Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ponownie ;)

planujemy ze znajomym kupić działkę która ma 4100m2, problem jest taki iż część znajomego ma wjazd od drogi prywatnej w której będziemy mieli obydwaj udział, a moja działka nie ma drogi i tutaj mamy dwie opcje ...

1. Wydzielić z jego części drogę w służebności do mojej działki

2. Podzielić działkę na pół i ja nie mam na razie drogi do dzialki ponieważ jest kilka opcji aby uzyskać dostęp do drogie prywatnej która ma być sprzedana gminie (dochodzi do drogpublicznej)

Pasuje nam na razie opcja nr. 2 nie planujemy się budowac w tym i następnym roku wiec mamy czas na posunięcia gminy i właścicieli drogi w ostateczności zrobimy plan 1 po niewypale planuje 2.

Pytanie czy jest mozliwy podział działki na 2czesci tak ze nie mam w tym momencie dostepu do drogi publicznej? Geodeta za podział na pół powiedzial około 2000 nastomiast z wydzieleniem drogi w sluzbenosci z czesci znajomego łacznie 4000 ....

sklepałem umowę przedwstępna mógłby ktoś rzucić okiem? Byłbym wdzięczny za uwagi

https://megawrzuta.pl/download/3bfd0f33118f7f578d84f16cdf18e3f7.html

ogólnie chodzi o umowę przedwstępna na działki które zostaną podzielone z 1 dużej. Jest 2 kupujacych ja i znajomy obydwaj kupuje dwie podzielone działki.

Do działki prowadzi droga prywatna w której obecny właściciel ma udział (chodzi nam o darmowe przekazanie tego udziału).

W pierwszej działce zostanie ustanowiona służebność przejazdu, przesyłu, mediów do drugiej działki.

Edytowane przez martingg

Nikt ci nie podzieli działki jesli obie działki po podziale nie bedą miały dostępu do drogi o minimalnej szeroksoci 5m. Nie chodzi tu o plany tylko o obecny stan. Urząd po prostu odrzuci taki wniosek. Dzialkę możecie kupić ze znajomym i będzie to po prostu wspołudział. Niestety jak już podzielicie działke za iles tam miesięcy (albo lat) to znowu bedziecie musieli iść do notariusza i zapłacić (niemało) za zniesienie współwłasności.

tak już to ustaliłem z geodetą ;) właściciel mówił coś o koszcie podziału w granicach 4000 pln ze służebnością ... dzisiaj to sprostował wyszło około 2000pln więc nie ma tematu. Dzielimy na pól i z pierwszej działki robimy służebnośc jak kiedyś uda się ogarnąć drogę z drugiej strony to zniesiemy służebność od biedy i tyle ;)