Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc pompy ciepła

rabarbar1

Recommended Posts

Gość TwojPan
Czy Ty naprawdę lubisz robić z siebie pajaca ?

Nie potrafisz sobie uzmysłowić lub wyobrazić tego,że im mniej czynnika z określoną temp. trafi do danego pomieszczenia tym te pomieszczenie będzie chłodniejsze ?

I w drugą stronę tak samo.

Doucz się ..... na czym polega regulacja podlogowki.

Rotametr to urządzenie służące do pomiaru natężenia przypływu cieczy lub gazu w różnego rodzaju instalacjach: przemysłowych, laboratoryjnych, wodnych, solarnych i innych.

Wartość mierzonego natężenia przepływu wskazuje górna krawędź pływaka i odczytujemy ją ze skali zamieszczonej na rurze. Natężenie przepływu podaje się w dowolnych jednostkach np. l/h, l/min, m3/h itd.

Nie widzę tam jednostki temperatury.

Odpowiesz na pytanie jakie ci dziś 4-krotnie zadałem?

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Rotametr to urządzenie służące do pomiaru natężenia przypływu cieczy lub gazu w różnego rodzaju instalacjach: przemysłowych, laboratoryjnych, wodnych, solarnych i innych.

Wartość mierzonego natężenia przepływu wskazuje górna krawędź pływaka i odczytujemy ją ze skali zamieszczonej na rurze. Natężenie przepływu podaje się w dowolnych jednostkach np. l/h, l/min, m3/h itd.

Nie widzę tam jednostki temperatury.

Odpowiesz na pytanie jakie ci dziś 4-krotnie zadałem?

A do czego służy rozdzielacz podlogowki ?

Nie mów,że posiadasz same rotametry ?

Naprawdę lubisz z siebie robić takiego.... ?

Ja mam rotametry na dolnej belce a na górnej co jest ?

"Sprawne funkcjonowanie systemu ogrzewania podłogowego wymaga prawidłowo zaplanowanej i wykonanej instalacji poszczególnych obiegów grzewczych. W tym celu konieczne jest użycie rozdzielaczy, które odpowiadają za regulację i korzystny rozkład temperatury w pomieszczeniu na poszczególnych pętlach. Rozdzielacz w ogrzewaniu płaszczyznowym odpowiada za poprawne zrównoważenie całego układu, co z kolei odpowiada za efektywność grzania i komfort korzystania z ogrzewania podłogowego nawet na małej powierzchni"

Arturo72

Prawda jest taka że z tych twoich postów połowa to chwalenie , reszta to bzdury , i tylko trochę mądrej merytoryki dla laika nowego który czyta .. Czemu cie ludzie negują jak myślisz? Zazdroszczą ?? - nie , bo czego .. Po prostu chcesz być tu kimś a robisz z siebie .. no cóż i to wychodzi studiując twoje posty . Jak to jeden mówił.. ..." ...nie idź tą drogą..."

:popcorn:

No i tu jest pies pogrzebany,że nie ma "stałej" delty.

Jest dążenie do uzyskania stałej delty T na poziomie 5st.C określoną mocą grzewczą.

U mnie ta delta zanim nie osiągnie 5st.C przeciaga się o 6-7st.C.

Czyli pompa chodzi na większym HZ i pobiera więcej niż przytoczone tu 0,8 przy 19-20 hz .. jeszcze parę postów w których czasem się wypuścisz i zgadne dokładnie ile na miesiąc pochłania twój smoczek .

Gość Arturo72
Czyli pompa chodzi na większym HZ i pobiera więcej niż przytoczone tu 0,8 przy 19-20 hz .. jeszcze parę postów w których czasem się wypuścisz i zgadne dokładnie ile na miesiąc pochłania twój smoczek .

Mój smoczek od 5 lat pochłania praktycznie tyle samo energii bo rocznie 3100-3300kWh w tym ok.1400kWh na cwu.

A z jaką częstotliwością pracuje sprężarka to mnie to nie interesuje zbytnio.

Gość Arturo72

Zdjęcie było robione bodajże 30.11.2018r od marca 2013r to sobie dodaj ile to dni i podziel i wyjdzie Ci średnie dobowe zużycie mojego smoczka :D

20181130_015447.jpg

Mój smoczek od 5 lat pochłania praktycznie tyle samo energii bo rocznie 3100-3300kWh w tym ok.1400kWh na cwu.

A z jaką częstotliwością pracuje sprężarka to mnie to nie interesuje zbytnio.

czytałem tego roku jeszcze inne twoje posty z całorocznymi rzekomymi od 5 lat cyferkami .. i sporo się różnią ( a dokładnie o 1400 kw rocznie ) ... a więc gdzie jest prawda i od czego ten pod licznik się pytam :popcorn:

Edytowane przez toommm

Poświeciłem się. Mam spec. tech. do WH-UX09FE5, czyli T-CAP 9kW f1.

Napisali tylko, że kompresor 3kW silnik bezszczotkowy. Nie ma też typu sprężarki i modelu, ale to pewnie tajne dla sprzedawców. Niestety nie ma nic o mocy minimalnej, ale będzie to tak pewnie ok. 3,5-4kW.

No i widzisz pospieszyłeś się i nie trafiłeś w 10 tak gdzieś oko Ci się omsknęło na 6

Gość TwojPan
Około 3 kW. Z tego co pamiętam ale może się mylę pobór to kW a zużycie to kWh

Tutaj jest 3,4 ale było też 3,2

[ATTACH=CONFIG]423180[/ATTACH]

Mam nadzieję, że to nie wykres ze sterownika twej PC, albo jej aplikacji. Jeśli tak, jest wart tyle co licznik poboru energii i COP w tej pompie.

Gość Arturo72
czytałem tego roku jeszcze inne twoje posty z całorocznymi rzekomymi od 5 lat cyferkami .. i sporo się różnią ( a dokładnie o 1400 kw rocznie ) ... a więc gdzie jest prawda i od czego ten pod licznik się pytam :popcorn:

Podlicznik jest od Twojego wdupiania popcornu no i od zużycia energii przez CAŁĄ pompę.

Mam nadzieję, że to nie wykres ze sterownika twej PC, albo jej aplikacji. Jeśli tak, jest wart tyle co licznik poboru energii i COP w tej pompie.

Tak TwójPanie tylko twoje aplikacje i liczniki oraz termometry są OK.. Cała reszta to badziew i nic nie warte gadżety które przekłamują i są be a ludzie tu piszący to kłamcy, szubrawcy i naciągacze.

Jed. zew. dwu-śmigłowa pewnie każdy ok 50-60W, nie wiem jak jest sterowanie czy zawsze dwa chodzą, pompa obiegowa i elektronika. Jeżeli podlicznik jest na całą PC to pewnie tak min. ok 4kWh.

czyli w ciągu 10 godzin grzania bez taktowania ( aż dziwne) na 19-20 HZ pobierze około 35-40 kwh . tak ?