Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiejski wymarzony potrzebuje pomocy! :)

Tinka_93

Recommended Posts

No cóz kazdy selktywnie wybiera sobie przepisy, wg Twoich ustalen Ep nie jest wazne do uznania wymagan WT, szkoda tylko ze inni nie mogą skorzystac z tego ułatwienia i ich przyszły dom musi jednak spełniac Ep. Moze zgłosisz taką poprawkę do rozporządzenia i ułatwisz zycie tysiącom inwestorów.

Muszą spełniać?? a kreatywny architekt ?Chce kasę to i Ep będzie dobre.

Powiedz mi jak EP przekłada się na oszczędności czy to tylko EkoPierdoła.

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To.pozdrów tych sąsiadów i powiedz ode mnie że są "kołki" skoro nie wiedzą co zbudowali wywalajac nie swiadomie kilkaset tys.zl

Już przekazałem ale nie powtórzę co miałem odpowiedzieć, nie wypada. I budował deweloper który zapłacił po wyroku tyle ile ty płacisz za ogrzewanie przez 40lat. W sumie to nie wiem kto jest kółkiem?

Ja na forum nie muszę szukać, wystarczy ulica na której mieszkam. A kolega to strasznie zapatrzony w siebie musi być jeżeli myśli że tylko on zajmuje się obliczeniami.

Nie jestem zapatrzony w siebie, ale to Ty zarzuciłes mi błedy w obliczeniach, dlatego powtórnie prosze o podanie przykładów tych płaczących i lamentujących z mojego powodu.

A faktycznie moją winą jest scisłe trzymanie sie metodologii i rozporządzen dotyczących obliczen ozc. Skoro są błedy i to i powinni byc poszkodowani, na tym forum tez. Nielogicznym by było aby były błedy a brak było tych ktorzy ucierpieli z powodu tych błedów. Skoro ofiary błednych obliczen z twojej ulicy to klienci dewelopera to dlaczego wrzucarz mnie do tego samego worka razem z tym deweloperem a raczej z jego projektantami?. Czy uwazasz ze wszyscy liczą źle i niedokladnie? Czy masz jakiekolwiek dowody i przykłady moich błednych obliczeń? Pytania mozna by mnozyc, łatwo jest oskarzac nie mając zadnych dowodów, nie mając zadnego pojecia o meritum sprawy.

Muszą spełniać?? a kreatywny architekt ?Chce kasę to i Ep będzie dobre.

Powiedz mi jak EP przekłada się na oszczędności czy to tylko EkoPierdoła.

Literalnie nie spełna twoj dom WT2017 i cokowielk bys nie stwierdził to i tak to nie ma znaczenia. Nie jest wazne czy Ep sie przekłada na oszczednosci czy tez nie, wazne jest nie spełnia bo jest wieksze od wartosci granicznej.

Ta dyskusja nie jest o zasadnosci stosowania Ep tylko zwykłym jego porównaniu z wartoscia wynikającą z wymagan WT. Ja wiem ze usiłułujesz skierowac dyskusję na tor zwiazany z celowoscią stosowania i wynikających konsekwencji prawnych zwiazanych z Ep. Nie o tym ta dyskusja, jezeli tego nie zozumiesz to szkoda mojego pisania.

Co do mojego zdania na na temat Ep to moze załoz inny wątek i tam przenies swoje uwagi i spostrzenia. Co do twojego pytania to uwazam ze najwazniejszym dla inwestora jest zapotrzebowanie na ciepło Qh,nd [kWh] oraz projektowe obciązenie cieplne fihl [w]. Wbrew pozorom nie jest to Eu czyli tzw. współcznynik energii uzytkowej, dlaczego? to temat na inny wątek.

Nie jestem zapatrzony w siebie, ale to Ty zarzuciłes mi błedy w obliczeniach, dlatego powtórnie prosze o podanie przykładów tych płaczących i lamentujących z mojego powodu.

A faktycznie moją winą jest scisłe trzymanie sie metodologii i rozporządzen dotyczących obliczen ozc. Skoro są błedy i to i powinni byc poszkodowani, na tym forum tez. Nielogicznym by było aby były błedy a brak było tych ktorzy ucierpieli z powodu tych błedów. Skoro ofiary błednych obliczen z twojej ulicy to klienci dewelopera to dlaczego wrzucarz mnie do tego samego worka razem z tym deweloperem a raczej z jego projektantami?. Czy uwazasz ze wszyscy liczą źle i niedokladnie? Czy masz jakiekolwiek dowody i przykłady moich błednych obliczeń? Pytania mozna by mnozyc, łatwo jest oskarzac nie mając zadnych dowodów, nie mając zadnego pojecia o meritum sprawy.

Nie mam.

Założyłam wątek, żeby pomógł mi w podjęciu decyzji, a zrobiła się gownoburza i nieprzyjemna dyskusja. Każdy ma swoje zdanie i doświadczenia, ale wyzwanie się od "inwalidów " , dyskusje polityczne, ocenianie (przeważnie negatywne) innych użytkowników - to nie jest fajne. Nie czyta się tego dobrze. Aż strach zadać kolejne pytanie :p

Ale to ważne, ponieważ stoję przed kolejnym wyborem.

Chodzi o wentylację mechaniczną z rekuperacją (o zgrozo jakże związane z pompą ciepła :p) . Architekt doradza , żeby zrobić, bo to niby fajna sprawa, ale zapewne i kosztowna. Ciekawa jetestem czy to działa? Jak to się montuje? Jaka cena montażu? Ma ktoś takie cudo ? ;)

Gość Arturo72
Chodzi o wentylację mechaniczną z rekuperacją (o zgrozo jakże związane z pompą ciepła :p)
WM z reku w żaden sposób nie jest związane z pompą ciepła,to zwykła wentylacja,która dotyczy każdego domu niezależnie czym będzie ogrzewany.
Architekt doradza , żeby zrobić, bo to niby fajna sprawa, ale zapewne i kosztowna. Ciekawa jetestem czy to działa? Jak to się montuje? Jaka cena montażu? Ma ktoś takie cudo ? ;)
Jest to jedyny sposób na poprawną wentylację w nowych,dobrze zaizolowanych domach i tyle powinno wystarczyć.Koszt ?Zależnie od tego czy ktoś ma dwie lewe ręce czy jak natura dała po jednej z każdej strony czyli od 2 do 20tys.zł...W moim przypadku koszt to 5,5tys.zł z reku w cenie 4tys.zł.
-rekuperator ok.4000zł-kanały termoflex fi 125mm 80mb-1000zł-kanały termoflex fi 150mm 20mb-220zł-2*skrzynki 125-5*125-150zł-2*trójnik Y 3*125-40zł-2*trójnik 45 125/100-60zł-przepustnica GWC 150-120zł-2*redukcja 150/125-36zł-cybanty-80zł-taśma-40zł-robocizna-0złSuma za WM z reku=5746złDo tego trzeba doliczyć jeszcze 13szt anemostatów i kratkę czerpni i wyrzutni.Oczywiście jest to ekonomiczna wersja WM z reku ale sam reku jest z "wodotryskami" :)
Tu bardziej czytelnie:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5597487&viewfull=1#post5597487 Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Dzięki Arturo72 za odpowiedź :) Jeśli chodzi o związek z pompą to podobno powietrze, które przepuszcza rekuperator jest ogrzewane, no i niby pompa nie zużywa tyle prądu.
Spoko ;) Jest to po części prawda bo reku odzyskuje ciepło wywiewane z domu ale po pierwsze nie jest tego aż tyle po drugie dotyczy to każdego ogrzewania bo będzie potrzeba mniej gazu,mniej węgla,mniej pelletu a po trzecie to jest tylko dodatek do poprawnej i komfortowej wentylacji bo grawitacyjna wentylacja słabo sprawdza się w nowych domach a po czwarte odzysk ciepła akurat przy pompie ciepła ma małe znaczenie ze względu na niski koszt jednostki energii czyli kWh.Bardziej zasadny odzysk ciepła jest przy gazie czy prądzie lub pellecie i węglu . Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Postaramy się zrobić sami , może uda się zaoszczędzić, bo budżet napięty :p Informacja poszła do architekta, niech kończy projekt i składam o PNB , bo ekipa juz na sierpień zamówiona , trzeba się uwijac ;)
Żadna filozofia,dacie radę a przy kanałach PE to bajka.Mi rozkładanie kanałów zajęło dwie soboty i sam to robiłem.Projekt również sam zrobilem na podstawie forum ale profi projekt to koszt ok.200zl