kaszpir007 14.12.2018 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 No tylko kaszpir007 też grzeje w 2T. Ma LG i napisał, że dobrze, że nie ma T-CAP-a 9kW. Popatrz na link do pvmonitor. Nie do końca ... Od kilku dni grzeję nonstop , bez termostatu , bez żadnych kagańców czasowych , bez żadnych ograniczeń. Sprawdzałem inne ustawienie algorytmu pompy ( co widać od razu na wykresie) ale wróciłem dziś po 6.00 do poprzedniego algorytmu a raczej chyba do trochę większej delty bo z tego co widzę wtedy jest mniej załączeń pompy na godzinę a i czasy pracy sprężarki są większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.12.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Trochę zamotane, ale ok. Trochę zamotane bo sprawdzam różne ustawienia Zobacz jak dziś po 6.00 zachowuje się pompa Zmieniona termika z (-2/+2 (więc chyba delta 4 ???) na (-2/+4 (więc to chyba delta 6 ???) i zupełnie inaczej działa ... Ale czy bardziej ekonomicznie to nie wiem , bo chyba taktując pobierała mniej prądu, ale z drugiej strony dziś rano jest mrożniej niż wczoraj wieczorem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.12.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam Tak sobie poczytałem.... Moja PC "taktuje" i jest przewymiarowana. A nie dawno pisałeś, że nie ma sensu przewymiarowywać jednostki? Prachtawiec, jak cię czasem czytam, to mam wrażenie, że Ty jak i kilku użytkowników forum, wstajecie rano, robicie sobie kawę i jak nie macie co robić to wpadacie na wątek o PC i nie czytając tego o czym dyskutują rozmówcy od kilku stron, klikacie co wam tam ślina na język przyniesie. I nie uwłaczając twojej wiedzy, czy ja masz czy nie -nie mnie oceniać- mógłbyś czasem zerkać, na to co pisałeś ostatnimi czasy. I nie uwłaczając Twojemu systemowi grzewczemu, co mnie obchodzi ile zużywasz i czy jesteś zadowolony czy też nie. Na pewno nie to, co wykonałeś sam i co obliczyłeś, bo jak każdy polak zrobisz wszystko sam, bo po co ci studia itd. Rozumiesz, że nie o tym tu dyskutowaliśmy? Wbrew twoim wywodom, piszesz, że jest producent który podaje 4x1h. Czy on robi sprężarki w inny sposób, a niżeli inni? Inna technologia? Czy w instrukcji obsługi swego auta, masz ograniczenie prędkości dla jazdy na 1 biegu? Masz? Tutaj chodzi o to, że paru cwaniaków zrobiło sobie niezłe gniazdko. Polecają jedną słuszną jednostkę do każdego domu. I oczywiście grzanie w T2, bo takim kolosem inaczej (patrz kaszpir) się nie obejdzie bez problemów i latania do kotłowni co dzień. Popatrz na rwojtka, ma zapotrzebowanie 4,7kW, a ma gruntówkę 10kW za 40k pln? Nawet nie jest w stanie zrozumieć, że popełnił błąd. Jak znam życie, instalator jego PC jest z forum. Zamiast opowiadać nam ohy i ahy o swoim układzie tymi recami zrobionym i wspaniałej PC, zwróć uwagę na to, że inni, są tu notorycznie nabijani w butelkę (kaszpir i inny kolega miał odwagę to przyznać). Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Może kiedyś będziesz musiał... Kolega bobrow kiedyś zadał takie pytanie a propos układów z samoregulacją: A co będzie, jeśli kiedyś jedno z pomieszczeń z zaprojektowanym rozkładem rur OP pod temp. np 21deg jak dla sypialni, zmieni nagle swoje przeznaczenie? Ja dodam tyle. A co będzie jak twój syn/córka dorośnie i zamiast przebywać w pokoju, jako dziecko bardzo krótko, zacznie siedzieć przy kompie tyle co ty? Sypialny pokój dziecka, stanie się jego salonem. A co będzie, kiedy się nieco zestarzejesz i zmieni się twoje poczucie ciepła i komfortu i o kagańcach i T2 nawet nie będziesz chciał słuchać. Może być tak, że polubisz nagle ciepłą i miło promieniująca podłogę nieco dłużej niż obecnie? Ale powiedz mi w czym tu widzisz problem bo nijak nie mogę zrozumieć? Przecież mam praktycznie nieograniczone możliwości ustawienia żądanego komfortu cieplnego zarówno w każdym pomieszczeniu jak i w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts