toommm 13.12.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Jeżeli mamy stały przepływ, to przy tej samej delcie każda pompa wyprodukuje tyle samo ciepła - dokładnie tyle, ile odbierze wylewka schładzając np. o 5* 1m3/h. Praw fizyki nie oszukasz. . Dla wszystkich co planują wydać więcej kasy na przewymiarowaną PC Edytowane 13 Grudnia 2018 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ba,nawet mógłbym mieć i 5kW przy -20st.C bo dom potrzebuje 3,5kW Dlatego napisałem,że nie zrozumiałeś I wtedy miałbym takie samo zużycie bo przecież delta Arturo... Mnie ciekawi jedna rzecz, a propos delty, przepływów itd. Swoją instalację, a właściwie temp. w pomieszczeniach, regulujesz (tak chyba można to nazwać) przepływami w rotametrach. Dobrze wiedząc, że nie do tego one służą. Czy twoja pompa obiegowa w PC, pracuje w trybie zmiennej różnicy ciśnień, czy constans? Jak zatem ma się to, do przykręcania przepływów na petlach pomieszczeń OP w pomieszczeniach? Zmieniają się ilości przepływającej wody przez układ OP. Co na to PC, jako źródło ciepła? Jest jej bez znaczenia, czy przez kryzowane pętle przepływa mniej lub więcej wody? Wytłumacz mi to, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Jeżeli mamy stały przepływ, to przy tej samej delcie każda pompa wyprodukuje tyle samo ciepła . Co jeśli mamy tryb pompy obiegowej, ze zmienną zmieniającą się regulacją przepływów (spowodowaną np. zamknięciem siłownika pętli) ? Jak reaguje wtedy PC? Co się wtedy dzieje z deltą? Pompa ciepła, zwiększa, zmniejsza moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.12.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 A potem jak sprężarka padnie to też zarobi, albo jeszcze lepiej nowego wciśnie, bo się naprawić nie da. Zresztą po co szanować to co się ma. Koszt mojej sprężarki to ok 300Euro, więc bardzo mało, a i tak jej nie katuje. Dlatego też nie warto kupować za dużej PC, chociaż już padły tu teorie, że PC to dwa razy większa musi być niz zapotrzebowanie domu. Widać komu na czym zależy , ale jak to było Coś w tym stylu. Dla tego tyle banów , tyle usuwanych postów ludzi , , którzy zakupili i nie bardzo jest tak kolorowo .... bo oni mieli kupić i wynocha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Ale na t-capie więcej zarobisz.... naganiaj, naganiaj Czy pompą o mocy grzewczej 3,5kW przy -20st.C zagrzeje dom,który przy -20st.C potrzebuje 3,5kW, w ciągu jedynie 10h grzania ? Jak nie to dlaczego ? W jaki sposób obecnie mi się to udaje z mocą 9kW przy -20st.C ? Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Redakcja wulgaryzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.12.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) moderowano Czy pompą o mocy grzewczej 3,5kW przy -20st.C zagrzeje dom,który przy -20st.C potrzebuje 3,5kW, w ciągu jedynie 10h grzania ? Jak nie to dlaczego ? W jaki sposób obecnie mi się to udaje z mocą 9kW przy -20st.C ? W twoim kraju są naprawdę srogie zimy ... Niczym się nie różnisz od wciskających śmieciuchy 25 kw do 100m2 domów . A cała świta ta wiesz co po rabacie była tylko przytakuje , za serwis 10 zł tańszy . Na PD też o tym piszą ..... Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Redakcja wyzwiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Arturo, odpowiesz mi proszę na moje pytania powyżej i to jedno poniżej?.... No way! Dalej cichcem sprzedajesz Panasa? Biedne te owieczki z forum.... Edytowane 13 Grudnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 W twoim kraju są naprawdę srogie zimy ... I kultury trochę sprzedawczyku Niczym się nie różnisz od wciskających śmieciuchy 25 kw do 100m2 domów . A cała świta ta wiesz co po rabacie była tylko przytakuje , za serwis 10 zł tańszy . Na PD też o tym piszą ..... Odpowiesz na pytanie czy nie wygodna będzie odpowiedź ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.12.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Odpowiesz na pytanie czy nie wygodna będzie odpowiedź ? Tak Arturo jest nie wygodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Następny. Jeszcze lepszy. No i poszło do góry. To już nie 2 razy a 2,5 raza więcej. Kto da 3 może 4? Ja rozumie, jak grzeje oporowo grzałkami czy kablami to tak, ale PC. WTF. Czytasz ze zrozumieniem ? Bo mam wrażenie,że na szkoły rzucales kamieniami: Skoro masz wyliczone 5kW z groszami przy temp.-18st.C to szukasz pompy o mocy 5kW z groszami przy -18st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Arturo... Mnie ciekawi jedna rzecz, a propos delty, przepływów itd. Swoją instalację, a właściwie temp. w pomieszczeniach, regulujesz (tak chyba można to nazwać) przepływami w rotametrach. Dobrze wiedząc, że nie do tego one służą. Czy twoja pompa obiegowa w PC, pracuje w trybie zmiennej różnicy ciśnień, czy constans? Jak zatem ma się to, do przykręcania przepływów na petlach pomieszczeń OP w pomieszczeniach? Zmieniają się ilości przepływającej wody przez układ OP. Co na to PC, jako źródło ciepła? Jest jej bez znaczenia, czy przez kryzowane pętle przepływa mniej lub więcej wody? Wytłumacz mi to, proszę. Arturo, odpowiedz. Bardzo cię proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Arturo... Mnie ciekawi jedna rzecz, a propos delty, przepływów itd. Swoją instalację, a właściwie temp. w pomieszczeniach, regulujesz (tak chyba można to nazwać) przepływami w rotametrach. Dobrze wiedząc, że nie do tego one służą. Czy twoja pompa obiegowa w PC, pracuje w trybie zmiennej różnicy ciśnień, czy constans? Jak zatem ma się to, do przykręcania przepływów na petlach pomieszczeń OP w pomieszczeniach? Zmieniają się ilości przepływającej wody przez układ OP. Co na to PC, jako źródło ciepła? Jest jej bez znaczenia, czy przez kryzowane pętle przepływa mniej lub więcej wody? Wytłumacz mi to, proszę. Nie reguluje przeplywami. Podlogowka była projektowana pod konkretne temp.w pomieszczeniach i konkretną.temp.zasilania. Wystarczyła lekka korekta na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.12.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ale dwukrotnie więcej? .... Naprawdę tyle zużywasz 10000kWh? Na CO zużywam około 2500-2600kWh na sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Nie reguluje przeplywami. Podlogowka była projektowana pod konkretne temp.w pomieszczeniach i konkretną.temp.zasilania. Wystarczyła lekka korekta na rozdzielaczu. Arturo, nie chce cie pogrążać, kto chce to znajdzie. W tym roku pisałeś na tylko na TYM forum , że ustawiasz temp.w pomieszczeniach, regulując przepływ rotametrami. Ale niech będzie. Kolega plusfoto i inni z samoregulacją. Też macie tak jak Arturo, wszystko idealnie zgodnie z projektem? jeśli nie, ktoś odpowie na moje pytanie zadane Arturowi? Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Na CO zużywam około 2500-2600kWh na sezon. U... To kolega aso..t się nieźle przestrzelił (ok 80%) w obliczeniach dla twego domu (OZC by as...t 4,7kW twoja stopka) Spokojnie, nie u ciebie jednego Jaką kubaturę ogrzewasz? Więc co tu napisałeś? I jeszcze jedno, mieszkam w domu parterowym więc zapotrzebowanie mego domku (10000kWh) jest większe niż innych domów o tej powierzchni Edytowane 13 Grudnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Arturo, nie chce cie pogrążać, kto chce to znajdzie. W tym roku pisałeś na tylko na TYM forum , że ustawiasz temp.w pomieszczeniach, regulując przepływ rotametrami. Ale niech będzie. Kolega plusfoto i inni z samoregulacją. Też macie tak jak Arturo, wszystko idealnie zgodnie z projektem? jeśli nie, ktoś odpowie na moje pytanie zadane Arturowi? Proszę. Zatem pogrąż mnie. Proszę. Szczególnie gdy reakcja by była następnego dnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Zatem pogrąż mnie. Proszę. Szczególnie gdy reakcja by była następnego dnia... Czyli nigdzie nie napisałeś, o wyregulowanej podłogówce? Oczywiście ale przy kagancu czyli KG utrzymywana jest stała temperatura właśnie dzięki wyregulowanej podlogowce. To powyżej, napisałem ja, hę? Szkoda mi czasu. To z tego roku z przed kilku dni. Nie mam czasu, aby grzebać po tym forum, ale magdaseb i inni z układem strefowym grzania OP, pewnie dobrze pamiętają twoje wypowiedzi i wyśmiewanie układu z siłownikami, kiedy ty to robisz rotametrami. Gdybyś był człowiekiem honorowym i prawdomównym, to byś się przyznał sam. Ale ty nie wiesz co to znaczy być "honorowym", a tym bardziej prawdomównym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.12.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Potwierdzam, moje "grzanie" strefowe było uznane przez Arturo jako zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.12.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 U... To kolega aso..t się nieźle przestrzelił (ok 80%) w obliczeniach dla twego domu (OZC by as...t 4,7kW twoja stopka) Spokojnie, nie u ciebie jednego Jaką kubaturę ogrzewasz? Więc co tu napisałeś? Chyba nie wiesz co to jest zapotrzebowanie na energię grzewczą wyliczane w ramach ozc i nie wiesz jak to ma się do zużycia energii gdy grzeje się pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.12.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Potwierdzam, moje "grzanie" strefowe było uznane przez Arturo jako zbędne. Przy grzaniu pompą ciepła z możliwością regulacji mocy grzewczej tzw. inwerterowej można zastosować grzanie strefowe. U mnie przepływy są wyregulowane rotametrami jak u 99% posiadaczy pomp ciepła typu on/off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts