Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiejski wymarzony potrzebuje pomocy! :)

Tinka_93

Recommended Posts

Dziewczyna nic nie napisała o wentylacji, ociepleniu podłóg, stropu a wy jej wciskacie pompę ciepła bo "cyferki się nie mylą". Ciekawe czy przy -15 na zewnątrz też tak kolorowo będzie miała z tą pompą. A szczytem to już jest porównywanie tej pompy do pompy gruntowej. Zastanów się porządnie na tą pompą dziewczyno. Mi też doradzali pompę, prąd bo "dom mały" i "cyferki nie kłamią". I dobrze, że nie założyłem. Mam gaz, śmieciucha i śpię spokojnie. Przemyśl dobrze wszystko i rozważ ten kocioł z podajnikiem. Na kolegę arturo72 weź poprawkę

Najlepiej podłogowe i nie tylko z powodu niższych temperatur jakie musi "wytworzyć" pompa ale po prostu jest bardziej komfortowe
Zapomniałeś dopisać, że DLA CIEBIE jest bardziej komfortowo. Ja natomiast nie lubię ciepła z podłogówki dlatego mam grzejniki w całym domu. Świadomie wybrane

Poza tym nie masz wtedy gratów (grzejników) wiszących na ścianach
No popatrz, a ja mam grzejniki pod oknami a nie na ścianach. I tak pod okna nie dasz szafy czy biurka więc to żaden agrument

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziewczyna nic nie napisała o wentylacji, ociepleniu podłóg, stropu a wy jej wciskacie pompę ciepła bo "cyferki się nie mylą". Ciekawe czy przy -15 na zewnątrz też tak kolorowo będzie miała z tą pompą. A szczytem to już jest porównywanie tej pompy do pompy gruntowej. Zastanów się porządnie na tą pompą dziewczyno. Mi też doradzali pompę, prąd bo "dom mały" i "cyferki nie kłamią". I dobrze, że nie założyłem. Mam gaz, śmieciucha i śpię spokojnie. Przemyśl dobrze wszystko i rozważ ten kocioł z podajnikiem. Na kolegę arturo72 weź poprawkę

co za bzdury. pompa ciepła p-w z prawidłowo wykonaną instalacją ogrzewania podłogowego ma SCOP 3-3,5. czyli średniorocznie masz w tym założone te temperatury poniżej 15 stopni. świetna rada - kup se kocioł z podajnikiem, zostań jego niewolnikiem.

Zapomniałeś dopisać, że DLA CIEBIE jest bardziej komfortowo. Ja natomiast nie lubię ciepła z podłogówki dlatego mam grzejniki w całym domu. Świadomie wybrane

No popatrz, a ja mam grzejniki pod oknami a nie na ścianach. I tak pod okna nie dasz szafy czy biurka więc to żaden agrument

akurat we współczesnym budownictwie raczej nie czuć działania podłogówki. po prostu w domu jest ciepło. kaloryfery pod oknami? co jak okna są do podłogi? albo w kuchni pod oknem i ścianami zewnętrznymi są meble? na parterze np. nie mam w ogóle miejsca na grzejnik, a nawet gdybym miał to bym się w to nie wpakował.

pompa ciepła p-w z prawidłowo wykonaną instalacją ogrzewania podłogowego ma SCOP 3-3,5
Ah ta magia cyferek i copów

świetna rada - kup se kocioł z podajnikiem, zostań jego niewolnikiem.
A może warto to przekalkulować? Jeżeli ogrzewanie w moim domu wyjdzie znacząco taniej to dorzucanie raz na tydzień do podajnika chyba nie będzie wielkim problemem. Robi się z ludzi teraz niemoty z lewymi rękami.

akurat we współczesnym budownictwie raczej nie czuć działania podłogówki. po prostu w domu jest ciepło.
No dokładnie. Kwestia indywidualna. Ja lubię czuć działanie grzejnika. Ty nie lubisz

co jak okna są do podłogi? albo w kuchni pod oknem i ścianami zewnętrznymi są meble?
Wszystko zależy od projektu, Mam jedno duże przeszklenie i grzejnik dałem ozdobny obok na ścianie. I w niczym mi to nie przeszkadza. A dom mam 80m2

Ah ta magia cyferek i copów

fizyka to dla ciebie magia? masz na forum opomiarowane instalacje, nawet na kaloryferach

A może warto to przekalkulować? Jeżeli ogrzewanie w moim domu wyjdzie znacząco taniej to dorzucanie raz na tydzień do podajnika chyba nie będzie wielkim problemem. Robi się z ludzi teraz niemoty z lewymi rękami.

widocznie słabo kalkulowałeś. na forum zwykle jak się ktoś przesiada z ekogroszku na PC to ma niższe rachunki.

Wszystko zależy od projektu, Mam jedno duże przeszklenie i grzejnik dałem ozdobny obok na ścianie. I w niczym mi to nie przeszkadza. A dom mam 80m2

ozdobny grzejnik? wybacz, ale ładniejsze rzeczy można powiesić na ścianie. wstawiłeś kocioł na paliwo stałe do domu 80 m2 ? w jakim celu? taniej niż budowa całej kotłowni komina i instalacja kotła wyszłoby doprowadzenie domu do stanu mocno energooszczędnego i grzanie prądem.

warto zauważyć, że założyciel wątku nie ma miejsca na kocioł. z tego jasno wynika, że do kosztu instalacji kotła na paliwo stałe należy doliczyć koszt odpowiedniego pomieszczenia i komina (całego)

Gość Arturo72

I takich jaskiniowcow,którzy nie mają zielonego pojęcia o dzisiejszym życiu należałoby z powrotem do szkoły odsylac na lekcję fizyki.

I to nie przypadek,że wyborcami PIS jest głównie nie douczone i nie myślace społeczeństwo.

Powietrzne pompy ciepła człowieku z jaskini od dziesiecioleci stosowane są z powodzeniem w Skandynawii gdzie klimat jest "troszkę" ostrzejszy niż w Polsce.

Nie lubisz cyferek zatem przy temp.-20st.C pompa pracowała normalnie zużywając przy tym 3,45kWh na godzinę pracy z mocą 9kW.

Ba pracowała normalnie również przy najniższej zaobserwowanej od 5 lat -26st.C.

Wentylacja czy izolacja ma mało tu do rzeczy bo gdybym mial grawitacyjna i słaba izolację pompa zamiast 10h pracy na dobę pracowałaby 13 czy 15h i w tych mrozach nie zuzylaby ok.35kWh czyli ok.10zł na dobę tylko 52kWh czyli 20zl na dobę.

Już Ci zwracałem uwagę,żebyś mówił "nie lubię zimna z podłogowki" bo temp.podlogi przy podlogowce to 25-27st.a Twoja stopa ma 36,6st. Lubisz chodzić po lodowatej podlodze.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
@Arturo72 dzięki za opinię - właśnie takiej konkretnej mi było trzeba :)

Jesteśmy już w 95,9 % przekonani co do pompy. Dlatego też postanowiłam napisać do lokalnych firm o wycenę PW. Postanowiłam podzielić się z Wami jedną z nich.

Co sądzicie? Czy taka cena jest warta uwagi?

Oferta na wykonanie kotłowni z pompą ciepła - powietrzną

Viessmann Vitocal 100-S A 08 o mocy 8,2 kW, COP = 4,8,

Klasa: A+ (ogrzewanie), A+ (ciepła woda użytkowa) (wersja A1)

Oferta została sprawdzona pod względem technicznym i dopasowana do Państwa potrzeb cieplnych obiektu, jak i ciepłej wody użytkowej.

1. Etap instalacje wod.-kan., c.o. podtynkowe

Instalacja wodna: rury i kształtki wodne; instalacja kanalizacyjna: rury i kształtki kanalizacyjne, uchwyty do rur (bez leżaka kanalizacyjnego i stelaży podtynkowych); instalacja c.o. podtynkowa, szafki rozdzielaczowe (szt.2), otuliny.

Materiał i robocizna: 5 300,00 zł + VAT8%

2. Etap instalacje wodna, c.o. podposadzkowe

Instalacja wodna wewnętrzna podposadzkowa, zespół wodomierzowy, filtry, instalacja cyrkulacyjna cwu, instalacja wodna ogrodowa, instalacja c.o. podłogowa (156 m2), rozdzielacze c.o. podłogowe z rotametrami (szt.2)

Materiał i robocizna: 12 300,00 zł + VAT8%

3. Etap pompa ciepła z buforem i zasobnikiem

Pompa ciepła powietrzna Viessmann Vitocal 100-S A 08 o mocy 8,2 kW 1 fazowa jednostka zewnętrzna i wewnętrzna z zasobnikiem c.w.u. Biawar Quattro 150 l i buforem Biawar UKV 100 l, osprzętem kotłowni, instalacją łączącą jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną z maskownicami instalacji wraz z robocizną, podłączeniem, uruchomieniem pompy i przeszkoleniem Inwestora.

Materiał i robocizna: 25 600,00 zł + VAT8%

Łączna wartość oferty: materiał i robocizna : 43 200,00 zł netto + VAT 8%

Z pdlogowka wygląda ok.

Oczywiście można taniej rozdzielając poszczególne etapy dla tańszych wykonawców i kupując tańsza pompę bo Viesseman cenowo jest z górnej półki co nie znaczy tak samo w przypadku technicznego aspektu.

No tak, w sumie racja, nic nie napisałam. Proszę o wyrozumiałość, nie bardzo znam się jeszcze na rzeczy ;)

Więc tak- dom z poddaszem użytkowym, około 140 m2 po podłogach, na planie prostokąta, dach dwuspadowy z dwiema lukarnami , salon od strony poludniowo -zachodniej. Bez garazu. Kotlownia niecale 6 m2 . Okna raczej trzyszybowe. Ogrzewanie podłogowe w całym domu plus dwa grzejniki w łazienkach . Fundament tradycyjny. Będziemy budować z Ytonga 24cm, ocieplenie styropian 15 cm. Hmm co jeszcze ? OZC niestety nie mam :( Jak ogarnę jak się wstawia zdjęcia to wrzucę rzuty ;)

Hm.. przy takich parametrach budynku fachowcy polecają PC o mocy 8,2kW ? Ciekawe dlaczego, do mojego domku 3ch zapytanych zalecało mi 9kW a mam 84 mieszkalnej plus 26 garaż i nieco lepsze ocieplenie :)

Ktoś pytał jakie minusy pompy oprócz ceny? To jeden z nich - nie wiadomo któremu instalatorowi wierzyć :D

Gość Arturo72
Hm.. przy takich parametrach budynku fachowcy polecają PC o mocy 8,2kW ? Ciekawe dlaczego, do mojego domku 3ch zapytanych zalecało mi 9kW a mam 84 mieszkalnej plus 26 garaż i nieco lepsze ocieplenie :)

Ktoś pytał jakie minusy pompy oprócz ceny? To jeden z nich - nie wiadomo któremu instalatorowi wierzyć :D

Mając obliczone OZC nie bazujemy na nikim i nie prosimy o dobór nikogo tylko konkretnie uderzamy o ofertę danej mocy.

Ileż to razy można powtarzać,że OZC to podstawa....chociażby dla własnej wiedzy jakich rachunkow spodziewać się po domu i ile dom potrzebuje mocy.

I to nie dotyczy tylko pompy ciepła ale każdego źródła ciepła czy to kotla na węgiel czy pellet czy gazowego czy elektrycznego czy kabli i mat grzewczych

Edytowane przez Arturo72

Mając obliczone OZC nie bazujemy na nikim i nie prosimy o dobór nikogo tylko konkretnie uderzamy o ofertę danej mocy.

Ileż to razy można powtarzać,że OZC to podstawa....chociażby dla własnej wiedzy jakich rachunkow spodziewać się po domu i ile dom potrzebuje mocy.

I to nie dotyczy tylko pompy ciepła ale każdego źródła ciepła czy to kotla na węgiel czy pellet czy gazowego czy elektrycznego czy kabli i mat grzewczych

Czy dla domu zbudowanego z BK klasy 400 wynik OZC będzie taki sam jak dla BK klasy 600? Czy różnica grubości 2cm styropianu na elewacji jest bez znaczenia? Czy ilość komór w ramach okiennych ma znaczenie?

Gość Arturo72
Czy dla domu zbudowanego z BK klasy 400 wynik OZC będzie taki sam jak dla BK klasy 600? Czy różnica grubości 2cm styropianu na elewacji jest bez znaczenia? Czy ilość komór w ramach okiennych ma znaczenie?

Dla każdego domu nawet identycznie zbudowanego technologicznie a zbudowanego w dwóch różnych strefach klimatycznych zapotrzebowanie na ciepło jak i obciążenie cieplne będzie RÓŻNE.

Zatem dobór mocy urzadzenia grzewczego będzie inny jak też i rachunki za ogrzewanie będą inne w tych dwóch domach.

Dlatego tak ważna jest wiedza o domu i jego zapotrzebowaniu na energię.

A co.do mocy samych pomp,9kW panasa przy -15śr może mieć dalej 9kW ale inna 9kW tez panasa może mieć przy -15st ok 5kW obie 9kW przeznaczone są do dwóch różnych domów lub tego samego ale grzanego innym schematem.

Silniki fiatowskie 1'9 jtd zależnie w jakim modelu były montowane miały moc od 80 do.110KM.

Edytowane przez Arturo72

Dla każdego domu nawet identycznie zbudowanego technologicznie a zbudowanego w dwóch różnych strefach klimatycznych zapotrzebowanie na ciepło jak i obciążenie cieplne będzie RÓŻNE.

Zatem dobór mocy urzadzenia grzewczego będzie inny jak też i rachunki za ogrzewanie będą inne w tych dwóch domach.

Dlatego tak ważna jest wiedza o domu i jego zapotrzebowaniu na energię.

A co.do mocy samych pomp,9kW panasa przy -15śr może mieć dalej 9kW ale inna 9kW tez panasa może mieć przy -15st ok 5kW obie 9kW przeznaczone są do dwóch różnych domów lub tego samego ale grzanego innym schematem.

Silniki fiatowskie 1'9 jtd zależnie w jakim modelu były montowane miały moc od 80 do.110KM.

Ja to rozumiem i dlatego, skoro na dzień dzisiejszy nie mogę zdobyć nigdzie materiałów z jakich chcę budować, to jaki ma sens robić OZC? To nie jest tak, że sobie wymyślę jedną opcję, pójdę do sklepu i kupię to co sobie chcę. Ba...gdzie nie pojadę, to wszędzie gadka - bierz pan co przywieziemy, bo nie wiadomo, kiedy będzie. Tu, na forum ludzie piszą, że np kupują BK po 9zł/szt. a w mojej okolicy 12/szt wołają.

Ale to już nie o to chodzi, bo zapytani instalatorzy dostają te same dane budynku a wyliczają co wyliczają. Pamiętam, że zwracałem uwagę na moc grzewczą proponowanych pomp i przy A-7 W35 i jedna miała 7,3Kw druga 5,9 trzecia była taka sama jak któraś z nich. Takie coś powoduje spadek mojego zaufania do tematu pomp, bo mam uczucie, że będę królikiem doświadczalnym ;)

Gość Arturo72
Ja to rozumiem i dlatego, skoro na dzień dzisiejszy nie mogę zdobyć nigdzie materiałów z jakich chcę budować, to jaki ma sens robić OZC? To nie jest tak, że sobie wymyślę jedną opcję, pójdę do sklepu i kupię to co sobie chcę. Ba...gdzie nie pojadę, to wszędzie gadka - bierz pan co przywieziemy, bo nie wiadomo, kiedy będzie. Tu, na forum ludzie piszą, że np kupują BK po 9zł/szt. a w mojej okolicy 12/szt wołają.

Ale to już nie o to chodzi, bo zapytani instalatorzy dostają te same dane budynku a wyliczają co wyliczają. Pamiętam, że zwracałem uwagę na moc grzewczą proponowanych pomp i przy A-7 W35 i jedna miała 7,3Kw druga 5,9 trzecia była taka sama jak któraś z nich. Takie coś powoduje spadek mojego zaufania do tematu pomp, bo mam uczucie, że będę królikiem doświadczalnym ;)

Ty nie masz iść do sklepu i kupować. To jest najgorszy błąd jaki można popełnić,stąd masz takie reakcje sprzedających.

Ty masz za zadanie kupić a najbliższy sklep czy instalator zawsze będzie najdroższy.

Edytowane przez Arturo72

A ja popieram Eryka. Osobiście wolę grzejniki i w nowo budowanym domu i będę miał piec na eko-groszek lub pellet. Instalowanie pompy mocno bym przemyślał. A już na pewno nie opierałbym się tylko na cyferkach i ludziach dla których PC to religia... a niestety na tym forum tak super doradzających jest wielu.

A ja popieram Eryka. Osobiście wolę grzejniki i w nowo budowanym domu i będę miał piec na eko-groszek lub pellet. Instalowanie pompy mocno bym przemyślał. A już na pewno nie opierałbym się tylko na cyferkach i ludziach dla których PC to religia... a niestety na tym forum tak super doradzających jest wielu.

Skoro nie na cyferkach to na czym opierać wybór? Może być jeszcze wygoda/komfort, ale to nie dotyczy węgla czy pelletu.

Potem to już tylko wiara ;p

Skoro nie na cyferkach to na czym opierać wybór? Może być jeszcze wygoda/komfort, ale to nie dotyczy węgla czy pelletu.

Potem to już tylko wiara ;p

Na wiarygodnych i różnych opiniach innych oraz porównaniach różnych domów, a nie tylko na zachwyconych i zapatrzonych ludzi na forum który nic innego nie uznają. Mam kolegę ma PC i w rachunkach szału nie ma ... A z troszkę innej beczki nawet on sam mówi że nie jest zadowolony z WM, a przynajmniej nie jest to coś czego by oczekiwał. WM ja będę zakładał, ponieważ ja tego chce i jestem do tego przekonany ze wszystkimi wadami i zaletami. Ale to podkreślam ja chcę a nie ludzie z forum ...