Gość Arturo72 13.12.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Potwierdzam, moje "grzanie" strefowe było uznane przez Arturo jako zbędne. Dokładnie tak i dalej tak uważam ale JegoPan miał mnie pogrążyć tym,że uważam inaczej Pomogę mu: Słowo klucz,mój dom jest używany na co dzień i nie potrzebne jest zróżnicowanie temperatur oprócz tego co było w projekcie podlogowki i regulacji jej. Sterowniki w takim domu są zbędne. Co więcej,ja po pierwszym sezonie wyrzucilem nawet sterownik pokojowy. Wyobraź sobie oddawanie ciepła do pomieszczeń przez 3-4cm wylewke anhydrytowa a 10cm wylewke betonową+25cm betonu pod nią. To tak jakby porównać kable grzejne pod panelami i pod płytą. Za dużo kombinacji Mam starocia ale od paru lat stałe ustawienie: 13-15- grzanie c.o+cwu z priorytetem cwu 22.00-00-grzanie cwu 2.00-6.00-grzanie c.o+cwu z priorytetem cwu Bez żadnych dodatkowych sterowników pokojowych. To wyobraź sobie kloc betonu o pojemności 50m3(140m2 po podłogach)nagrzany do np.27st.C. Jak myślisz,w jakim czasie schlodzi się on np.o 2st.C ? I jak to się ma do 5,5m3 anhydrytu (140m2 po podłogach) grzanego tą samą pompą ? Widzisz i rozumiesz różnicę ? Anhydryt szybko się nagrzewa i szybko się wychladza a tym bardziej taka cienizna i dlatego o taktowanie jest bardzo łatwo. A ja mam taki kloc betonu i grzeje go monstrualnym 9kW T-CAPem i zero taktowania chociaż dom przy -20st.C potrzebuje jedynie 3,5kW i tylko w II taryfie. Ale jak ktoś czyta bez zrozumienia tekstu to tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Czyli nigdzie nie napisałeś, o wyregulowanej podłogówce? To powyżej, napisałem ja, hę? Szkoda mi czasu. To z tego roku z przed kilku dni. Nie mam czasu, aby grzebać po tym forum, ale magdaseb i inni z układem strefowym grzania OP, pewnie dobrze pamiętają twoje wypowiedzi i wyśmiewanie układu z siłownikami, kiedy ty to robisz rotametrami. Gdybyś był człowiekiem honorowym i prawdomównym, to byś się przyznał sam. Ale ty nie wiesz co to znaczy być "honorowym", a tym bardziej prawdomównym... Jprd...łapy opadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.12.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Czyli nigdzie nie napisałeś, o wyregulowanej podłogówce? To powyżej, napisałem ja, hę? Szkoda mi czasu. To z tego roku z przed kilku dni. Nie mam czasu, aby grzebać po tym forum, ale magdaseb i inni z układem strefowym grzania OP, pewnie dobrze pamiętają twoje wypowiedzi i wyśmiewanie układu z siłownikami, kiedy ty to robisz rotametrami. Gdybyś był człowiekiem honorowym i prawdomównym, to byś się przyznał sam. Ale ty nie wiesz co to znaczy być "honorowym", a tym bardziej prawdomównym... I mi kazał olej spożywać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.12.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Dokładnie tak i dalej tak uważam ale JegoPan miał mnie pogrążyć tym,że uważam inaczej Pomogę mu: Ale jak ktoś czyta bez zrozumienia tekstu to tak jest Ale ja uważam, że w moim przypadku sterowanie strefowe jest niezbędne. To, że ty uznałeś inaczej, nie znaczy, że muszę się z tobą zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Kolega plusfoto i inni z samoregulacją...................Miałem i mam w/g projektu z małą poprawką. Instalator jak montował niedowierzał i był bardzo sceptyczny. Teraz czego dotyczyła poprawka. Obliczenia były zrobione dla delty 7 i sumarycznego przepływu 15,2 l/min. Ze względu na optymalny przepływ dla Panasonica wszystkie przepływy zostały zwiększone o 70% a delta w pompie ustawiona na 5. Temperatury uzyskiwane - salon i kuchnia 22,5 - 23, łazienki +1 do +1,5 a sypialnie -1 (na dole i na górze),wiatrołap -2 do -2,5. Do rotametrów się nie dotykam od 1,5 roku. . Jedyne co zrobię to po sezonie je rozkręcę i wyczyszczę bo praktycznie w tej chwili niewiele widać. Fotka z przed chwili: 1 temp - salon, 2 to sypialnia, 3 strych przy reku i 4 garaż przy pompie Edytowane 13 Grudnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.12.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ale ja uważam, że w moim przypadku sterowanie strefowe jest niezbędne. To, że ty uznałeś inaczej, nie znaczy, że muszę się z tobą zgodzić. ale nie uważasz tak jak Pan ( wiemy który ) a więc jesteś beee i masz do du..y zrobione . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Facet, jesteś zwykłym szulerem i to cienkim bo dobrym jedynie na FM. Napisz wszystkim: Nigdy nie regulowałem swego OP rotametrami. Napisz to, proszę. Masz prawo tak uważać bo jeszcze żyjemy w wolnym kraju ale jak patola nie ogarnie się to nie długo to potrwa. Ale czatania ze zrozumieniem każdy powinien się uczyć: Nie reguluje przeplywami. Podlogowka była projektowana pod konkretne temp.w pomieszczeniach i konkretną.temp.zasilania. Wystarczyła lekka korekta na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Miałem i mam w/g projektu z małą poprawką. Instalator jak montował niedowierzał i był bardzo sceptyczny. Teraz czego dotyczyła poprawka. Obliczenia były zrobione dla delty 7 i sumarycznego przepływu 15,2 l/min. Ze względu na optymalny przepływ dla Panasonica wszystkie przepływy zostały zwiększone o 70% a delta w pompie ustawiona na 5. Temperatury uzyskiwane - salon i kuchnia 22,5 - 23, łazienki +1 do +1,5 a sypialnie -1 (na dole i na górze),wiatrołap -2 do -2,5. Do rotametrów się nie dotykam od 1,5 roku. . Jedyne co zrobię to po sezonie je rozkręcę i wyczyszczę bo praktycznie w tej chwili niewiele widać. Nic więcej nie chciałem przeczytać. Mała poprawka od projektu. Tylko 70%...Szkoda było kasy na projekt... No dobra, nie ważne. Odpowiesz mi zatem, na resztę pytania, co siedziało jak 'kręciłeś" (bo dopiero od 1,5roku nie kręcisz nimi) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Masz prawo tak uważać bo jeszcze żyjemy w wolnym kraju ale jak patola nie ogarnie się to nie długo to potrwa. Ale czatania ze zrozumieniem każdy powinien się uczyć: Czyli normalnie. Nie przyznasz się. A od tego patola nic cię nie różni. Też ci nikt nie wmówi (jak jemu), że czarne jest czarne, a białe białe . Ja tam kocham Jarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Do rotametrów się nie dotykam od 1,5 roku. Czyli, nawet pomimo poprawki 70%, ustawiałeś nimi przepływy. Tak, czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Nic więcej nie chciałem przeczytać. Mała poprawka od projektu. Tylko 70%...Szkoda było kasy na projekt... No dobra, nie ważne. Odpowiesz mi zatem, na resztę pytania, co siedziało jak 'kręciłeś" (bo dopiero od 1,5roku nie kręcisz nimi) ? Zdaje się że znów czytasz ale nie bardzo wiesz jak to ogarnąć. Co do kręcenia nic się nie zmieniło względem projektu. Dokładnie na każdym rotametrze jest tyle ile w projekcie +70% i tylko z uwagi na potrzeby pompy i jej ustawienia optymalne a nie potrzeby OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Czyli normalnie. Nie przyznasz się. A od tego patola nic cię nie różni. Też ci nikt nie wmówi (jak jemu), że czarne jest czarne, a białe białe . Ja tam kocham Jarka. Ale do czego mam się przyznać oprócz tego co napisałem ? To było w 2013r zresztą. Nie reguluje przeplywami. Podlogowka była projektowana pod konkretne temp.w pomieszczeniach i konkretną.temp.zasilania. Wystarczyła lekka korekta na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Różne rzeczy robiłem po szkle. Sam napisałeś 9/3,5=2,5 Tym smokiem co masz to byś ogrzał dwa domu. Zrobiłeś sobie krzywdę, ale nie rób tego innym. A z jakiego powodu zrobiłem sobie krzywdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ale do czego mam się przyznać oprócz tego co napisałem ? To było w 2013r zresztą. Czyli się nie przyznajesz. To daj to na papier. Tutaj. Teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Czyli się nie przyznajesz. To daj to na papier. Tutaj. Teraz. Ale do czego mam się nie przyznawać ? Czego nie rozumiesz z poniższego tekstu lub ostatniego zdania ? Nie reguluje przeplywami. Podlogowka była projektowana pod konkretne temp.w pomieszczeniach i konkretną.temp.zasilania. Wystarczyła lekka korekta na rozdzielaczu. I tak raz i od 6 lat bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ale do czego mam się nie przyznawać ? Facet, umiesz czytać proste pytania, czy udajesz g....ka? Czy kiedykolwiek w swoim układzie OP ustawiałeś (zmniejszałeś/zwiększałeś) temperatury w pomieszczeniach, regulując jakimikolwiek przepływomierzami? Krótko. Możesz podać tylko cyfrę 1.Tak. 2.Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Facet, umiesz czytać proste pytania, czy udajesz g....ka? Czy kiedykolwiek w swoim układzie OP ustawiałeś (zmniejszałeś/zwiększałeś) temperatury w pomieszczeniach, regulując jakimikolwiek przepływomierzami? Krótko. Możesz podać tylko cyfrę 1.Tak. 2.Nie. Skoro nie potrafisz czytać tego co kilka razy powyżej pisałem i cytowalem to odpowiem Ci kolejny raz jak masz problem z czytaniem. Tak,po odpaleniu podlogowki wyregulowalem ją bo temp.wewnątrz dwóch pomieszczeń nie były takie jak chcieliśmy. Zrobiłem to jeszcze raz powtórzę,żeby dotarło,jedyny raz 6 lat temu prawie. Oczywiście nie przyznam Ci,że sterowniki,które masz są ok bo nie są i uważam to w dalszym ciągu za bzdurę i wyrzucenie kasy w błoto tym bardziej w domu z dużą bezwładnościa. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Tak,po odpaleniu podlogowki wyregulowalem ją bo temp.wewnątrz dwóch pomieszczeń nie były takie jak chcieliśmy. Dziękuję. Więcej pytań nie mam. Choć raz, napisałeś jak było. Co nie zmienia faktu, że rotametry nie służą do regulacji temperatury. wróćmy zatem do pytania sprzed kilku godzin. Arturo... Mnie ciekawi jedna rzecz, a propos delty, przepływów itd. Swoją instalację, a właściwie temp. w pomieszczeniach, regulujesz (tak chyba można to nazwać) przepływami w rotametrach. Dobrze wiedząc, że nie do tego one służą. Czy twoja pompa obiegowa w PC, pracuje w trybie zmiennej różnicy ciśnień, czy constans? Jak zatem ma się to, do przykręcania przepływów na petlach pomieszczeń OP w pomieszczeniach? Zmieniają się ilości przepływającej wody przez układ OP. Co na to PC, jako źródło ciepła? Jest jej bez znaczenia, czy przez kryzowane pętle przepływa mniej lub więcej wody? Wytłumacz mi to, proszę. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Który guru z forum tak Ci skopał ten projekt. Szkoda kasy było wydawać. kubson nawet się nie przyznawaj że myślenie to nie twoja działka. Do wywodów, stylu i mądrości TwojegoPana się już przyzwyczaiłem. Wygląda na to że muszę brać również poprawkę na ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Dziękuję. Więcej pytań nie mam. Choć raz, napisałeś jak było. Co nie zmienia faktu, że rotametry nie służą do regulacji temperatury. wróćmy zatem do pytania sprzed kilku godzin. Czy Ty naprawdę lubisz robić z siebie pajaca ? Nie potrafisz sobie uzmysłowić lub wyobrazić tego,że im mniej czynnika z określoną temp. trafi do danego pomieszczenia tym te pomieszczenie będzie chłodniejsze ? I w drugą stronę tak samo. Doucz się ..... na czym polega regulacja podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts