Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik z ekipą czy bez?

Recommended Posts

Witam, jestesmy na etapie szukania ekipy budowlanej. Zatrudnilismy już kierownika budowy, którego syn ma firmę budowlana I mogą nam wybudować dom za dobre pieniądze. Czy według Was lepiej szukać ekipy, która nie jest związana z kierownikiem budowy, czy jednak patrzeć na ofertę, która nam przedstawili, która jest do tej pory najlepsza? Słyszeliśmy wiele opinii, w tym, że lepiej żeby jednak kierownik nie był w żaden sposób powiązany z budowlana i, bo wtedy łatwo o przekręty... Czy ktoś już spotkał się z taką sytuacją i może mi napisać że swojego doświadczenia jak to zeczywiscie jest?

Żaden KB nie powinien być w żaden sposób powiązany z wykonawcą i żaden KB nie powinien proponować aby jakiś jego znajomy robił jako wykonawca.

Mowa tu o konflikcie interesów , bo w takim przypadku będzie ważniejszy interes ... wykonawcy ...

Co do kierowników to są różni , ale też zależy czego inwestor wymaga. Jak wymaga tylko podpisów i płaci za podpisy to wiadomo że kierownik też nie będzie jakiś zaangażowany. Mój KB odpowiadał zawsze na mój telefon i zawsze jak chciałem był na budowie i wielokrotnie się mocno udzielał.

Pamiętam jak przed rozpoczeciem budowy spotkaliśmy się ja , KB i wykonawca u nas w domu i chyba z 2 godziny rozmawialiśmy i ustalaliśmy pewne zmiany.

KB przyjeżdzał i wykonawca czuł respekt bo kilka razy poprawiał pewne niedociągniecia które wypatrzył KB.

Absolutnie nie bierz takiego powiązania tzn rodzinnego. Nie będziesz miał nic do powiedzenia a w razie błędu nie dojdziesz żadnych racji. A uwierz mi zawsze jest coś co nie wyjdzie i trzeba się mocno gimnastykować jak to potem poprawić. Albo zmień KB albo ekipę. Chociaż w tej chwili to już pozamiatane. Jak zmienisz KB to wykonawca syn będzie krzywo patrzył, jak zmienisz wykonawcę to KB będzie krzywo patrzył.

Tak łatwo nie rezygnuj z ekipy. Jeśli są fachowi (koniecznie musisz to sprawdzić wcześniej, referencje, dzwonienie do poprzednich inwestorów) i w dobrych pieniadzach to może warto się zastawnowić. Teraz trudno o dobra ekipę. Kierowników nie brakuje. Umowa umową. Możesz ją rozwiązać i przekazać obowiązki kierownika innemu gościowi (lub ewentulanie jakiejs pani).