Adamer 30.09.2004 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Witam.Na forum temat byl juz poruszny.Wciaz nie wiem jednak jakie wybrac-sterowane recznie czy higroskopijnie, czy tez moze jeszcze inne,a moze wcale?Slyszlem opinie ,ze nawet z nawiewnikami konieczne jest regularne rozszczelnianie okien zima.Jak sie przelicza ilsc nawiewnikow potrzebnych do danego pomieszczenia?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 30.09.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Zobacz do projektu. Jeżeli nie ma - zapytaj projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 30.09.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 tak od praktycznej strony to wydaje mi się, że same nawiewniki tu niewiele zmieną; rozszczelnianie też niewystarczające; bez uchylania lub otwierania okien nie zapewni się właściwej wymiany, szczególnie w nowo zasiedlonych lokalach, budynkachoczywiście lepiej jest mieć nawiewniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamer 30.09.2004 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Dla uscislenia.Dom nie jest nowy.Zbudowany ze 14 lat temu.Chce zmienic okna ,bo niektore stare sie powypaczaly i snieg i woda potrafia sie wciskac przy silnym wietrze Oczywiscie w tej sytuacji nie mam problemu z wentylacja;-)Obawiam sie jednak ze po wymianie moze to byc problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.09.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 juz kiedys tu pisalem o nawietrzakach (nawiewnikach) na wszystkie zamontowane okna w mej 8 letniej historii tylko 5 (piec) razy sytuacja wymuszala zastosowanie nawietrzakow. Dla mnie to kolejny przyklad przerostu formy nad trescia. Kiedy sa niezbedne? Gdy w domu mamy np. kapielowy piec gazowy a brak rury nawiewnej (tak kiedys sie robilo), terme gazowa w kuchni, oswietlenie gazowe itp. Gdy nie lubimy swierzego powietrza i na sama mysl o wietrzeniu ciarki nas przechodza Gdy popelniono bledy przy montazu nowych okien (zamontowane tak, ze strefa przemarzania wypada od wewnatrz pomieszczenia a nie w osi okna - jako ratowanie sie przed demontazem i ponownym montazem) Jakie maja wady? Wnetrze przestrzeni miedzy oscieznica a skrzydlem jest zawsze brudne Czesto glify w okolicy nawietrzakow takze brudem z powietrza zewnetrznego zachodza Mechanika higrosterowalnosci czasem zawodzi czesto juz po roku z racji zabrudzenia powietrzem zewnetrznym Nawietrzak zawsze mozna zamontowac nawet kilka lat od zamontowania okna i u wielu producentow nie jest to powod do utraty gwarancjji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 30.09.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 http://www.aereco.com.pl, http://www.ventair.com.pl - tam jest wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamer 30.09.2004 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Dziekuje Jareko i pozostalym za odpowiedz.Chyba w koncu zrezygnuje z nich na poczatek i bede obserwowal co sie dzieje;-)Ewentualnie pozniej je zaloze.Tym bardziej ze te oferowane przez firme Brokat wygladaja dosc paskudnie ;-)W salonie mam otwarty kominek wiec i tak trzeba bedzie tam rozszczelniac ,a moze i uchylac okno jak bedzie sie w nim palic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.09.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 jesli nie masz nawiewu powietrza do kominka to sam nawietrzak niewiele pomoze - zbyt mala wydajnosc i i tak bedziesz musial co najmniej okno rozszczelnic - ja w oknie najblizszym kominkowi i za najlatwiejszym dostepem zaintalowal stopniowanie uchylu gdyz samo rozszczelnienie takze malo wydajnym moze sie okazac a pelny uchyl zbyt wychladzac pomieszczenie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 01.10.2004 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Jeden nawietrzak np ventair-brevis daje 25 m3/h max bez wzgledu na wiatr. W zasadzie z norm wynika, ze pokoj dla jednej osoby wymaga takiej lub podobnej ilosci powietrza. Oczywiscie nalezy zaczac od ilosci kratek wywiewnych. Kilkumnetrowej wysokosci kominy oznaczaja min 40 m3/h przy temp zewnetrznych <+12. Tyle potrzeba mniej wiecej w lazienkach i kuchni.Najpierw dodaj wydajnosci wywiewnej ktora potzrebujesz czyli np. Kuchnia 70 + lazienka 40 = 110 m3. Jesli tyle masz wywiac to liczla nawietrzakow dobiera sie sama 110 /25 = ponad 4. Teraz trzeba sie zastanowic gdzie je umiescic i po zawodach. Zauwaz ze jeden naiwtrzak nie zalatwi problemu. Co do kominka to warto przemyslec inwestycje we wklad. Sa konstrukcje specjalnie do zabudowy w otwartych paleniskach. I trzeba potraktowac to jako element ZWIAZANY z wymiana stolarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 01.10.2004 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Mnie jakośprzerażała perspektyw ciągle otwartych okien w dobie kompletnej energooszczędności Dlatego przy zamawianiu okien kupiłem również nawiewniki do salonów (kuchnia otwarta na salon) oraz sypialni (zdrowy sen). Dodatkowo do kominka mam pociagnięte powietrze z zewnątrz. W oknie dachowym Fakro również jest nawiewnik o dużej wydajności - prawie 40m3. Odnośnie brudzenia się profilu okiennego wewnątrz to jest to bzdura - gdyż do nawiewników stosuje się specjalne wkładki w profil które temu zapobiegają. Są one sprzedawane osobno. Koszt 1 nawiewnika Ventair to 25zł Zasadniczo nie ma się tam co popsuć. Nawiewniki higrosterowane Aereco to już koszt 100zł za szt. a jak już ktoś tu pisał są awaryjne. Po dogłębnym przestudjowaniu tematu nawiewników oraz poznaniu opini osób mieszkających w nowobudowanych - szczelnych domach doszedłem do wniosku że nawiewniki są niezbędne, bo nie każdego stać na wentylację mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 01.10.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Tak na marginesie. Aereco forsowało od dawna system higrosterowania po stronie nawiewu. W wielu wątkach poruszany był problem niskiej skuteczności takiego rozwiązania. W dziale nowości znajduje się nawietrzak ciśnieniowy. Tylko krowa nie zmienia poglądów. Cena można by rzec stała dla aereco - ok 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamer 01.10.2004 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Witam.Do kominka mam doprowadzone powietrze dodatkowo z garazu(takie dwa otwory zaraz przy krawedzi paleniska)jak juz pisalem chyba zaloze okna bez nawiewniow i ew.zamontuje pozniej jak beda jakies problemy.Nie jestem pewien czy w koncu uda mi sie "wywalczyc" mozliwosc stopniowanego uchylu w oknach.Jak juz pisalem w innym miejsu na forum firma Brokat(ktora to moja Kolezanka Malzonka jak na razie preferuje)twierdzi ze nie mozna w oknach antywlamaniowych(a takie chce miec na parterze)stosowac uchylu i stopniownego uchylu.Pzdrawam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 01.10.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 stoesowanie nawiewników przypomina wstawienie starych okien , nieszczelnych efekt podobny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.10.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 stoesowanie nawiewników przypomina wstawienie starych okien , nieszczelnych efekt podobny... sorki ale popelniasz totalny blad w rozumowaniu. Nawietrzaki wspomagaja nasza pamiec i nie dopuszczaja do nadmiaru wilgoci (hydrosterowalne) zas inne umozliwiaja minimalna wymiane powietrza jaka powinienes miec, Przy barku wymiany powietrza pomieszczenia zaczynaja zyc wlasnym zyciem - zaczynajac od lawinowego rozwoju roztoczy i innych szkodliwych dla nas drobnoustrojow do rozwoju grzybow i plesni na scianach Nagminnie popelniany blad po wymianie okien na szczelne polega na tym, ze ludziska "zapominaja" wietrzyc w imie zle pojetych oszczednosci. Fakt - majac glowice termostatyczne w CO i nieumiejetnie wietrzac mozna spowodowac lawinowy wzrost kosztow ogrzewania Poza tym kazdy nawietrzak mozesz zamknac na stale - ale to juz temat na inne opowiadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 01.10.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 nie tędy droga jareko, wszelkiego rodzaju rozszczelniacze , nawiewniki i wywieniki nie zastapia 30m3/h dla jednej osoby powietrza , wszelkiego tego rodzaju "wynalazki" są tylko namiastką prawdziwej wymiany powietrza. nic nie zastapi wentylacji mechanicznej z prawdziwego zdarzenia. Nie mów że stosowanie do nowych szczelnych okien rozszczelniaczy, nawiewników jest tylko pół albo ćwierć środkiem, po co w takim razie szczelne okna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamer 02.10.2004 02:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Witku.Masz pewnie w 100 % racje Tyle ze to w przypadku jak buduje sie dom od podstaw.Ja mam kawalek segmentu kilkunastoletni i zastosowanie"wentylacji mechanicznej z prawdziwego zdarzenia" raczej nie wchodzi w gre.Nie wspominajac juz o kosztach .Tak wiec pozostaje wietrzenie ,lub nawiewniki + wietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 02.10.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 WitekP - w starych oknach nie bylo mozliwosci "regulacji nieszczelnosci",a nieszczelne okna byly we wszystkich pomieszczeniach.Rozszczelniajac współczesne szczelne okna robimy to pod wlasna kontrola,rozszczelniajac te które są niezbędne do prawidłowej/wystarczającej wymiany powietrza, a pozostawiając szczelne (bez nawiewników) tam,gdzie nie trzeba (np. lazienka, WC, ....), i ustawiając taki stopień rozszczelnienia,jaki uznamy za stosowny.Ja mam dodatkowo went. mechaniczna, ale tylko w qchni i pomieszczeniach"mokrych", uruchamianą "na wilgoć" - jak na razie uwazam ze mi starcza(plus normalna grawitacyjna) pozdr Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 02.10.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Prawidlowo zrobiona wentylacja grawitacyjna z wykorzystaniem powszechnie dostepnych na rynku srodkow do regulacji i nawet sterowania przeplywem powietrza bedzie w sezonie grzewczym spelniala swoje zadania poprawnie o przez caly czas zycia budynku. Intensywnosc wentylacji grawitacyjnej z czasow nieszczelnej stolarki szacowana byla w podrecznikach na 0,7-2 wymian na godzine. Od tamtej pory nie zmienily sie prawa fizyki tylko szczelnosc okien, Dzieki nawietrzakom mozliwe jest skuteczne ustabilizowanie naplywu swiezego powietrza w czasie sezonu grzewczego. Zwolennikow wentylacji mechanicznej zapraszam do innych bardziej odpowiednich watkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.10.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 swieta racja neuron dodalbym tylko, ze w wiekszosci wypadkow w zupelnosci wystarczajaca jest funkcja rozszczelnienia jaka oferuja wszystkie dostepne okucia RU (rozwierno-uchylne) i nie m akoniecznosci od razu inwestowania w nawietrzaki. Bardzo czesto jest tez tak, ze klienci nasluchajac sie na temat nawietrzakow kupuja je a realnie ich nie wykorzystuja gdyz sa przyzwyczajeni do swierzego powietrza i maja caly czas rozszczelnione lub uchylone okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 02.10.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 jarekoNie jestem specem od stolarki. Mozesz cos wiecej o funkcji rozszczelnienia w oknach z okuciem RU? Jakies porownanie z naiwtrzakami, albo wydajnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts