Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiewniki jakie i ile ?

Recommended Posts

Witam.Na forum temat byl juz poruszny.Wciaz nie wiem jednak jakie wybrac-sterowane recznie czy higroskopijnie, czy tez moze jeszcze inne,a moze wcale?Slyszlem opinie ,ze nawet z nawiewnikami konieczne jest regularne rozszczelnianie okien zima.

Jak sie przelicza ilsc nawiewnikow potrzebnych do danego pomieszczenia?

Pozdrawiam

tak od praktycznej strony to wydaje mi się, że same nawiewniki tu niewiele zmieną; rozszczelnianie też niewystarczające; bez uchylania lub otwierania okien nie zapewni się właściwej wymiany, szczególnie w nowo zasiedlonych lokalach, budynkach

oczywiście lepiej jest mieć nawiewniki

juz kiedys tu pisalem o nawietrzakach (nawiewnikach)

na wszystkie zamontowane okna w mej 8 letniej historii tylko 5 (piec) razy sytuacja wymuszala zastosowanie nawietrzakow. Dla mnie to kolejny przyklad przerostu formy nad trescia.

Kiedy sa niezbedne?

Gdy w domu mamy np. kapielowy piec gazowy a brak rury nawiewnej (tak kiedys sie robilo), terme gazowa w kuchni, oswietlenie gazowe ;) itp.

Gdy nie lubimy swierzego powietrza i na sama mysl o wietrzeniu ciarki nas przechodza

Gdy popelniono bledy przy montazu nowych okien (zamontowane tak, ze strefa przemarzania wypada od wewnatrz pomieszczenia a nie w osi okna - jako ratowanie sie przed demontazem i ponownym montazem)

Jakie maja wady?

Wnetrze przestrzeni miedzy oscieznica a skrzydlem jest zawsze brudne

Czesto glify w okolicy nawietrzakow takze brudem z powietrza zewnetrznego zachodza

Mechanika higrosterowalnosci czasem zawodzi czesto juz po roku z racji zabrudzenia powietrzem zewnetrznym

Nawietrzak zawsze mozna zamontowac nawet kilka lat od zamontowania okna i u wielu producentow nie jest to powod do utraty gwarancjji

Dziekuje Jareko i pozostalym za odpowiedz.Chyba w koncu zrezygnuje z nich na poczatek i bede obserwowal co sie dzieje;-)Ewentualnie pozniej je zaloze.Tym bardziej ze te oferowane przez firme Brokat wygladaja dosc paskudnie ;-)W salonie mam otwarty kominek wiec i tak trzeba bedzie tam rozszczelniac ,a moze i uchylac okno jak bedzie sie w nim palic.

jesli nie masz nawiewu powietrza do kominka to sam nawietrzak niewiele pomoze - zbyt mala wydajnosc i i tak bedziesz musial co najmniej okno rozszczelnic - ja w oknie najblizszym kominkowi i za najlatwiejszym dostepem zaintalowal stopniowanie uchylu gdyz samo rozszczelnienie takze malo wydajnym moze sie okazac a pelny uchyl zbyt wychladzac pomieszczenie bedzie

Jeden nawietrzak np ventair-brevis daje 25 m3/h max bez wzgledu na wiatr. W zasadzie z norm wynika, ze pokoj dla jednej osoby wymaga takiej lub podobnej ilosci powietrza. Oczywiscie nalezy zaczac od ilosci kratek wywiewnych. Kilkumnetrowej wysokosci kominy oznaczaja min 40 m3/h przy temp zewnetrznych <+12. Tyle potrzeba mniej wiecej w lazienkach i kuchni.

Najpierw dodaj wydajnosci wywiewnej ktora potzrebujesz czyli np.

Kuchnia 70 + lazienka 40 = 110 m3. Jesli tyle masz wywiac to liczla nawietrzakow dobiera sie sama 110 /25 = ponad 4. Teraz trzeba sie zastanowic gdzie je umiescic i po zawodach. Zauwaz ze jeden naiwtrzak nie zalatwi problemu.

Co do kominka to warto przemyslec inwestycje we wklad. Sa konstrukcje specjalnie do zabudowy w otwartych paleniskach. I trzeba potraktowac to jako element ZWIAZANY z wymiana stolarki.

Mnie jakośprzerażała perspektyw ciągle otwartych okien w dobie kompletnej energooszczędności 8)

Dlatego przy zamawianiu okien kupiłem również nawiewniki do salonów (kuchnia otwarta na salon) oraz sypialni (zdrowy sen).

Dodatkowo do kominka mam pociagnięte powietrze z zewnątrz. W oknie dachowym Fakro również jest nawiewnik o dużej wydajności - prawie 40m3.

Odnośnie brudzenia się profilu okiennego wewnątrz to jest to bzdura - gdyż do nawiewników stosuje się specjalne wkładki w profil które temu zapobiegają. Są one sprzedawane osobno.

Koszt 1 nawiewnika Ventair to 25zł 8) Zasadniczo nie ma się tam co popsuć.

Nawiewniki higrosterowane Aereco to już koszt 100zł za szt. :o a jak już ktoś tu pisał są awaryjne.

Po dogłębnym przestudjowaniu tematu nawiewników oraz poznaniu opini osób mieszkających w nowobudowanych - szczelnych domach doszedłem do wniosku że nawiewniki są niezbędne, bo nie każdego stać na wentylację mechaniczną :wink:

Tak na marginesie.

Aereco forsowało od dawna system higrosterowania po stronie nawiewu.

W wielu wątkach poruszany był problem niskiej skuteczności takiego rozwiązania.

W dziale nowości znajduje się nawietrzak ciśnieniowy. Tylko krowa nie zmienia poglądów. ;-)

Cena można by rzec stała dla aereco - ok 100.

Witam.Do kominka mam doprowadzone powietrze dodatkowo z garazu(takie dwa otwory zaraz przy krawedzi paleniska)jak juz pisalem chyba zaloze okna bez nawiewniow i ew.zamontuje pozniej jak beda jakies problemy.Nie jestem pewien czy w koncu uda mi sie "wywalczyc" mozliwosc stopniowanego uchylu w oknach.Jak juz pisalem w innym miejsu na forum firma Brokat(ktora to moja Kolezanka Malzonka jak na razie preferuje)twierdzi ze nie mozna w oknach antywlamaniowych(a takie chce miec na parterze)stosowac uchylu i stopniownego uchylu.Pzdrawam

stoesowanie nawiewników przypomina wstawienie starych okien , nieszczelnych efekt podobny...

sorki ale popelniasz totalny blad w rozumowaniu. Nawietrzaki wspomagaja nasza pamiec i nie dopuszczaja do nadmiaru wilgoci (hydrosterowalne) zas inne umozliwiaja minimalna wymiane powietrza jaka powinienes miec, Przy barku wymiany powietrza pomieszczenia zaczynaja zyc wlasnym zyciem - zaczynajac od lawinowego rozwoju roztoczy i innych szkodliwych dla nas drobnoustrojow do rozwoju grzybow i plesni na scianach

Nagminnie popelniany blad po wymianie okien na szczelne polega na tym, ze ludziska "zapominaja" wietrzyc w imie zle pojetych oszczednosci. Fakt - majac glowice termostatyczne w CO i nieumiejetnie wietrzac mozna spowodowac lawinowy wzrost kosztow ogrzewania

Poza tym kazdy nawietrzak mozesz zamknac na stale - ale to juz temat na inne opowiadanie :)

nie tędy droga jareko, wszelkiego rodzaju rozszczelniacze , nawiewniki i wywieniki nie zastapia 30m3/h dla jednej osoby powietrza , wszelkiego tego rodzaju "wynalazki" są tylko namiastką prawdziwej wymiany powietrza. nic nie zastapi wentylacji mechanicznej z prawdziwego zdarzenia. Nie mów że stosowanie do nowych szczelnych okien rozszczelniaczy, nawiewników jest tylko pół albo ćwierć środkiem, po co w takim razie szczelne okna???

Witku.Masz pewnie w 100 % racje ;-) Tyle ze to w przypadku jak buduje sie dom od podstaw.Ja mam kawalek segmentu kilkunastoletni i zastosowanie"wentylacji mechanicznej z prawdziwego zdarzenia" raczej nie wchodzi w gre.Nie wspominajac juz o kosztach .Tak wiec pozostaje wietrzenie ,lub nawiewniki + wietrzenie :cry:

WitekP - w starych oknach nie bylo mozliwosci "regulacji nieszczelnosci",

a nieszczelne okna byly we wszystkich pomieszczeniach.

Rozszczelniajac współczesne szczelne okna robimy to pod wlasna kontrola,

rozszczelniajac te które są niezbędne do prawidłowej/wystarczającej

wymiany powietrza, a pozostawiając szczelne (bez nawiewników) tam,

gdzie nie trzeba (np. lazienka, WC, ....), i ustawiając taki stopień rozszczelnienia,

jaki uznamy za stosowny.

Ja mam dodatkowo went. mechaniczna, ale tylko w qchni i pomieszczeniach

"mokrych", uruchamianą "na wilgoć" - jak na razie uwazam ze mi starcza

(plus normalna grawitacyjna)

pozdr Krzysiek

Prawidlowo zrobiona wentylacja grawitacyjna z wykorzystaniem powszechnie dostepnych na rynku srodkow do regulacji i nawet sterowania przeplywem powietrza bedzie w sezonie grzewczym spelniala swoje zadania poprawnie o przez caly czas zycia budynku. Intensywnosc wentylacji grawitacyjnej z czasow nieszczelnej stolarki szacowana byla w podrecznikach na 0,7-2 wymian na godzine. Od tamtej pory nie zmienily sie prawa fizyki tylko szczelnosc okien, Dzieki nawietrzakom mozliwe jest skuteczne ustabilizowanie naplywu swiezego powietrza w czasie sezonu grzewczego.

Zwolennikow wentylacji mechanicznej zapraszam do innych bardziej odpowiednich watkow.

swieta racja neuron :)

dodalbym tylko, ze w wiekszosci wypadkow w zupelnosci wystarczajaca jest funkcja rozszczelnienia jaka oferuja wszystkie dostepne okucia RU (rozwierno-uchylne) i nie m akoniecznosci od razu inwestowania w nawietrzaki. Bardzo czesto jest tez tak, ze klienci nasluchajac sie na temat nawietrzakow kupuja je a realnie ich nie wykorzystuja gdyz sa przyzwyczajeni do swierzego powietrza i maja caly czas rozszczelnione lub uchylone okna.