Gość Arturo72 13.12.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 U Arturo nie ma masz, żeby PC nie taktował. Dom ma zapotrzebowanie 3,5kW przy -20C. Fakt nie znamy mocy minimalnej. Ale niech będzie nawet 3kw. To jak ma nie taktować. Patrz @kaszpir007 ma słabsza PC i mu taktuje to co dopiero u Arturo.A wiesz przez ile godzin pracuje i ile czasu trwa ladowanie zanim się wyłączy ? Ile 50m3 betonu przyjmie energii i od jakiej temperatury ? 3,5kW ale pompa nie pracuje 24H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.12.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Kurcze, ale to teraz fajnie widać, gdzie jest granica prawdy. Chyba tak jeszcze "szczerze" na tym forum nie było. Jak wyłapiesz, co sobie kolesie za własną kasę zafundowali, to od razu jesteś handlarz, cham i prostak. Szkoda. Wystarczyłoby, aby jeden z drugim wypił ze dwa kielichy i przyznał, że dał się załadować w butelkę tym "prawdziwym" handlarzynom. Przewymiarowane PC, a na węglowych wątkach tacy kolesie śmieją się z tych co mają parowozy 25kw na 140m2. Tutaj mają tak samo przewymiarowane jednostki, no ale tu można mieć, choć różnica żadna. Jakieś gruntowe pompy ciepła, dla 140m2 domów i przy zapotrzebowaniu 4,7kW. Za wydane na gruntówki pieniądze, mieli by na PV i kable na czysty prąd na całe lata. Ehh....zero dystansu, a inni mogliby skorzystać. Idą święta, zróbcie rachunek sumienia i dajcie szansę innym nauczyć się na waszych błędach.... Masakra. Tak się składa, że świadomie wybrałem mocniejszą pompę. Specjalnie pod 2T. Cała instalacja łącznie ze zbiornikiem cwu 400l z nierdzewki kosztowała mnie 40000 Więc nie za dużo jak na gw nie dotykając się do niczego rękoma. Moja pompa nie taktuje mimo przewymiarowania, a wszystko dzięki ustawieniu sterownika eq7 wg pomysłu kolegi karolek75 i chyba jaśka. Moje przewymiarowanie nie dusi urządzenia jak przewymiarowane kotły o których piszesz. Co by mi dało gdybym kupił pompę dobraną na styk z czym sam optujesz? Przy obecnej u mnnie temperaturze zewnętrznej (-2C) pracowałaby pompa już ponad 12 godzin na dobę. I co? Kosztowałaby mnie jakieś 1000pln mniej od mojej pompy, więcej płaciłbym za ogrzewanie, dłużej grzałoby się cwu. I to ma być załadowanie się w butelkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 U Arturo nie ma masz, żeby PC nie taktował. Dom ma zapotrzebowanie 3,5kW przy -20C. Fakt nie znamy mocy minimalnej. Ale niech będzie nawet 3kw. To jak ma nie taktować. Patrz @kaszpir007 ma słabsza PC i mu taktuje to co dopiero u Arturo. Gdyby ją puścił samopas pewnie tak. Ale ma założony kaganiec czasowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.12.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 U Arturo nie ma masz, żeby PC nie taktował. Dom ma zapotrzebowanie 3,5kW przy -20C. Fakt nie znamy mocy minimalnej. Ale niech będzie nawet 3kw. To jak ma nie taktować. Patrz @kaszpir007 ma słabsza PC i mu taktuje to co dopiero u Arturo. Ja jeszcze grzeje tylko w nocy i nad ranem jak wstaje też widzę że zrobiła taktowanie ( i mnie to wkurza ) ... a mam zwykłą 9 ,, a arturo mówił że grzeje atmosferę ... dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.12.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 No tylko kaszpir007 też grzeje w 2T. Ma LG i napisał, że dobrze, że nie ma T-CAP-a 9kW. Popatrz na link do pvmonitor. Panowie , jaka jest prawda każdy wie , bo mamy PC ... tylko po co dawać się kroić za swoje kłamstwa ( to do niektórych ) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ja jeszcze grzeje tylko w nocy i nad ranem jak wstaje też widzę że zrobiła taktowanie ( i mnie to wkurza ) ... a mam zwykłą 9 ,, a arturo mówił że grzeje atmosferę ... dziwne. Za taktowanie można uznać pracę sprężarki krótszą niż 15 min i po kilku minutach jej ponowny start. toommm a pewny jesteś że zrobiła "taktowanie" a nie jest to związane z odszranianiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Tak się składa, że świadomie wybrałem mocniejszą pompę. Specjalnie pod 2T. Cała instalacja łącznie ze zbiornikiem cwu 400l z nierdzewki kosztowała mnie 40000 Więc nie za dużo jak na gw nie dotykając się do niczego rękoma. Moja pompa nie taktuje mimo przewymiarowania, a wszystko dzięki ustawieniu sterownika eq7 wg pomysłu kolegi karolek75 i chyba jaśka. Moje przewymiarowanie nie dusi urządzenia jak przewymiarowane kotły o których piszesz. Co by mi dało gdybym kupił pompę dobraną na styk z czym sam optujesz? Przy obecnej u mnnie temperaturze zewnętrznej (-2C) pracowałaby pompa już ponad 12 godzin na dobę. I co? Kosztowałaby mnie jakieś 1000pln mniej od mojej pompy, więcej płaciłbym za ogrzewanie, dłużej grzałoby się cwu. I to ma być załadowanie się w butelkę? Kwota 40k pln, na CO to potężna kwota. Zapomniałeś doliczyć jeszcze kosztów materiałów i wykonania OP. Ja wiem, napiszesz pewnie że zrobiłeś sam. Jak każdy, komu się wyliczy, ile wydał na wszystko razem. Nie za bardzo rozumiesz, o co tu chodzi. Przestań się spinać, obrażać mnie i innych, którzy chcą jedynie obalić mit przewymiarowanej PC. Będziesz chciał, poczytasz, zrozumiesz. Nie będziesz chciał, będziesz dalej pisał jak piszesz. Chodzi o to, aby przed i po przeczytaniu, tego co goście z tysiącami postów tu wypisują (handlarze, fanatycy FM itd, bez znaczenia) -myśleć! Nie obrażaj sie, ale pomyśl. Asolt wyliczył ci OZC na poziomie 4,7kW. A ty wcale z tego nie skorzystałeś. Zapłaciłeś pewnie razem za system grzewczy ok 60k pln i twoja sprawa, bo twoja kasa. Tylko, nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego. a tutaj i na każdym forum, to podstawa. Policzmy. Bateria PV na dachu (wiem, nie chciałeś bo szpeci dach) wycena z przed miesiąca. Piękne Solar Frontiery CIGS-y, ok 5kW cena 23k pln. I teraz. Pompa PC PW 5kW ok max 18k z montażem (ktoś tu ostatnio montował). Optymalnie 41k pln i masz wszystko w nosie na długie lata. gdybyś trafił na dotację PV, sporo mniej. ). Nawet sama PC 5kW (niech będzie 6kW) to o 20k mniej od tego co zapłaciłeś. Jaką będziesz miał różnicę w COP na korzyść gruntówki w skali roku? Pewnie 1, słownie:jeden. Bez kagańca, z pięknie wymodulowaną mocą na cieplejsze dni zimy i grzaniem na zawołanie. Lepszy komfort, zużycie takie samo jak masz teraz. Przy PV to i tak bez znaczenia. Bez kombinacji z T2. Ale pewnie napiszesz, mieszkam pod lasem nie da się założyć PV Ja, przy takim zapotrzebowaniu wybrałbym kable grzewcze. Pomyśl ile kosztowałby cię cały system grzewczy, 15k pln (bez PV) tak realnie.teraz policzmy 60k pln (z OP) -15k pln= 45k pln. Niech będzie 40k pln. Masz prąd na następne 20lat. Jak inni wymieniali by PC, to mocno byś się śmiał. Twój wybór, gruntowa PC 10kW, biorąc pod uwagę ekonomiczny aspekt, to przy takim zapotrzebowaniu jeden z najgorszych wyborów. Pomijam, czy DZ zostało zrobione jak trzeba, i nie będzie tak jak obecnego tu admina Tomasza131. Bo do końca twych dni, będziesz słyszał swój śmiech. Czujesz? Chodzi o czystą matematykę i uzasadnienie ekonomiczne wyboru. Nie jesteśmy chyba dziećmi, co sobie dokuczają i mówią wciąż: to moja sprawa Każdy, kto nie czytałby forum na stracie, tak by zrobił.... Bez urazy. Tak jak napisałem, twoja kasa i twój cyrk. Wesołych Świąt. P.S. A co do CWU, to tutaj kolego niestety nie masz racji. Wszystko zależy od powierzchni wymiany ciepła w zbiorniku. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Pisałeś dzisiaj już o tym. Czytałem. Tylko Twój dom np. teraz potrzebuje przy -1C powiedzmy 1,5kW. Zgadza się? A PC mam moc minimalną 3kW, a @asolt pisał, że ma 4.8kW. 1,5kW przez 24h to gdyby grzalo urządzenie o mocy(1,5kW×24)=36kW to by wystarczyła godzina grzania na dobę tak ? Tak. A,że grzeje 4,8kW to przez ile godzin będzie grzalo żeby uzupełnić dobowe braki energii ? 36/4,8=7,5h ? Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) nie chce mi się z tobą dyskutować , masz 14 k postów to przeglądnięcia więc miłej lektury , a obiecuje tobie że każdą twoją bzdurę jak wyłapię napiszę prosto z mostu ,, bo po prostu tak nie można jak ty to robisz ... Skąd wziąłeś 6000kWh u mnie od września ? Screeny dawaj. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) No tylko kaszpir007 też grzeje w 2T. Ma LG i napisał, że dobrze, że nie ma T-CAP-a 9kW. Popatrz na link do pvmonitor. Jaka ma wylewke ? Ile w niej magazynuje energii ? Taki wykres jest Ci znany ? Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Gdyby ją puścił samopas pewnie tak. Ale ma założony kaganiec czasowy. Może kiedyś będziesz musiał... Kolega bobrow kiedyś zadał takie pytanie a propos układów z samoregulacją: A co będzie, jeśli kiedyś jedno z pomieszczeń z zaprojektowanym rozkładem rur OP pod temp. np 21deg jak dla sypialni, zmieni nagle swoje przeznaczenie? Ja dodam tyle. A co będzie jak twój syn/córka dorośnie i zamiast przebywać w pokoju, jako dziecko bardzo krótko, zacznie siedzieć przy kompie tyle co ty? Sypialny pokój dziecka, stanie się jego salonem. A co będzie, kiedy się nieco zestarzejesz i zmieni się twoje poczucie ciepła i komfortu i o kagańcach i T2 nawet nie będziesz chciał słuchać. Może być tak, że polubisz nagle ciepłą i miło promieniująca podłogę nieco dłużej niż obecnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Kupę lat temu na forum przerabiany był temat grzania akumulacyjnego pompa ciepła ale niektórzy tutaj wtedy albo plawili się w wegielnym pyle jak JegoPan i twierdzili że pompa ciepła to magia albo byli szczawiami pijacymi mleko z butelki a dzisiaj zamienili to na popcorn;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?188971-Grubość-posadzki-jej-akumulacyjność-a-praca-pompy-ciepła Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.12.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Nie. Mam podłączone Pv i grzałkę CWU(zamiast pc) i nic nie płacę. Możesz podpiąć też różne czujniki... https://pvmonitor.pl/user_pc.php?idinst=13 Wystarczy, aby licznik energii był elektroniczny, czy musi być dedykowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Może kiedyś będziesz musiał... Kolega bobrow kiedyś zadał takie pytanie a propos układów z samoregulacją: A co będzie, jeśli kiedyś jedno z pomieszczeń z zaprojektowanym rozkładem rur OP pod temp. np 21deg jak dla sypialni, zmieni nagle swoje przeznaczenie? Ja dodam tyle. A co będzie jak twój syn/córka dorośnie i zamiast przebywać w pokoju, jako dziecko bardzo krótko, zacznie siedzieć przy kompie tyle co ty? Sypialny pokój dziecka, stanie się jego salonem. A co będzie, kiedy się nieco zestarzejesz i zmieni się twoje poczucie ciepła i komfortu i o kagańcach i T2 nawet nie będziesz chciał słuchać. Może być tak, że polubisz nagle ciepłą i miło promieniująca podłogę nieco dłużej niż obecnie? No to jestem w sytuacji o jakiej piszesz,młody 23 lata,siedzi na kompie albo u laski a ja od zawsze lubię ciepło. No i trochę się zestarzalem bo z 40 lat zrobiło się 46 Argumenty z d... bo z kuchni nie zrobię lazienki. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) U Arturo nie ma masz, żeby PC nie taktował. Dom ma zapotrzebowanie 3,5kW przy -20C. Fakt nie znamy mocy minimalnej. Ale niech będzie nawet 3kw. To jak ma nie taktować. Patrz @kaszpir007 ma słabsza PC i mu taktuje to co dopiero u Arturo. Taki dobór oznacza też, że nie ma potrzeby przesadzać z grubością wylewki ogrzewania podłogowego. Wylewka o grubości 8cm w energooszczędnym domu w zupełności wystarcza. Nie oznacza to jednak, że większa akumulacyjność jest błędem. Przykładem są budynki na płycie fundamentowej, gdzie warto wykorzystać akumulacyjność takiej płyty. Można to zrobić umieszczając rurki bezpośrednio w płycie lub w cienkiej wylewce na powierzchni płyty. Uzyskuje się wtedy potężny akumulator ciepła, który doskonale współpracuje z pompą ciepła. Mam podobne rozwiązanie i pompa ciepłą do ogrzewania w załącza się zazwyczaj raz w każdym okresie tańszej taryfy (oczywiście wtedy, gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa niż zadana w sterowniku pokojowym). Gdy zaczyna brakować ciepła z tańszej taryfy pompa pracuje również w taryfie droższej. Teraz wiecie szczawie dlaczego moja kobyla nie taktuje ? Pokory trochę dla "wujkow" z większą wiedzą bo akurat ja nie będę się szczypal a Mod gdyby był odpowiedni na odpowiednim miejscu rozumiał by to.... A HenoK miał/ma zwykła start/stop... Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 13.12.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Wystarczy, aby licznik energii był elektroniczny, czy musi być dedykowany? Nie musi być dedykowany , ale musi być impulsowy , bo według tego zapisuje się 'coś' na stronie www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.12.2018 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam Tak sobie poczytałem.... Moja PC "taktuje" i jest przewymiarowana.Rotametry (wszystkie 9) mam od czasu instalacji otwarte na full i nigdy ich od tamtego czasu nikt nie dotykał. Obliczenia obciążeń cieplnych tak domu jak i poszczególnych pomieszczeń wykonałem ręcznie sam. Projekt szczegółowy podłogówki również wykonałem osobiście. Bez żadnych dodatkowych wodotrysków osiągam w pełni założony komfort cieplny dla salonu-kuchni, sypialni i łazienek itp.. Stary T-Cap generacji D ma minimalne zużycie prądu ok. 1,6 kW. Jak mu delta spada do 2,8 - 2,9 to sprężarka się zatrzymuje.Kilka lub kilkanaście razy dziennie w zależności od temp. zewn i zadanej temp. zasilania Jak grzeję w oknach taryfowych do wyższej zadanej temperatury to pracuje bez taktowania. I tak od blisko 5 lat.Każdego roku 26 września publikuję raporcik dotyczący zużycia prądu i produkcji ciepła, Podlicznik pokazuje mniej więcej to samo co licznik główny, a ciepłomierz jest ultradźwiękowy i certyfikowany. Zainteresowani mogą łatwo sprawdzić osiągi tego taktującego i przewymiarowanego kombajnu.Rezultaty i koszty w pełni mnie satysfakcjonują. Mitologizujecie (nie wszyscy!) znaczenie mocy minimalnej jak i skutki nieuchronnych przerw pracy agregatu.Wielokrotnie na tym forum dawałem wyraz mojemu sceptycyzmowi co do konieczności unikania cyklicznej pracy sprężarki.Mit taktowania PC, powielany z czasów królowania na forum on-off-ów ma się - jak jednak widać po treści postów świeżych wojowniczych użytkowników (lub na razie kandydatów) powietrznych PC ZNAKOMICIE. Co ciekawe nikt z heroldów "anty-taktowania" nie powołuje się na jakiekolwiek dane producentów, którzy w tej mierze - poza jednym znanym mi wyjątkiem (bodajże 4 x na 1 h) konsekwentnie milczą. Nie ma pomp najlepszych. Każdy wybór obarczony był lub będzie ryzykiem stwierdzenia, że można było lepiej, taniej, ładniej....Życzę wszystkim długotrwałej, taniej, zgodnej z oczekiwaniami i potrzebami eksploatacji posiadanych lub dopiero planowanych urządzeń.Wyluzujcie. Idą Święta Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.12.2018 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam Tak sobie poczytałem.... Moja PC "taktuje" i jest przewymiarowana.Rotametry (wszystkie 9) mam od czasu instalacji otwarte na full i nigdy ich od tamtego czasu nikt nie dotykał. Obliczenia obciążeń cieplnych tak domu jak i poszczególnych pomieszczeń wykonałem ręcznie sam. Projekt szczegółowy podłogówki również wykonałem osobiście. Bez żadnych dodatkowych wodotrysków osiągam w pełni założony komfort cieplny dla salonu-kuchni, sypialni i łazienek itp.. Stary T-Cap generacji D ma minimalne zużycie prądu ok. 1,6 kW. Jak mu delta spada do 2,8 - 2,9 to sprężarka się zatrzymuje.Kilka lub kilkanaście razy dziennie w zależności od temp. zewn i zadanej temp. zasilania Jak grzeję w oknach taryfowych do wyższej zadanej temperatury to pracuje bez taktowania. I tak od blisko 5 lat.Każdego roku 26 września publikuję raporcik dotyczący zużycia prądu i produkcji ciepła, Podlicznik pokazuje mniej więcej to samo co licznik główny, a ciepłomierz jest ultradźwiękowy i certyfikowany. Zainteresowani mogą łatwo sprawdzić osiągi tego taktującego i przewymiarowanego kombajnu.Rezultaty i koszty w pełni mnie satysfakcjonują. Mitologizujecie (nie wszyscy!) znaczenie mocy minimalnej jak i skutki nieuchronnych przerw pracy agregatu.Wielokrotnie na tym forum dawałem wyraz mojemu sceptycyzmowi co do konieczności unikania cyklicznej pracy sprężarki.Mit taktowania PC, powielany z czasów królowania na forum on-off-ów ma się - jak jednak widać po treści postów świeżych wojowniczych użytkowników (lub na razie kandydatów) powietrznych PC ZNAKOMICIE. Co ciekawe nikt z heroldów "anty-taktowania" nie powołuje się na jakiekolwiek dane producentów, którzy w tej mierze - poza jednym znanym mi wyjątkiem (bodajże 4 x na 1 h) konsekwentnie milczą. Nie ma pomp najlepszych. Każdy wybór obarczony był lub będzie ryzykiem stwierdzenia, że można było lepiej, taniej, ładniej....Życzę wszystkim długotrwałej, taniej, zgodnej z oczekiwaniami i potrzebami eksploatacji posiadanych lub dopiero planowanych urządzeń.Wyluzujcie. Idą Święta Pozdrawiam Pratchawiec PSTeraz dopiero dostrzegłem, że dyskusja przeniesiona została jednym pociągnięciem moda do eksperckiego forum Hewalexa.Można było lepiej ; DO UPRAWY DYNIOWATYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 14.12.2018 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Teraz wiecie szczawie dlaczego moja kobyla nie taktuje ? Pokory trochę dla "wujkow" z większą wiedzą bo akurat ja nie będę się szczypal a Mod gdyby był odpowiedni na odpowiednim miejscu rozumiał by to.... A HenoK miał/ma zwykła start/stop... Kogo ty szczawiem nazywasz Panie , kim ty jesteś , co ?? a to to to o większej wiedzy to o sobie??? przestań rozśmieszać ludzi ,.. zrobiłeś sobie krzywdę i tyle i każdy w miarę kumaty co czyta to wie .. A promujesz swoje rozwiązanie jak perpetum.. na całe zło ( zima ) Pokory co do złej decyzji a nie mydlenie oczek .. Prawda jest taka i wszystko w temacie .. Odnośnie picia mleka gdy ja byłem na FM to ty zbierałeś na plan swojego domeczku ale to dla mnie żadna duma , ni sprawa do chwalenia ... a ten popcorn to wkurza cię niby czemu -- wiem poprostu czujesz lekceważące moje podejście do " AsA " Forum , ale ty nim nie byłeś nie jesteś i nie będziesz ... odnośnie skrinów twoich kłamstw .. to ja zdecyduje w której i o czym rozmowie odkryje cie a tobie pozostanie tylko się ustosunkować . wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.12.2018 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Teraz wiecie szczawie dlaczego moja kobyla nie taktuje ? Pokory trochę dla "wujkow" z większą wiedzą bo akurat ja nie będę się szczypal a Mod gdyby był odpowiedni na odpowiednim miejscu rozumiał by to.... A HenoK miał/ma zwykła start/stop... Do niektórych nie dociera, że ta kwestia przy której oni się teraz onanizują, już kiedyś tam niejednokrotnie była przerabiania... HenoK...ja poszedłem za jego namową/rekomendacja i mam PC tego samego producenta, tylko moc minimalnie większa. I jak wielokrotnie pisałem - mimo że prymitywny on/off to mi nie taktuje, a ja mam czelność być zadowolony....po raz kolejny życzę dystansu tym co go potrzebują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts