Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc pompy ciepła

rabarbar1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale sam pisałeś, że ten licznik przekłamuje? Skoro licznik może, skąd możesz wiedzieć, że inne wyniki nie są obarczone błędem? Gwarantujesz poprawność?

Jest gdzieś w dokumentacji twej PC, że licznik przekłamuje co najmniej 30%, jak sprawdzili użytkownicy?

Tutaj masz ewentualnie ile może przekłamywać. Zresztą chyba to czytałeś. Do 30% bardzo daleko. #11530 Mówimy o energii gdzie gdy nie pracuje sprężąrka nie wszystkie elementy są brane pod uwagę, a konkretnie trzy grzałka karteru, pompa obiegowa i elektronika.

Gość TwojPan
Dzięki.No i fajnie widać jak taktuje. Arturo załóż sobie coś takiego.

Lepiej nie. Kaszpir przez to cudo, dowiedział się jak pięknie został załadowany w balona. tu na tym zacnym forum.

Gość Arturo72
twoja magiczna pompa i magiczna wylewka zjadła w zaokrągleniu jakieś 6000 kw od września , jak to możliwe ?

Dlaczego Moderator usuwa moje zapytanie do w w gościa od popcornu o wyjasnienie skąd wzięło mu się moje zużycie 6000kWh co w/w gostek zawarł z sugestią że kłamie ?

Gość TwojPan
Tutaj masz ewentualnie ile może przekłamywać. Zresztą chyba to czytałeś. Do 30% bardzo daleko. #11530 Mówimy o energii gdzie gdy nie pracuje sprężąrka nie wszystkie elementy są brane pod uwagę, a konkretnie trzy grzałka karteru, pompa obiegowa i elektronika.

Zrozum. Nie ma znaczenia ile przekłamuje i dla czego.

Przez ile czasu, podawaliście innym przekłamane zużycie z tych liczników? Ile wojen o to było? Pamiętasz? A teraz sobie od tak, o tym napisałeś...Ilu ludzi o tym wie,co?

A jeśli ten licznik ma zliczać całkowity pobór energii, to niech zlicza. A nie wymieniasz mi tu,co zlicza a co nie i co jest brane pod uwagę.

Ja podaję zużycie CO+CWU i reku z podlicznika. Bo dla mnie reku, to też część CO. Tak do tego podchodzę. I podaję bez ŻADNYCH procentowych przekłamań.

Gość Arturo72

Przez ile czasu, podawaliście innym przekłamane zużycie z tych liczników? Ile wojen o to było? Pamiętasz? A teraz sobie od tak, o tym napisałeś...Ilu ludzi o tym wie,co?

A jeśli ten licznik ma zliczać całkowity pobór energii, to niech zlicza. A nie wymieniasz mi tu,co zlicza a co nie i co jest brane pod uwagę.

Ja podaję zużycie CO+CWU i reku z podlicznika. Bo dla mnie reku, to też część CO. Tak do tego podchodzę. I podaję bez ŻADNYCH procentowych przekłamań.

Od 2013 marca mam jeden licznik który zlicza wszystko. Zatem ? Parę postów masz go od zera zatem ?

Też popcornem mi pojedziesz ?

Gość Arturo72
no widzisz......:popcorn: ... mojsze nie zawsze jest najlepsze , bo zawsze znajdzie się ktoś co ci klina wbije .

Odpowiesz skąd wziąłeś 6000kWh u mnie od września ?

Jeśli nie zrobisz tego zglaszam to do Moda jako oszczerstwo z prośbą o ban.

Czyżbym robił inaczej. Zajrzyj na wątek zużycia. Za każdym razem podałem z podlicznika i z podziałem na CO, CWU i reku

P.S. A tamte wartości z tych trzech liczników podałem tylko dla informacji bo zaczeliście sugerować iż przekłamują po 30 - 40% a niektórym się nawet wymknęło 50

Edytowane przez plusfoto

Dzięki.No i fajnie widać jak taktuje. Arturo załóż sobie coś takiego.

Szczerze mówiąc przestałem się przejmować ...

Czytałem , rozmawiałem i 2-3 załączenia sprężarki na godzinę to nic strasznego. Dużo zależy od algorytmu w pompie ciepła. Fachowiec powiedział mi że na żywotność sprężarki największy wpływ ma ilość przepracowanych godzin , więc najlepiej aby cały czas nie pracowała ...

Na razie sprawdzam sobie różne ustawienia i patrzę jaki wpływ mają na zużycie ciepła i komfort termiczny ...

Odpowiesz skąd wziąłeś 6000kWh u mnie od września ?

Jeśli nie zrobisz tego zglaszam to do Moda jako oszczerstwo z prośbą o ban.

Oczywiście że nie odpowiem .. to nie moja instalacja... a ja na twoją prośbę mam swoją razem z 5 innymi kontami , skrinami twoich wypowiedzi .. a kim ty myślisz jesteś , że uważasz się za lepszego , mądrzejszego od innych i negujesz każdego co ?? zastanów się czasem 5 razy ,//

Gość Arturo72
Dzięki.No i fajnie widać jak taktuje. Artyuro załóż sobie coś takiego.

A po co mi to. Po roku przestałem się już tym interesować.

Pompa zużywa stabilne 3100-3200kWh rocznie i to mi wystarczy.

Sprezarke mam już dawno po gwarancji i w lipcu po przeglądzie była jak nowa.

Gość Arturo72
Oczywiście że nie odpowiem .. to nie moja instalacja... a ja na twoją prośbę mam swoją razem z 5 innymi kontami , skrinami twoich wypowiedzi .. a kim ty myślisz jesteś , że uważasz się za lepszego , mądrzejszego od innych i negujesz każdego co ?? zastanów się czasem 5 razy ,//

Dawaj te moje wypowiedzi.

gdy na FM ktoś pyta jaką PC ma kupić to miliard postów , a jak ja , mały głupi się pytam ile "spali" t-cap na minimalnej mocy to tylko jeden się znalazł i jeszcze opier...ke dostał.

Wartości podane przez jednego z instalatorów powietrznych PC (dla wersji jednofazowej):

Minimalna grzewcza ok. 3kW

Minimalna pobierana 1kW