Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc pompy ciepła

rabarbar1

Recommended Posts

No tylko kaszpir007 też grzeje w 2T. Ma LG i napisał, że dobrze, że nie ma T-CAP-a 9kW. Popatrz na link do pvmonitor.

Nie do końca ...

Od kilku dni grzeję nonstop , bez termostatu , bez żadnych kagańców czasowych , bez żadnych ograniczeń.

Sprawdzałem inne ustawienie algorytmu pompy ( co widać od razu na wykresie) ale wróciłem dziś po 6.00 do poprzedniego algorytmu a raczej chyba do trochę większej delty bo z tego co widzę wtedy jest mniej załączeń pompy na godzinę a i czasy pracy sprężarki są większe

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę zamotane, ale ok.

Trochę zamotane bo sprawdzam różne ustawienia :)

Zobacz jak dziś po 6.00 zachowuje się pompa :)

Zmieniona termika z (-2/+2 (więc chyba delta 4 ???) na (-2/+4 (więc to chyba delta 6 ???) i zupełnie inaczej działa ...

Ale czy bardziej ekonomicznie to nie wiem , bo chyba taktując pobierała mniej prądu, ale z drugiej strony dziś rano jest mrożniej niż wczoraj wieczorem ..

Gość TwojPan
Witam

Tak sobie poczytałem....

Moja PC "taktuje" i jest przewymiarowana.

A nie dawno pisałeś, że nie ma sensu przewymiarowywać jednostki?

Prachtawiec, jak cię czasem czytam, to mam wrażenie, że Ty jak i kilku użytkowników forum, wstajecie rano, robicie sobie kawę i jak nie macie co robić to wpadacie na wątek o PC i nie czytając tego o czym dyskutują rozmówcy od kilku stron, klikacie co wam tam ślina na język przyniesie. I nie uwłaczając twojej wiedzy, czy ja masz czy nie -nie mnie oceniać- mógłbyś czasem zerkać, na to co pisałeś ostatnimi czasy.

I nie uwłaczając Twojemu systemowi grzewczemu, co mnie obchodzi ile zużywasz i czy jesteś zadowolony czy też nie. Na pewno nie to, co wykonałeś sam i co obliczyłeś, bo jak każdy polak zrobisz wszystko sam, bo po co ci studia itd. Rozumiesz, że nie o tym tu dyskutowaliśmy?

Wbrew twoim wywodom, piszesz, że jest producent który podaje 4x1h. Czy on robi sprężarki w inny sposób, a niżeli inni? Inna technologia?

Czy w instrukcji obsługi swego auta, masz ograniczenie prędkości dla jazdy na 1 biegu? Masz?

Tutaj chodzi o to, że paru cwaniaków zrobiło sobie niezłe gniazdko. Polecają jedną słuszną jednostkę do każdego domu. I oczywiście grzanie w T2, bo takim kolosem inaczej (patrz kaszpir) się nie obejdzie bez problemów i latania do kotłowni co dzień.

Popatrz na rwojtka, ma zapotrzebowanie 4,7kW, a ma gruntówkę 10kW za 40k pln? Nawet nie jest w stanie zrozumieć, że popełnił błąd. Jak znam życie, instalator jego PC jest z forum.

Zamiast opowiadać nam ohy i ahy o swoim układzie tymi recami zrobionym i wspaniałej PC, zwróć uwagę na to, że inni, są tu notorycznie nabijani w butelkę (kaszpir i inny kolega miał odwagę to przyznać).

Wesołych Świąt.

Może kiedyś będziesz musiał...

Kolega bobrow kiedyś zadał takie pytanie a propos układów z samoregulacją:

A co będzie, jeśli kiedyś jedno z pomieszczeń z zaprojektowanym rozkładem rur OP pod temp. np 21deg jak dla sypialni, zmieni nagle swoje przeznaczenie?

Ja dodam tyle. A co będzie jak twój syn/córka dorośnie i zamiast przebywać w pokoju, jako dziecko bardzo krótko, zacznie siedzieć przy kompie tyle co ty? Sypialny pokój dziecka, stanie się jego salonem.

A co będzie, kiedy się nieco zestarzejesz i zmieni się twoje poczucie ciepła i komfortu i o kagańcach i T2 nawet nie będziesz chciał słuchać. Może być tak, że polubisz nagle ciepłą i miło promieniująca podłogę nieco dłużej niż obecnie?

Ale powiedz mi w czym tu widzisz problem bo nijak nie mogę zrozumieć? Przecież mam praktycznie nieograniczone możliwości ustawienia żądanego komfortu cieplnego zarówno w każdym pomieszczeniu jak i w całości.