domach. Dlatego tak ważna jest wiedza o domu i jego zapotrzebowaniu na energię. A co.do mocy samych pomp,9kW panasa przy -15śr może mieć dalej 9kW ale inna 9kW tez panasa może mieć przy -15st ok 5kW obie 9kW przeznaczone są do dwóch różnych domów lub tego samego ale grzanego innym schematem. Silniki fiatowskie 1'9 jtd zależnie w jakim modelu były montowane miały moc od 80 do.110KM. Edytowane 1 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.06.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Dla każdego domu nawet identycznie zbudowanego technologicznie a zbudowanego w dwóch różnych strefach klimatycznych zapotrzebowanie na ciepło jak i obciążenie cieplne będzie RÓŻNE. Zatem dobór mocy urzadzenia grzewczego będzie inny jak też i rachunki za ogrzewanie będą inne w tych dwóch domach. Dlatego tak ważna jest wiedza o domu i jego zapotrzebowaniu na energię. A co.do mocy samych pomp,9kW panasa przy -15śr może mieć dalej 9kW ale inna 9kW tez panasa może mieć przy -15st ok 5kW obie 9kW przeznaczone są do dwóch różnych domów lub tego samego ale grzanego innym schematem. Silniki fiatowskie 1'9 jtd zależnie w jakim modelu były montowane miały moc od 80 do.110KM. Ja to rozumiem i dlatego, skoro na dzień dzisiejszy nie mogę zdobyć nigdzie materiałów z jakich chcę budować, to jaki ma sens robić OZC? To nie jest tak, że sobie wymyślę jedną opcję, pójdę do sklepu i kupię to co sobie chcę. Ba...gdzie nie pojadę, to wszędzie gadka - bierz pan co przywieziemy, bo nie wiadomo, kiedy będzie. Tu, na forum ludzie piszą, że np kupują BK po 9zł/szt. a w mojej okolicy 12/szt wołają. Ale to już nie o to chodzi, bo zapytani instalatorzy dostają te same dane budynku a wyliczają co wyliczają. Pamiętam, że zwracałem uwagę na moc grzewczą proponowanych pomp i przy A-7 W35 i jedna miała 7,3Kw druga 5,9 trzecia była taka sama jak któraś z nich. Takie coś powoduje spadek mojego zaufania do tematu pomp, bo mam uczucie, że będę królikiem doświadczalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Ja to rozumiem i dlatego, skoro na dzień dzisiejszy nie mogę zdobyć nigdzie materiałów z jakich chcę budować, to jaki ma sens robić OZC? To nie jest tak, że sobie wymyślę jedną opcję, pójdę do sklepu i kupię to co sobie chcę. Ba...gdzie nie pojadę, to wszędzie gadka - bierz pan co przywieziemy, bo nie wiadomo, kiedy będzie. Tu, na forum ludzie piszą, że np kupują BK po 9zł/szt. a w mojej okolicy 12/szt wołają. Ale to już nie o to chodzi, bo zapytani instalatorzy dostają te same dane budynku a wyliczają co wyliczają. Pamiętam, że zwracałem uwagę na moc grzewczą proponowanych pomp i przy A-7 W35 i jedna miała 7,3Kw druga 5,9 trzecia była taka sama jak któraś z nich. Takie coś powoduje spadek mojego zaufania do tematu pomp, bo mam uczucie, że będę królikiem doświadczalnym Ty nie masz iść do sklepu i kupować. To jest najgorszy błąd jaki można popełnić,stąd masz takie reakcje sprzedających. Ty masz za zadanie kupić a najbliższy sklep czy instalator zawsze będzie najdroższy. Edytowane 1 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 02.06.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 A ja popieram Eryka. Osobiście wolę grzejniki i w nowo budowanym domu i będę miał piec na eko-groszek lub pellet. Instalowanie pompy mocno bym przemyślał. A już na pewno nie opierałbym się tylko na cyferkach i ludziach dla których PC to religia... a niestety na tym forum tak super doradzających jest wielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 02.06.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 A ja popieram Eryka. Osobiście wolę grzejniki i w nowo budowanym domu i będę miał piec na eko-groszek lub pellet. Instalowanie pompy mocno bym przemyślał. A już na pewno nie opierałbym się tylko na cyferkach i ludziach dla których PC to religia... a niestety na tym forum tak super doradzających jest wielu. Skoro nie na cyferkach to na czym opierać wybór? Może być jeszcze wygoda/komfort, ale to nie dotyczy węgla czy pelletu. Potem to już tylko wiara ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 02.06.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Dlaczego wygoda i komfort nie dotyczy peletu? Kolejny inwalida który napełnianie zbiornika na pelet nazywa ciężką pracą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 02.06.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Skoro nie na cyferkach to na czym opierać wybór? Może być jeszcze wygoda/komfort, ale to nie dotyczy węgla czy pelletu. Potem to już tylko wiara ;p Na wiarygodnych i różnych opiniach innych oraz porównaniach różnych domów, a nie tylko na zachwyconych i zapatrzonych ludzi na forum który nic innego nie uznają. Mam kolegę ma PC i w rachunkach szału nie ma ... A z troszkę innej beczki nawet on sam mówi że nie jest zadowolony z WM, a przynajmniej nie jest to coś czego by oczekiwał. WM ja będę zakładał, ponieważ ja tego chce i jestem do tego przekonany ze wszystkimi wadami i zaletami. Ale to podkreślam ja chcę a nie ludzie z forum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts